ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς η Ελβετία νίκησε τον πληθωρισμό

Ισχυρό φράγκο, ενέργεια από υδροηλεκτρικά και ρύθμιση τιμών βασικών αγαθών προστάτευσαν το υψηλό εισόδημα των πολιτών

Kathimerini.gr

Μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, η Ελβετία είναι γνωστή για το υψηλό κόστος ζωής, καθώς η Ζυρίχη και η Γενεύη κατατάσσονται σταθερά ανάμεσα στις 10 ακριβότερες πόλεις του κόσμου όπου μπορεί να ζει κανείς. Ομως την ώρα που ο πληθωρισμός και η ακρίβεια χτυπούν επίπεδα ρεκόρ και αναδεικνύονται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα καταναλωτών, κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών, στην Ελβετία η κατάσταση φαίνεται να μην είναι τόσο πιεστική, όπως αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά του το moneyreview.gr. Το 2022 ο πληθωρισμός στην Ελβετία διαμορφώθηκε κατά μέσον όρο στο 3,5%. Μπορεί να πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί στη χώρα τα τελευταία 29 χρόνια, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνονται με εκείνα των άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών. Οι ΗΠΑ εμφάνισαν πέρυσι πληθωρισμό 9,1%, η Ευρωζώνη 10,6% και το Ηνωμένο Βασίλειο 11,1%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, ο πληθωρισμός στη χώρα αναμένεται να υποχωρήσει φέτος στο 2,4% και να πέσει στο 1,8% το 2024. Θα είναι δηλαδή χαμηλότερος από τον στόχο του 2%.

Οπως επισημαίνει καταναλωτής που μίλησε στο αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο CNBC, η αύξηση των τιμών δεν αποτελεί και τόσο μεγάλο ζήτημα για τους Ελβετούς. «Νομίζω ότι το νιώθουν περισσότερο στο εξωτερικό από ό,τι εδώ στην Ελβετία. Η μητέρα μου ζει στη Γερμανία, στο Βερολίνο, και όλο μου λέει ότι τα πάντα ακριβαίνουν». Βοηθά βέβαια το γεγονός ότι οι Ελβετοί πολίτες συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πλουσιότερους του κόσμου. Με τον μέσο ενήλικο να κατέχει περιουσία 696.604 δολαρίων, οι Ελβετοί διαθέτουν μικρότερο ποσοστό του εισοδήματός τους για τρόφιμα και άλλα αναγκαία, επομένως πλήττονται λιγότερο από τις ανατιμήσεις. Ενας άλλος λόγος της σχετικής σταθερότητας των τιμών στην Ελβετία είναι το ισχυρό φράγκο, το οποίο έφτασε στο 1 προς 1 με το ευρώ το 2022, διότι στηρίζεται στα υψηλά αποθεματικά της χώρας σε χρυσό, στα ομόλογα και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία. Οπότε, θεωρείται ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε εποχές αυξημένης μεταβλητότητας. Με δεδομένο ότι η Ελβετία εισάγει κάθε χρόνο προϊόντα και υπηρεσίες ύψους 302 δισ. δολαρίων, το ισχυρό φράγκο κρατάει το κόστος αυτών των εισαγωγών υπό έλεγχο.

Τα υδροηλεκτρικά

Και την ίδια στιγμή, η Ελβετία είναι κάπως προστατευμένη από την ενεργειακή κρίση που πλήττει την υπόλοιπη Ευρώπη αφότου η ρωσική εισβολή εκτίναξε τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη. Η χώρα αυτή με τα βουνά και τις περισσότερες από 1.500 λίμνες στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα υδροηλεκτρικά για την ενέργεια που καταναλώνει.

Αλλωστε οι ενεργειακοί πάροχοι στην Ελβετία είναι σε μεγάλο βαθμό κρατικοί, κάτι που σημαίνει ότι είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στις διακυμάνσεις της αγοράς, ενώ τα τιμολόγιά τους υπόκεινται σε αυστηρότερες ρυθμίσεις. Στα τέλη του 2022 οι τιμές της ενέργειας στην Ελβετία είχαν αυξηθεί κατά 16,2%, την ώρα που στη Γερμανία είχαν σημειώσει αύξηση 25%, στην Ολλανδία 30%, στη Βρετανία 52,3% και στην Ιταλία 64,7%, σύμφωνα με το CNBC και το moneyreview.gr. Στην Ελβετία, σε ρύθμιση υπόκειται επίσης το 30% των τιμών στα βασικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη (τρόφιμα, στέγαση, μεταφορές), με αποτέλεσμα οι τιμές των τροφίμων να εμφανίσουν αύξηση 4% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2022, έναντι αύξησης 11,9% στις ΗΠΑ, 19,8% στη Γερμανία και 16,9% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση