ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Όχι πια στα Κέιμαν και την Ελβετία: Πού στρέφονται οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου

Mια στροφή στον τρόπο με τον οποίο οι πλούσιοι προστατεύουν τα χρήματά τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Money Review

Εδώ και δεκαετίες, πολλοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου στρέφονταν στα Νησιά Κέιμαν, την Ελβετία και τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους για να προστατεύσουν την περιουσία τους. Όμως αυτό τον καιρό, ένα νέο κέντρο του πλούτου είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους.

O πλουσιότερος άνθρωπος της βιομηχανίας του crypto, Zhao Changpeng, η οικογένεια Adani της Ινδίας, ο δισεκατομμυριούχος των hedge funds Ray Dalio και ο Ρώσος μεγιστάνας του χάλυβα Vladimir Lisin είναι ανάμεσα στους δεκάδες εύπορους που έχουν συστήσει οχήματα ειδικού σκοπού (SPVs) στο διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο του Άμπου Ντάμπι φέτος, όπως διαπίστωσε το Bloomberg.

Στο Abu Dhabi Global Market (ADGM) υπάρχουν σήμερα περισσότερα από 5.000 SPVs, έναντι μόλις 46 το 2016.

Παρότι δεν είναι γνωστό από πού μετέφεραν τα περιουσιακά τους στοιχεία αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι ή γιατί το έκαναν, εντούτοις η εισροή πλούτου αντανακλά μια στροφή στον τρόπο με τον οποίο οι πλούσιοι προστατεύουν τα χρήματά τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα SPVs, που έγιναν γνωστά από τον βασιλιά των junk ομολόγων Michael Milken στα τέλη της δεκαετίας του 1980, είναι νομικές οντότητες τις οποίες προτιμούν τα εύπορα άτομα προκειμένου να απομονώσουν το χρηματοοικονομικό ρίσκο τους.

Σύμφωνα με το Άμπου Ντάμπι, τα SPVs του εμιράτου, που ουσιαστικά αποτελούν εταιρείες συμμετοχών οι οποίες διαχειρίζονται πλούτο, μπορεί να περιέχουν περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα και μετοχές.

Αυτές οι ροές κεφαλαίων προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δίνουν έναν νέο ρόλο σε μία οικονομία ύψους 509 δισ. δολαρίων, η οποία προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από το πετρέλαιο.

Και έρχονται σε μία εποχή όπου φορολογικοί παράδεισοι σαν τα Νησιά Κέιμαν μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αρχών σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μείωση στη σύσταση νέων επιχειρήσεων.

Το Άμπου Ντάμπι είναι ελκυστικό για τα εύπορα άτομα γιατί τους επιτρέπει να προστατεύσουν περιουσιακά στοιχεία από ξένες δικαιοδοσίες αλλά και να ωφεληθούν από τις συμφωνίες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τη διπλή φορολόγηση. Εφόσον οι χώρες στις οποίες κάνουν business έχουν μια τέτοια συμφωνία με τα ΗΑΕ, τα πρόσωπα αυτά μπορούν να μειώσουν τους φόρους που πληρώνουν.

Επιπλέον, το Άμπου Ντάμπι όπως και το γειτονικό Ντουμπάι έχουν γίνει πλέον διεθνείς πόλεις, με όσους κάνουν μεγάλες επενδύσεις εκεί να κερδίζουν άδεια παραμονής καθώς και σε κάποιες περιπτώσεις το διαβατήριο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Βέβαια, κάποιοι στρέφονται στα ΗΑΕ γιατί αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αρχές σε άλλες χώρες. Όπως ο Zhao, πρώην CEO του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων Binance, που αγόρασε το πρώτο του σπίτι στο Ντουμπάι το 2021, επικαλούμενος τις ευνοϊκές για τα cryptos πολιτικές του εμιράτου.

Τον Νοέμβριο, τόσο η Binance όσο και ο Zhao δήλωσαν ένοχοι σε κατηγορίες περί ξεπλύματος χρήματος και παραβίασης αμερικανικών κυρώσεων.

Η διεθνής ελεύθερη ζώνη του finance που εγκαινιάστηκε στο Άμπου Ντάμπι το 2015 έχει γίνει πιο ελκυστική τα τελευταία χρόνια, καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν ακολούθησαν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που αποφάσισαν οι χώρες της Δύσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση