ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε προεκλογικό μπρα ντε φερ οδηγεί το ναυάγιο για την ΑΤΑ

Απεργιακά μέτρα την ερχόμενη εβδομάδα και επανάληψή τους εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η δημόσια παραδοχή του υπουργού Εργασίας ότι δεν υπάρχει έδαφος για υποβολή διαμεσολαβητικής πρότασης για την ΑΤΑ εκ των πραγμάτων δίνει προεκλογική άρωμα στην διαφορά εργαζομένων και εργοδοτών. Η τρίωρη στάση εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι συντεχνίες, αναμένεται να φουντώσει το προεκλογικό σκηνικό, δέκα μέρες πριν τον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών. Παρά τα όσα λέγονται ότι η σκληρή παρτίδα μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτών θα μετατεθεί μετά την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, οι συντεχνίες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου μέτρων πριν την πρώτη Κυριακή ή στο ενδιάμεσο με την δεύτερη. Επί του προκειμένου ενδεικτική είναι η θέση της ΠΕΟ όπως διατυπώθηκε από τη Σωτηρούλα Χαραλάμπους στην «Κ». Το στέλεχος της ΠΕΟ ξεκαθάρισε πως θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων μετά την 26η Ιανουαρίου εάν δεν υπάρξουν εξελίξεις που να δικαιολογούν αναστολή των κινητοποιήσεων.

Την επομένη της συνάντησης με τους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Εργασίας δήλωσε πως οι προσπάθειές του για εξεύρεση λύσης δεν σταματούν.

Η προεκλογική

Η προσπάθεια των συντεχνιών να αποσυνδέσουν τις κινητοποιήσεις από την προεκλογική περίοδο μπορεί να γίνει κατανοητή ωστόσο ένα ζήτημα που για χρόνια αποτελεί το κορυφαίο για τις εργασιακές σχέσεις, συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες να μείνει εκτός προεκλογικής κονίστρας, μερικές μέρες πριν πέσει η αυλαία. Ειδικά για τα επιτελεία των υποψηφίων που πολύ πριν την εργασιακή αναταραχή έχουν σηκώσει ψηλά τον τερματισμό της μεταβατικής συμφωνίας του 2017 για καταβολή του 50% της ΑΤΑ. Την επιστροφή της ΑΤΑ σε καθεστώς απόδοσης στο 100% υποστηρίζει ζωηρά ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, θέση για την οποία έχει επικριθεί από τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης προτείνει διάλογο, μέσα από τον οποίο να επωφεληθούν περισσότερο αυτοί που έχουν ανάγκη.

Η κυβέρνηση

Την επομένη της συνάντησης με τους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Εργασίας δήλωσε πως οι προσπάθειές του για εξεύρεση λύσης δεν σταματούν. Ο Κυριάκος Κούσιος ανάφερε πως στόχος του ιδίου είναι να αποτραπούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί σε μια περίοδο μάλιστα που η διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Την Τρίτη ο κ. Κούσιος είχε κάνει λόγο για περιορισμένες δυνατότητες επίτευξης μιας συναινετικής συμφωνίας, ένεκα των θέσεων εργοδοτών και συντεχνιών αλλά και λόγω του περιορισμένου χρόνου που απομένει μέχρι την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα εκλεγεί. «Είμαι βέβαιος ότι ο νέος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συνεχίσει τις προσπάθειες για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης».

Οι συντεχνίες

Η τρίωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας που επηρεάζονται από το σύστημα της ΑΤΑ. Όπως σημείωσε στην «Κ» ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας στόχος των συντεχνιών είναι να υπάρξει εξέλιξη πριν ή μετά την κινητοποίηση της 26ης Ιανουαρίου. Οι συντεχνίες θεωρούν υπεύθυνη την εργοδοτική πλευρά για την εργασιακή αναταραχή. Στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, οι συντεχνίες έβαλαν στο τραπέζι τη σταδιακή επιστροφή στο 100% απόδοσης της ΑΤΑ. Οι συντεχνίες θέτουν ως προϋπόθεση οι εργοδότες να αποδεχθούν, σε πρώτη φάση, αύξηση του ποσοστού απόδοσης της ΑΤΑ στο 65% από 1/1/2023 και σταδιακή επαναφορά της, σε βάθος τετραετίας. Πρόταση που όπως υποστηρίζουν δεν έγινε αποδεκτή από τους εργοδότες.

Οι εργοδότες

Η ανάγνωση της εργοδοτικής πλευράς για το ναυάγιο που υπήρξε χωρίζεται σε δυο σκέλη. Στα απεργιακά μέτρα, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου και τον χρονικό προσδιορισμό διαβουλεύσεων προς επίλυση της διαφοράς. Στο πρώτο σκέλος οι εργοδότες δεν δέχονται ότι οι κινητοποιήσεις που έχουν αποφασισθεί είναι τυχαίες από χρονικής απόψεως. Όπως υποστηρίζουν η μεταβατική συμφωνία έληξε στο τέλος του 2021. Για ένα χρόνο, όπως λένε, δεν υπήρχε βιασύνη από πλευράς συντεχνιών για απόφαση και δυο μήνες μετά την έναρξη του διαλόγου προχωρούν με απεργιακά μέτρα. Στο δεύτερο σκέλος ανάγνωσης οι εργοδότες υποστηρίζουν πως θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στο νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να χειριστεί την διαφορά και οι δυο πλευρές να δουν πως θα ρυθμιστεί το όλο θέμα με ορθολογικά κριτήρια. Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου ανάφερε στην «Κ» πως στην τελευταία συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας δεν έγινε ουσιαστική προσπάθεια. Η ΟΕΒ συμπλήρωσε υποστηρίζει κατάργηση του απαρχαιωμένου συστήματος της ΑΤΑ το οποίο καταργήθηκε σε όλη της Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση