ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πτώση της αισιοδοξίας και μεταστροφή του κλίματος βλέπουν οι CEOs

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα σημειώσει ύφεση κατά τους επόμενους 12 μήνες σημειώνεται σε έρευνα της PwC

Newsroom K

Μεταστροφή του κλίματος για τους επιχειρηματικούς ηγέτες της Κύπρου καταδεικνύουν τα τοπικά αποτελέσματα της 9ης Ετήσιας Έρευνας της PwC για τους CEOs, αφού επιτείνεται το κλίμα απαισιοδοξίας όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο πλαίσιο της 23ης παγκόσμιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1,581 CEOs από 83 χώρες, η PwC Κύπρου διεξήγαγε για 9η συνεχή χρονιά τοπική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 115 CEOs από την Κύπρο, καταγράφοντας ρεκόρ συμμετοχής.

Μείωση της αισιοδοξίας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, παρατηρείται σημαντική άνοδος του ποσοστού των CEOs που θεωρούν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα σημειώσει ύφεση κατά τους επόμενους 12 μήνες, με το ποσοστό να φτάνει το 57% σε σύγκριση με το 20% το 2019 και μόλις το 6% το 2018. Αντίστοιχα, παρατηρείται μείωση στον αριθμό των CEOs που εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα βελτιωθεί στο επόμενο διάστημα, με το ποσοστό να περιορίζεται στο 18%, υποχωρώντας σημαντικά από το 40% το 2019.

Η μειωμένη αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία δεν φαίνεται ωστόσο να επηρεάζει την αισιοδοξία των CEOs στην Κύπρο για τις προοπτικές αύξησης των εσόδων της εταιρίας τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Αντίθετα, το 82% των CEOs στην Κύπρο, δηλώνουν αισιόδοξοι για την αύξηση των εσόδων των εταιριών τους σε αντιδιαστολή με τους επιχειρηματικούς ηγέτες στην Ευρωζώνη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο όπου καταγράφεται αισθητή μείωση της αισιοδοξίας.

Απειλές για την ανάπτυξη

Την ίδια στιγμή, η έρευνα αποτυπώνει έντονη ανησυχία ανάμεσα στους CEOs στην Κύπρο για ένα ευρύ φάσμα απειλών για τις προοπτικές ανάπτυξης των εταιριών τους. Κυριαρχεί η γεωπολιτική αβεβαιότητα με σημαντική αύξηση στο ποσοστό των CEOs που δηλώνουν πολύ προβληματισμένοι φτάνοντας το 52% σε σχέση με 36% την προηγούμενη χρονιά. Την τετράδα των πιο σημαντικών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών απειλών συμπληρώνουν η αβέβαιη οικονομική ανάπτυξη με 32%, το μέλλον της ευρωζώνης με 31% και η υπερβολική ρύθμιση με 30%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με πέρυσι.

Παράλληλα, σε επίπεδο επιχειρηματικών απειλών, οι CEOs δηλώνουν πολύ προβληματισμένοι για τη διαθεσιμότητα βασικών δεξιοτήτων με 38%, ποσοστό που σημείωσε αύξηση της τάξης του 14% σε μόλις ένα χρόνο, το ρυθμό μεταβολής της τεχνολογίας με 34%, τις κυβερνοαπειλές με 30% και τη μεταβαλλόμενη καταναλωτική συμπεριφορά με 30%.

Αναβάθμιση δεξιοτήτων

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως παρά το ότι η έλλειψη βασικών δεξιοτήτων θεωρείται από τους CEOs ως η πιο σημαντική επιχειρηματική απειλή για την ανάπτυξη και συμφωνούν ότι η επανακατάρτιση και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων αποτελεί τον καλύτερο τρόπο γεφύρωσης των κενών εξειδίκευσης στον οργανισμό τους, εντούτοις μόλις το 25% των CEOs δηλώνουν ότι έχουν επιτύχει «σημαντική πρόοδο» στην καθιέρωση ενός προγράμματος αναβάθμισης δεξιοτήτων.

Παρουσίαση της έρευνας

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020, ο Συνέταιρος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στην PwC Κύπρου κ. Φίλιππος Σώσειλος.

Στη συζήτηση που ακολούθησε και συντόνισε o Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου κ. Ευγένιος

Ευγενίου, συμμετείχαν ο κ. Κυριάκος Κόκκινος, Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Unicars, κ. Χριστιάνα Διογένους, o Διευθύνων Σύμβουλος της MUFG ISFT Ltd, κ. Παύλος Χριστοφόρου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Epic, κ. Θάνος Χρονόπουλος.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της τοπικής έρευνας, ο κ. Ευγενίου, ανέφερε ότι «Ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις. Για να μετατρέψουμε αυτές τις προκλήσεις σε ευκαιρίες πρέπει να αφουγκραστούμε τα σημάδια των καιρών, να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και να χαράξουμε νέες στρατηγικές κατανοώντας τις ανάγκες της αγοράς. Η τεχνολογία είναι πρόκληση αλλά και ισχυρό εφόδιο για το μέλλον», επεσήμανε ο κ. Ευγενίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X