ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρ. Eurogroup: Δεν επίκειται απόσυρση δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας σε ΕΕ και Κ-Μ

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχου, στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών είναι πιο σημαντικός από ποτέ, καθώς οι οικονομίες της ευρωζώνης μπορούν να βγουν από την κρίση μόνο "εάν συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο και να συνεργαζόμαστε μαζί", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχου, απευθυνόμενος στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής, ο Πρόεδρος Ντόναχου σημείωσε την ανάγκη "να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις οικονομίες μας για τη διατήρηση του εισοδήματος και της απασχόλησης, ιδίως στους τομείς που πλήττονται περισσότερο". Τόνισε ακόμα, ότι "ταυτόχρονα, σε σύγκριση με το 2020, οι οικονομικές προοπτικές βελτιώθηκαν και η διάθεση των εμβολίων μάς δίνει λόγο να είμαστε πιο αισιόδοξοι".

"Άλλοι παράγοντες δείχνουν επίσης ότι υπάρχει βελτίωση στις προοπτικές μας. Υπάρχει η εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι μειωμένες γεωπολιτικές εντάσεις και η προοπτική των ταμείων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF)", επεσήμανε.

"Πιστεύω ότι είναι σημαντικό οι Υπουργοί Οικονομικών να συζητήσουν και να καταλήξουν σε κοινή κατανόηση σχετικά με την κατάλληλη δημοσιονομική θέση μέχρι το καλοκαίρι. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να χρησιμεύσει ως καθοδήγηση για την προετοιμασία των σχεδίων προϋπολογισμού τους για το 2022", επεσήμανε.

"Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρεξήγηση, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι δεν επίκειται απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης. Όλοι συμφωνούμε ότι η άμεση προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε και να υποστηρίξουμε οικονομικά τους πολίτες μας, ιδίως νεότερες γυναίκες και άνδρες και εκείνους που είναι πιο εκτεθειμένοι στην κρίση", τόνισε.

"Σε σχέση με το γενικό δημοσιονομικό πλαίσιο και τους κανόνες, αυτά θα είναι βασικά ζητήματα για αργότερα μέσα στο έτος. Θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε ενεργά με την Κομισιόν σε αυτά τα θέματα".

Σημείωσε ότι υπάρχει επίσης μια ποιοτική διάσταση στις δημοσιονομικές συζητήσεις τους. "Καθώς σημειώνουμε πρόοδο στην αντιμετώπιση της κρίσης στον τομέα της υγείας, το επίκεντρο της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει σταδιακά να μετατοπιστεί από την υποστήριξη έκτακτης ανάγκης σε υποστήριξη των δημόσιων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που αυξάνουν την πιθανή ανάπτυξη. Πρέπει να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για υγιή δημοσιονομικά σχέδια για το μέλλον, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα να προσαρμοστούν, να είμαστε προετοιμασμένοι", εξήγησε.

"Δεν μπορώ να προδικάσω τη συζήτηση της Ευρωομάδας και θα ακούσουμε προσεκτικά την ενημερωμένη εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης από την Κομισιόν και την ΕΚΤ βάσει νέων οικονομικών προβλέψεων αργότερα μέσα στο έτος".

"Πρέπει επίσης να προσέξουμε το γεγονός ότι η κρίση Covid-19 όχι μόνο αυξάνει τα επίπεδα του δημόσιου χρέους, αλλά επιδεινώνει και άλλες «προϋπάρχουσες» μακροοικονομικές ανισορροπίες και δημιουργεί νέους κινδύνους", επεσήμανε.

"Το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται, οι ισολογισμοί των τραπεζών επηρεάζονται αρνητικά. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η αύξηση του εισοδήματος και της παραγωγικότητας να παραμείνει αδύναμη για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα", ανέφερε ο Πρόεδρος Ντόναχου.

"Η αντιμετώπιση των ανισορροπιών είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις χώρες που αντιμετώπιζαν ήδη προκλήσεις σε αυτούς τους τομείς ήδη πριν από την τρέχουσα κρίση, παρά τις αξιοσημείωτες και αποτελεσματικές προσπάθειές τους τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, αυτές είναι συχνά οι χώρες όπου τομείς που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία - όπου οι μεταφορές, τα ταξίδια και ο τουρισμός αποτελούν σημαντικό μέρος της οικονομίας".

"Από αυτήν την άποψη, θα είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν σωστά τα κοινά μέσα πολιτικής της ΕΕ και, κυρίως, τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα οποία τα κράτη μέλη θα υποβάλουν και θα εφαρμόσουν προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια του RRF, τόνισε.

"Το Eurogroup θα επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ εφαρμόζουν τις συστάσεις της ζώνης του ευρώ μέσω των RRP τους. Με αυτό, η Ευρωομάδα μπορεί να συμβάλει στην επιτυχία αυτής της ζωτικής πρωτοβουλίας. Αντικατοπτρίζει επίσης την αποφασιστικότητα των υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ να συντονίσουν τις εθνικές προσπάθειες ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου του RRF", σημείωσε.

"Η σταθερή ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ απαιτεί την αποφασιστική εφαρμογή των πολιτικών σε διεθνές επίπεδο. Αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Απαιτεί επίσης από εμάς να ενισχύσουμε το θεσμικό πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης".

"Έχω τη σταθερή πρόθεση να επωφεληθώ από το πνεύμα συνεργασίας που επικράτησε καθ `όλη τη διάρκεια του 2020 για να σημειώσω ικανοποιητική πρόοδο στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Και αυτό περιλαμβάνει την επιδίωξη του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων", ανέφερε ο Π. Ντόναχου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Γυμναστήριο άνοιξε παρά τα μέτρα - Περίπτερο σέρβιρε σε πελάτες

«Αυτό το γυμναστήριο είναι το Olympia στον Άγιο Αθανάσιο σε γειτονιά. Έχει πολλές μέρες που άνοιξε, ...»
Dmitiry  |  21:17

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Λεμεσός: Άνοιξε καφετέρια - Θαμώνες παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο

«Kανονικά θα έπρεπε να τους έδιναν από μια σφαλιάρα και μια κλωτσιά στα πισινά! »
ΑΚΑ  |  08:23

«Ανοίγουν» οι αιθέρες από 1η Μαρτίου - Όλα όσα θα ισχύουν

«ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ...»
ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ  |  12:18

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση