ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης τα Μακαρόνια του Σκλινιτζιού

Αποτελούν ένα από τα προϊόντα του σήματος πιστοποίησης της κυπριακής γαστρονομίας «Taste Cyprus Delightful Journeys»

Της Μαρίας Ηρακλέους

Τα Μακαρόνια του Σκλινιτζιού κατοχυρώθηκαν ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης για την Κύπρο όπως ανακοίνωσε το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Τα «Μακαρόνια της Σμίλας / Μακαρόνια του Σκλινιτζιού» χαρακτηρίζονται από τη διαμόρφωση του σχήματος του κάθε κομματιού με τη χρήση βλαστού από βούρλο (σκλινίτζι).

Πρόκειται για αποξηραμένα ζυμαρικά τα οποία παρασκευάζονται από την ανάμειξη νερού με λίγο αλάτι και αλεύρι από σκληρό σιτάρι ή/και αλεύρι άλλου τύπου με σιμιγδάλι, αλάτι και νερό. Κατά την παρασκευή του προϊόντος δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και ελαιόλαδο.

Η αίτηση για καταχώριση της ονομασίας «Μακαρόνια της Σμίλας / Μακαρόνια του Σκλινιτζιού» βασίζεται στα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά του προϊόντος αλλά και στη φήμη που έχει αποκτήσει το προϊόν στο πέρασμα του χρόνου. Τα «Μακαρόνια της Σμίλας / Μακαρόνια του Σκλινιτζιού» είναι τρυπητά και παρουσιάζουν μια διακριτή ανομοιομορφία μεταξύ των άκρων και του κεντρικού μέρους του αποξηραμένου προϊόντος.

Σύμφωνα με βιβλιογραφικές αναφορές τα «Μακαρόνια της Σμίλας / Μακαρόνια του Σκλινιτζιού» ήταν παραδοσιακά φαγητό για ιδιαίτερες περιστάσεις, ενώ ήταν επίσης συνδεδεμένα με μέρες γιορτινές. Ήταν κυριακάτικο φαγητό αλλά και φαγητό που σέρβιραν στους κυπριακούς γάμους, καθώς και κατά τον θερισμό.

Η παρασκευή των «Μακαρονιών της Σμίλας / Μακαρονιών του Σκλινιτζιού, όπως αναφέρεται σε συγγράμματα σχετικά με την τοπική λαογραφία, αποτελούσε ευκαιρία για κοινωνική αλληλεπίδραση των γυναικών στα χωριά. Μάλιστα οι γυναίκες «συναγωνίζονταν» ως προς τους τρόπους τοποθέτησης των «Μακαρονιών της Σμίλας / Μακαρονιών του Σκλινιτζιού» μέσα σε πανέρια αποξήρανσης, σε διαφορετικούς σχηματισμούς.

Τα «Μακαρόνια της Σμίλας / Μακαρόνια του Σκλινιτζιού» πέραν της μακρόχρονης παράδοσης τους ως τοπικό κυπριακό προϊόν έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη φήμη κατά τα τελευταία χρόνια και έχουν ενταχθεί και στο «σύγχρονο» διαιτολόγιο. Τα «Μακαρόνια της Σμίλας / Μακαρόνια του Σκλινιτζιού» αποτελούν ένα από τα προϊόντα του σήματος πιστοποίησης της κυπριακής γαστρονομίας «Taste Cyprus Delightful Journeys», καθώς και ένα από τα προϊόντα που προβάλλονται στο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας το οποίο διεξάγεται από το 2004 σε διαφορετικές κοινότητες της κυπριακής υπαίθρου.

Σε ειδικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται για τα κυπριακά ζυμαρικά, με τη συμμετοχή γνωστών μαγείρων, τα «Μακαρόνια της Σμίλας / Μακαρόνια του Σκλινιτζιού» κατέχουν ιδιαίτερη θέση ενώ η παρουσία τους είναι δεδομένη και σε πληθώρα έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων που προβάλλουν την κυπριακή γαστρονομία.

Δείτε εδώ όλες τις πληροφορίες για το προϊόν.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX%3A52022XC0324(09)&from=EN&fbclid=IwAR0JrInKXGQn1l2HkSPZaFKC2mmb69b14Duy_UHhbyOW-WD4wSNsNFWGI1Y

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση