ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρώτο Φόρουμ για το Επιχειρηματικό – Επενδυτικό Συμβούλιο IGC

Στο επίκεντρο του Φόρουμ, βρέθηκαν οι στρατηγικές ευκαιρίες για επενδύσεις και η εδραίωση των εμπορικών σχέσεων στον οικονομικό διάδρομο Ινδίας – Ελλάδας – Κύπρου

ΚΥΠΕ

Μετά την επίσημη σύσταση του στη Βομβάη, τον περασμένο Φεβρουάριο και την επίσημη παρουσίαση του στην Αθήνα, προχθές Τετάρτη, το Επιχειρηματικό και Επενδυτικό Συμβούλιο Ινδίας – Ελλάδας – Κύπρου (IGC) εγκαινίασε, την Παρασκευή, τις εργασίες του 1ου Επενδυτικού του Φόρουμ και στη Λεμεσό. Μεταξύ άλλων, την σύσταση του συμβουλίου χαιρέτησαν η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική και ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμή.

Στο επίκεντρο του Φόρουμ, που συνδιοργάνωσαν η Eurobank και το Ινδικό Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC), βρέθηκαν οι στρατηγικές ευκαιρίες για επενδύσεις και η εδραίωση των εμπορικών σχέσεων στον οικονομικό διάδρομο Ινδίας – Ελλάδας – Κύπρου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Ύπατος Αρμοστής της Ινδίας στην Κύπρο, Manish Manish, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Επικεφαλής Επιστήμονας, Δημήτρης Σκουρίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank Φωκίωνας Καραβίας.

Όπως ανέφερε σε χαιρετισμό της η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, για την Κυβέρνηση, η σημερινή συνάντηση σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κεφαλαίου εταιρικής σχέσης, που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, τις κοινές αξίες και το κοινό όραμα για το μέλλον, υποδεικνύοντας ότι οι τρεις χώρες δεν έχουν μόνο βαθιούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, αλλά ένα κοινό στρατηγικό προσανατολισμό για την διαμόρφωση ενός πιο ανθεκτικού και συνδεδεμένου κόσμου, που θα ευημερεί.

Η συγκυρία αυτή, συνέχισε, βρίσκει την Κύπρο να βαδίζει με σιγουριά σε μια νέα εποχή, επαναπροσδιορίζοντας το ρόλο της, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ως ένας αξιόπιστος πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, με μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ΕΕ και ως αναδυόμενος κόμβος καινοτομίας και ταλέντων.

Επιπρόσθετα, σημείωσε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που καταγράφει η χώρα στην ευρωζώνη, οι οποίοι, όπως είπε, έφτασαν στο 3,4%, το 2024, την στιγμή που ο μέσος όρος της ΕΕ είναι στο 1,2%, με τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2025 να είναι εξίσου ενθαρρυντικά και τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%.

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι η ανεργία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στην ΕΕ και βρίσκεται κάτω από το 5% και η συνολική απασχόληση φτάνει το 80%, ενώ τόνισε πως «η υπεύθυνη δημοσιονομική μας διαχείριση οδήγησε σε πρωτογενές πλεόνασμα που ξεπερνά το 4% και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για μείωση του δημόσιου χρέους κάτω από το 60% του ΑΕΠ έως το 2026».

Η πρόοδος που καταγράφει η κυπριακή οικονομία, είπε η κ. Πική, αποτυπώνεται και στις συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας από όλους τους μεγάλους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει σε αυτό το δρόμο «με όραμα και υπευθυνότητα».

Έκανε αναφορά στο «τολμηρό και προοδευτικό» πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης και στη φορολογική μεταρρύθμιση, την οποία χαρακτήρισε ως «ένα αποφασιστικό βήμα προς τη δημιουργία ενός συστήματος που είναι πιο διαφανές, φιλικό προς την καινοτομία και ευθυγραμμισμένο με τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

«Μέσω στοχευμένων κινήτρων για πράσινες επενδύσεις, την ψηφιακή μετάβαση και την κυκλική οικονομία, δεν προσαρμοζόμαστε απλώς στις παγκόσμιες τάσεις αλλά τις ξεπερνάμε», ανέφερε η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, σημειώνοντας, παράλληλα ότι οι προσπάθειες αυτές μεταμορφώνουν την Κύπρο σε μια οικονομία βασισμένη στη γνώση.

Είπε, ακόμη, ότι ο τομέας της τεχνολογίας έχει τριπλασιάσει την συνεισφορά του, σε λιγότερο από μια δεκαετία, φτάνοντας το 14% του ΑΕΠ, ενώ το οικοσύστημα των νεοφυών εταιρειών κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 28% και ανέβηκε στην 40η θέση του StartupBlink Global Startup Ecosystem Index 2025, καθιστώντας το, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα startup στην ΕΕ, για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Μεταξύ άλλων, η Υφυπουργός διαμήνυσε ότι σήμερα, «η Κύπρος βρίθει ευκαιριών» και πως «για όσους έχουν όραμα, η στιγμή είναι τώρα», ενώ υπέδειξε ότι έχουμε ήδη δει τους καρπούς αυτής της συνεργασίας, με την πρόσφατη κάθοδο των εταιρειών Thomas Cook India και LTIMindtree.

