ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψηφίστηκε ο νόμος για τις εξώσεις

Το ΔΗΚΟ σμικρύνει τη διαδικασία έξωσης για ενοικιαστές που δεν πληρώνουν τα ενοίκια τους, στους 6 μήνες

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής μετά από συζήτηση και αφού ψήφισε τροπολογία που κατέθεσε προφορικά το ΔΗΚΟ, ψήφισε σε νόμο την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ που σμικρύνει τη διαδικασία έξωσης για ενοικιαστές που δεν πληρώνουν τα ενοίκια τους, στους 6 μήνες.

Ο νόμος ψηφίστηκε με 31 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον, 2 αποχές και με βάση τις ρυθμίσεις που περιέχει ο ιδιοκτήτης υποστατικού που έχει συμβληθεί με τον περί ενοικιοστασίου νόμου, εφόσον καθυστερήσει η καταβολή ενοικίου για 21 ημέρες μπορεί να κινήσει τη διαδικασία έξωσης του ενοικιαστή και αν αυτός δεν πληρώσει τις οφειλές του, ή δεν δώσει ικανοποιητική απάντηση στο Δικαστήριο, τότε προχωρεί η διαδικασία έξωσης που θα έχει στο σύνολο της διάρκεια 6 μήνες. Το Δικαστήριο θα δίνει περίοδο χάριτος 90 ημερών στον ενοικιαστή να παραδώσει το υποστατικό, είτε αυτό είναι κατοικία, είτε εμπορικό.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία κατέθεσε την προφορική τροπολογία εξήγησε πως αυτή στοχεύει στη μη αναδρομική ισχύ του νόμου και δίνει ένα χρόνο περιθώριο για την εξόφληση όλων των οφειλόμενων ενοικίων πριν από την έναρξη της ισχύς του νέου νόμου, η οποία είναι άμεση.

Η τροπολογία του ΔΗΚΟ υπερψηφίστηκε με 48 ψήφους υπέρ και 1 αποχή.

Η Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε τροπολογίες που κατατέθηκαν από το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ, το ΕΛΑΜ και το Κίνημα Ανεξαρτήτων.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως υπάρχει η λανθασμένη ανάγνωση ότι ο ιδιοκτήτης είναι ο έχων και κατέχων. Πρόσθεσε πως στον νόμο για το ενοικιοστάσιο υπόκεινται ιδιοκτήτες που είναι φτωχοί ή μικρομεσαίοι. Οι έχοντες και κατέχοντες ενοικιάζουν με συμβόλαια εκχώρησης χρήσης, ανέφερε προσθέτοντας ότι θα πρέπει να κατατεθεί πρόταση νόμου και για τα ακίνητα που δεν εμπίπτουν στον περί του ενοικιοστασίου νόμο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου είπε πως με τον νέο νόμο αίρεται μια νομική στρέβλωση που ακύρωνε τα δικαιώματα των ιδιοκτητών και καθιστούσε τους κακοπληρωτές ενοικιαστές σε οιωνεί ιδιοκτήτες.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως όντως υπάρχουν ενοικιαστές που είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά ανέφερε, σε αποφάσεις Δικαστηρίου εξατομικεύονται οι υποθέσεις και δεν γίνεται έξωση σε ανθρώπους με σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που θέλουν να πληρώσουν αλλά αδυνατούν

Ο κ. Δαμιανού πρόσθεσε ότι με τον νέο νόμο ανατρέπεται σε μία νύκτα νομοθετικό πλαίσιο δεκαετιών, γεγονός που θα δημιουργήσει κοινωνική και επιχειρηματική αναταραχή. Δήλωσε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ καταψηφίζει την πρόταση νόμου επειδή όπως είπε αν δεν καταβάλλεις ενοίκια ανεξαρτήτως λόγου λαμβάνεις την άγουσα για την έξωση, ανέφερε ακόμα πως η τροπολογία του ΔΗΚΟ υπερψηφίζεται από το κόμμα του.

