
ΠΗΓΗ: Reuters
Οι αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών από την έναρξη της δεύτερης θητείας του στις 20 Ιανουαρίου έχουν προκαλέσει σοκ στις χρηματαγορές και κύματα αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία.
Η χρονολογική πορεία των κυριότερων κινήσεων:
1 Φεβρουαρίου: Επιβολή δασμών 25% σε μεξικανικά και τα περισσότερα καναδικά προϊόντα και 10% σε κινεζικά. Ο Τραμπ ζητεί περιορισμό στη ροή φαιντανύλης και παράτυπων μεταναστών.
3 Φεβρουαρίου: Αναστολή των δασμών σε Μεξικό και Καναδά για 30 ημέρες έπειτα από συμφωνία για ενίσχυση ελέγχων στα σύνορα. Δεν επιτυγχάνεται συμφωνία με την Κίνα.
7 Φεβρουαρίου: Αναβολή δασμών σε φθηνές (de minimis) αποστολές από Κίνα, εν αναμονή συστημάτων για είσπραξη τελών.
10 Φεβρουαρίου: Γενικευμένοι δασμοί 25% σε χάλυβα και αλουμίνιο, χωρίς εξαιρέσεις.
3 Μαρτίου: Ο Τραμπ επαναφέρει δασμούς 25% σε Μεξικό και Καναδά και διπλασιάζει τους δασμούς για κινεζικά προϊόντα στο 20%.
5 Μαρτίου: Καθυστερούν για ένα μήνα οι δασμοί σε ορισμένα αυτοκίνητα έπειτα από επικοινωνία με διευθύνοντες συμβούλους της General Motors, Ford και Stellantis.
6 Μαρτίου: Εξαιρεί προσωρινά προϊόντα του Μεξικού και του Καναδά στο πλαίσιο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Βορείου Αμερικής.
26 Μαρτίου: Νέος δασμός 25% σε εισαγόμενα αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά.
2 Απριλίου: Ανακοίνωση γενικών δασμών 10% σε όλες τις εισαγωγές, με πολύ υψηλότερους σε ορισμένους βασικούς εμπορικούς εταίρους.
9 Απριλίου: Αναστολή για 90 ημέρες των περισσοτέρων στοχευμένων δασμών, έπειτα από αναταράξεις που εξαφάνισαν τρισεκατομμύρια από τις διεθνείς αγορές. Ο βασικός δασμός 10% παραμένει. Ο Τραμπ αναγγέλλει ότι οι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα θα ανέλθουν στο 125% (από 104%), με συνολικό επιπλέον βάρος 145% αν προστεθούν οι προηγούμενοι δασμοί για τη φαιντανύλη.
13 Απριλίου: Εξαιρέσεις για κινητά, υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά (κυρίως από την Κίνα).
22 Απριλίου: Ερευνα για φάρμακα και ημιαγωγούς με στόχο πιθανή επιβολή δασμών.
4 Μαΐου: Δασμός 100% σε όλες τις ταινίες που παράγονται εκτός ΗΠΑ.
9 Μαΐου: Συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο: παραμένουν οι δασμοί 10% στα βρετανικά προϊόντα, διευρύνεται η πρόσβαση σε αγροτικά αγαθά και μειώνονται οι αμερικανικοί δασμοί σε βρετανικά αυτοκίνητα.
12 Μαΐου: Τρίμηνη εκεχειρία με την Κίνα: οι αμερικανικοί δασμοί μειώνονται στο 30% (από 145%) και οι κινεζικοί στο 10% (από 125%).
13 Μαΐου: Μείωση του «de minimis» δασμού για κινεζικές αποστολές αξίας έως 800 δολαρίων, από 120% σε 54%.
23 Μαΐου: Ο Τραμπ ανακοινώνει πρόταση για δασμό 50% σε όλα τα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την 1η Ιουνίου. Την ίδια μέρα, απειλεί την Apple με επιβολή δασμού 25% αν συνεχίσει να διαθέτει στην αμερικανική αγορά τηλέφωνα που δεν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.