«Αυτές δεν είναι μόνο επιχειρηματικές αποφάσεις — είναι στρατηγικές ψήφοι εμπιστοσύνης και αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη παρουσία της Ινδίας στην Κύπρο και την πεποίθηση ότι η χώρα μας προσφέρει μια σταθερή, δυναμική πλατφόρμα ανάπτυξης σε όλη την ευρύτερη περιοχή», συμπλήρωσε.

Η κ. Πική επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον της χώρας μας για συμμετοχή στον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης (IMEC) και τόνισε πως «με τη στρατηγική μας θέση, τις σύγχρονες υποδομές, τη βαθιά θαλάσσια τεχνογνωσία και τη γεωπολιτική προβλεψιμότητα, η Κύπρος είναι έτοιμη να αποτελέσει ζωτικής σημασίας κόμβο, ως η νοτιοανατολική πύλη προς την Ευρώπη».

Εξάλλου, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμή, ο οποίος συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα τη διασύνδεση Κύπρου, Ινδίας και Ελλάδας προς ένα μέλλον καινοτομίας και ευκαιριών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «είμαστε εδώ για να συνομιλήσουμε με τους ινδούς επιχειρηματίες, που αποφάσισαν να επενδύσουν στη χώρα μας, και αυτό δίνει μια επιπρόσθετη αξία, στη δική μας προσπάθεια, για άντληση τουριστών από τη συγκεκριμένη αγορά».

Υπέδειξε ότι εκτός από την Βρετανία, καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν συμπεριλαμβάνεται στους 10 προορισμούς που επιλέγει η μεγάλη ινδική αγορά για διακοπές, ο κ. Κουμή είπε πως «είναι μια αγορά η οποία σε βάθος χρόνου θα μας ενδιέφερε».

«Δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις αυτή τη στιγμή προς την ινδική αγορά και είναι ένα θέμα το οποίο είχαμε συζητήσει στο πρόσφατο παρελθόν με κάποιες εταιρείες, οι οποίες άφησαν το ενδεχόμενο ανοικτό, με την προϋπόθεση να αυξηθεί ο στόλος της κάθε εταιρείας ξεχωριστά», συμπλήρωσε.

Ως Υφυπουργείο, συνέχισε «θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις, είμαστε έτοιμοι για παρουσιάσεις, θα αναλύσουμε την κατάσταση και εκτιμώ ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε την ινδική αγορά μέσα από τις ειδικές μορφές τουρισμού, όπως τον γαμήλιο τουρισμό».

«Από εκεί και πέρα, την κατάλληλη στιγμή, θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες για να ανέβει η αναγνωρισιμότητα της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού για την ινδική αγορά», πρόσθεσε, ενώ επανέλαβε την αισιοδοξία του για τη φετινή τουριστική περίοδο, καθώς «από ό,τι φαίνεται πάμε για ένα ακόμη ρεκόρ».

Η ανοδική πορεία του τουρισμού συνεχίζεται από εκεί που σταμάτησε πέρσι, είπε και τόνισε ότι «για εμάς, το πιο σημαντικό γεγονός είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων βιώνει καλά οικονομικά κέρδη».

Κάπως έτσι οικοδομείται η οικονομική ανθεκτικότητα που επιζητούμε στον τομέα του τουρισμού, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον παράγοντα της ανταγωνιστικότητας που μας ενδιαφέρει εντόνως, κατέληξε στη δήλωση του ο Υφυπουργός Τουρισμού.

Κεντρικός ομιλητής του Φόρουμ ήταν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fairfax Digital και μέλος του Κυπρό-Ινδικού Συνδέσμου Sanjay Tugnait, ο οποίος, σύμφωνα με ανακοίνωση, «εξήρε τον διαχρονικό ρόλο της Κύπρου ως σταυροδρόμι πολιτισμών και τη σύγχρονη εξέλιξή της σε κόμβο εμπορίου, βιωσιμότητας και καινοτομίας».

Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται από τις δυνάμεις της από-παγκοσμιοποίησης, της απαλλαγής από τις εκπομπές αερίου και της ψηφιοποίησης, η Κύπρος αναδεικνύεται σε στρατηγικό κόμβο ευκαιριών, γεφυρώνοντας απρόσκοπτα την κληρονομιά του παρελθόντος με τις δυνατότητες του μέλλοντος».

Εξάλλου, στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας, μέλος του Ομίλου Eurobank, Μιχάλης Λούης, ανέφερε πως «στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Κύπρο στρατηγικό σημείο εισόδου για ινδικές επιχειρήσεις – όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της Δύσης, αξιοποιώντας αναδυόμενες πρωτοβουλίες, όπως ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC)».

«Οραματιζόμαστε την Κύπρο και την Ελλάδα να λειτουργούν ως ζωτικοί κόμβοι κατά μήκος αυτού του οικονομικού διαδρόμου, επιτρέποντας στις ινδικές επιχειρήσεις να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές, να αναλαμβάνουν έργα υποδομής και να αξιοποιούν τις εμπορικές ευκαιρίες», πρόσθεσε.

Τις εργασίες του Φόρουμ χαιρέτησαν τόσο ο Ύπατος Αρμοστής της Ινδίας, όσο και ο Πρέσβης της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X