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε πως ο νόμος ως διαμορφώθηκε διορθώνει μια στρέβλωση που οδηγούσε σε αδικίες μέσα σε ένα πλαίσιο που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Δεν μπορείς να λες δεν πληρώνω το ενοίκιο μου επειδή έχω άλλη διαφορά με τον ιδιοκτήτη, ανέφερε.

Σχολιάζοντας ακολούθως τοποθετήσεις Βουλευτών για ενοικιαστές που αναμένουν από το κράτος συντάξεις και επιδόματα ώστε να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, είπε πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπαράγουμε αδικίες στη βάση της απουσίας του κοινωνικού κράτους και της απουσίας της κοινωνικής στέγασης. Η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε πως δεν πρέπει να διαφεύγει ότι ο νόμος ισχύει για ακίνητα που ελέγχονται με μηδενικούς συντελεστές αύξησης των ενοικίων.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος αφού ανέφερε ότι στηρίζει την πρόταση νόμου, είπε ότι η ΕΔΕΚ κατέθεσε τροπολογία για ρυθμίσεις που αφορούν ειδικά ενοικιαστές καταστημάτων που εγκλωβίζονται σε έργα και καθυστερήσεις έργων, οι οποίες μειώνουν τα εισοδήματα τους και την ίδια την επιβίωση τους .

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος είπε ότι ο νέος νόμος είναι κοινωνικά δίκαιος. Είναι άδικο για ένα ιδιοκτήτη που έχει ξεκάθαρη υπόθεση να αναμένει χρόνια για να ανακτήσει το ακίνητο του. Ανέφερε ακόμα ότι με τον νέο νόμο επιτυγχάνεται η ταχεία απονομή της δικαιοσύνης.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Λίνος Παπαγιάννης είπε πως η τροπολογία που κατέθεσε τον ΕΛΑΜ θα βελτιώσει το κείμενο του νόμου καθώς αυτή περιλάμβανε ρυθμίσεις που έχει η ΑΗΚ για τις ευπαθείς ομάδες και τους λήπτες δημοσίου βοηθήματος.

Η Βουλευτής του Κινήματος Ανεξάρτητοι Άννα Θεολόγου είπε η τροπολογία που κατέθεσε αποσκοπούσε να προστατεύσει ομάδες του πληθυσμού που δεν ευθύνονται για καθυστερήσεις, όταν εξαρτάται η διαβίωση τους σε επιδόματα και παροχές του κράτους. Θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν στο Δικαστήριο ότι ο λόγος μη καταβολής των οφειλόμενων ενοικίων είναι η αργοπορία του κράτους να καταβάλει δικαιώματα, συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  |  βΟΥΛΉ  | 
ΣΧΟΛΙΑ

Διερωτώμαι για την αδιαφορία δεκαετιών, που οι Νομοθέτες μας ανέχονταν την διάκριση της διαφορετικής αντιμετώπισης των κακοπληρωτών ενοικιαστών, στη βάση του χρόνου ανέγερσης ενός υποστατικού.

Επιτέλους, αυτή η διαφοροποίηση, η διάκριση, έχει καταργηθεί και η παράλογα άδικη νομοθεσία που στηριζόταν στην χρονολογία ανέγερσης ενός ενοικιαζόμενου υποστατικού, δεν είναι πλέον κριτήριο αντιμετώπισης των ενοικιαστών που δεν εκπληρώνουν τις οικονομικές συμβατικές υποχρεώσεις τους, έναντι των ιδιοκτητών !!!!

Ταυτόχρονο, οι τοποθετήσεις των Κομματικών ομάδων, στη Βουλή, φανερώνουν και το επίπεδο της αντικειμενικότητας, και ισότητας έναντι των Νόμων, που οι Βουλευτές μας επιδεικνύουν κατά την ψήφιση νομοθετημάτων!!!!!

YIANNOULIS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X