ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:44
 

Πελεκάνος: Διαφορετική ερμηνεία επιτρέπει το διάταγμα του ΥΠΟΙΚ

«Κάποιες τράπεζες το ερμηνεύουν ότι η αναστολή δόσεων και τόκων θα ισχύει από το Μάρτιο ανεξάρτητα από το ποτέ θα υποβληθεί αίτημα», αναφέρει ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Διαφορετική ερμηνεία επιτρέπει το διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών για την αναστολή δόσεων και τόκων να δοθεί από τις τράπεζες σε ό,τι αφορά στην περίοδο που θα ανασταλούν οι δόσεις και οι τόκοι, σύμφωνα με τον Σύμβουλο Αφερεγγυότητας και Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης Μάριο Πελεκάνο, ο οποίος θεωρεί ότι αυτό είναι ένα σημείο που χρίζει διευκρίνισης από το Υπουργείο Οικονομικών.

«Όπως έχει η κατάσταση σήμερα, φαίνεται ότι κάποιες τράπεζες το ερμηνεύουν ότι η αναστολή δόσεων και τόκων θα ισχύει από το Μάρτιο ανεξάρτητα από το ποτέ θα υποβληθεί αίτημα και άλλες το ερμηνεύουν ότι ισχύει από την ημέρα υποβολής του αιτήματος από το δανειολήπτη», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Πελεκάνος κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα επιστραφούν οι δόσεις και οι τόκοι των προηγούμενων μηνών σε δανειολήπτη που θα υποβάλει αίτηση για παράδειγμα τον Αύγουστο για αναστολή δόσεων και τόκων.

Ο κ. Πελεκάνος είπε ότι αυτό επαφίεται στην κάθε τράπεζα πως θα ερμηνεύσει το διάταγμα, στο οποίο το άρθρο 3, παράγραφος (1), αναφέρει ότι τα έκτακτα μέτρα έχουν διάρκεια από την ημερομηνία έκδοσης του διατάγματος την 30η Μαρτίου μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Επίσης, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι στο άρθρο 3 παράγραφος 2γ αναφέρει ότι η αναστολή καταβολής δόσεων και τόκων εφαρμόζεται από την ημερομηνία έκδοσης του παρόντος διατάγματος, νοουμένου ότι θα αποσταλεί αίτημα από τον δανειολήπτη και πρόσθεσε ότι δεν ξεκαθαρίζει το διάταγμα πότε θα τεθεί σε ισχύ η αναστολή των δόσεων και τόκων

Πουθενά δεν αναφέρει στο διάταγμα ότι αν υποβάλεις αίτημα αργότερα από την ημερομηνία έκδοσης του διατάγματος θα σου επιστραφούν οι δόσεις και οι τόκοι από την ημερομηνία έκδοσης του διατάγματος, σημείωσε και διερωτήθηκε κατά πόσον η αναστολή δόσεων και τόκων θα γίνει από την ημερομηνία που θα υποβάλει αίτημα ο δανειολήπτης ή από τις 30 Μαρτίου που εκδόθηκε το διάταγμα.

Ο κ. Πελεκάνος είπε ακόμη ότι «είναι ξεκάθαρο ότι ορισμένες τράπεζες με τις ανακοινώσεις που έχουν ήδη εκδώσει αναφέρουν ότι όποτε και να υποβάλει το αίτημα του ο δανειολήπτης αυτός θα αφορά αναστολή των δόσεων και τόκων από την ημερομηνία έκδοσης του διατάγματος που είναι η 30η Μαρτίου ή ακόμα και από τον Μάρτιο ανεξάρτητα αν η δόση αποκόπηκε πριν την έκδοση του διατάγματος, π.χ. στις 28 Μαρτίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ήταν δικτάτορας ο Καποδίστριας;

«Τότε μόνο αυταρχικά θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα κράτος πραγμα που χρειαζόμαστε και σημερα....»
Αρμαγεδών  |  16:28

#PoliticsBlog Αναμένοντας το Plan B και τη νέα μεγάλη μάχη

«Ευτυχώς που ο Νίκαρος είναι πρόεδρος, κανένας άλλος δεν θα μπορούσε...»
Αρμαγεδών  |  12:00

Θα μείνουμε χωρίς ποιητές

«Αρμαγεδων και αλφα μα τοσο επιφανειακοί πλεων; Διαβασατε το κειμενο αλλα δεν καταλαβατε τιποτα και αυτο ...»
Εγω  |  09:54

Πολύτιμο δώρο

«Η ουσία όμως είναι ποιός θα τα πληρώσει, όταν η πιο πλούσια γεννιά που έζησε δημιούργησε τόσα πολλά ...»
Αρμαγεδών  |  08:00

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X