ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στα 9,3 τρισ. δολ. το κόστος της ανθυγιεινής διατροφής

Στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 39 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο

Kathimerini.gr

Σε τουλάχιστον 10 τρισ. δολάρια κάθε χρόνο, δηλαδή σχεδόν το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ανέρχονται τα «κρυμμένα» κόστη που προκύπτουν από τους κλάδους των τροφίμων και της γεωργίας για την υγεία, το περιβάλλον και την κοινωνία. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσό αποτιμάται περίπου στα 51 εκατ. δολάρια ετησίως.

Σύμφωνα με ευρεία ανάλυση του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ σε 154 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, τα περισσότερα δευτερεύοντα κόστη, ήτοι τουλάχιστον το 70% του συνόλου, προκύπτουν από την ανθυγιεινή διατροφή. Αφορούν δηλαδή τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν πολλά λιπαρά και μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της παχυσαρκίας και άλλων μη μεταδοτικών ασθενειών. Στις οικονομικές ζημίες προσμετρείται και η μείωση της παραγωγικότητας στη διεθνή αγορά εργασίας, η οποία είναι αποτέλεσμα των εν λόγω ασθενειών.

Αυτά τα λανθάνοντα κόστη στην υγεία αποτιμώνται διεθνώς περίπου στα 9,3 τρισ. δολάρια, ενώ συγκεκριμένα στην Ελλάδα υπολογίζονται σχεδόν στα 39 εκατ. δολάρια.

Μικρότερος, αλλά αξιοσημείωτος είναι ο αντίκτυπος στο περιβάλλον, ο οποίος αποτιμάται περίπου στο ένα πέμπτο του συνολικού κόστους. Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται πως λόγω της βιομηχανίας των τροφίμων και της γεωργίας προκύπτουν «κρυμμένα» κόστη άνω των 2,8 τρισ. δολαρίων στο περιβάλλον μέσω των εκπομπών αερίων ρύπων, της χρήσης υψηλών ποσοτήτων νερού κ.ά. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, στην Ελλάδα το ποσό αυτό εκτιμάται στα 12 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο.

Τέλος, υπάρχει κάποια λανθάνουσα επιβάρυνση και στην κοινωνία μέσω της φτώχειας των εργαζομένων που απασχολούνται στα τρόφιμα και τη γεωργία, καθώς και μέσω του υποσιτισμού. Για τους λόγους αυτούς χάνονται σχεδόν 571 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, το ποσό αυτό –χωρίς να προσμετρείται ο αντίκτυπος του υποσιτισμού– υπολογίζεται στα 35 εκατ. δολάρια.

Συνολικά, τα «κρυμμένα» κόστη από τους κλάδους τροφίμων και γεωργίας σε παγκόσμιο επίπεδο κυμαίνονται μεταξύ 10 και 16 τρισ. δολαρίων κάθε χρόνο, με το βασικό σενάριο να δείχνει περίπου 12,7 τρισ. δολάρια. Αυτές οι ζημίες επιβαρύνουν δυσανάλογα τα κράτη με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα λόγω φτώχειας και κακής διατροφής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση