ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα χέρια του Προέδρου Αναστασιάδη ο κατώτατος

Κρίσιμη σύσκεψη για καθορισμό του την Τρίτη 5 Ιουλίου - Στα 950 - 960 ευρώ το ύψος του και θα εφαρμοστεί πιθανόν από Οκτώβριο

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ώρα μηδέν για εισαγωγή του κατώτατου μισθού στην Κύπρο, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να είναι αποφασισμένος να "κλείσει" το ζήτημα σίγουρα πριν το τέλος Ιουλίου.

Την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022 στις 9:30 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει σύσκεψης για τον κατώτατο μισθό, όπου στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο Υπουργός Εργασίας, οι εργοδότες ΚΕΒΕ και ΟΕΒ και οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ.

Τα φώτα είναι στραμμένα στη σύσκεψη της Τρίτης, με τα όσα μέχρι τώρα έχουν διαρρεύσει ο κατώτατος μισθός να κινείται στα 950 - 960 ευρώ μικτών απολαβών. Σε διάστημα ενός χρόνου από τη στιγμή που θα αρχίσει να εφαρμόζεται, δεν αποκλείεται να δούμε τον εθνικό κατώτατο μισθό να πλησιάζει τα 1.000 ευρώ μικτά, εφόσον βεβαίως το επιτρέπει η οικονομία.

Όσον αφορά για την περίοδο της εφαρμογής του, οι μέχρι τώρα πληροφορίες θέλουν να αρχίσει από τον Οκτώβριο του 2022, 4 - 5 μήνες μετά τις εξαγγελίες για τον κατώτατο που θα προχωρούσε η εκλιπούσα Υπουργός Εργασίας, κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου. Το μοντέλο πάντως του εθνικού κατώτατου μισθού που θα εξαγγείλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα είναι βασισμένο στην προεργασία και μελέτη που είχε γίνει της εκλιπούσας Υπουργού Εργασίας.

Δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για το πότε θα εξαγγελθεί, ωστόσο εκείνο που κρατείται σίγουρα είναι ότι θα γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται πριν την εκπνοή του Ιουλίου του 2022. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να θέλει να ακούσει τα εμπλεκόμενα μέρη για ακόμη μία φορά, πριν βάλει τις τελευταίες πινελιές.

Θα είναι ορόσημο για το οικονομικό γίγνεσθαι της Κύπρου, καθώς ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο είναι καθορισμένος μόνο για εννέα επαγγέλματα. Του πωλητή, του γραφέα, του νοσηλευτικού βοηθού, του βοηθού παιδοκόμου, του βοηθού βρεφοκόμου, του σχολικού βοηθού, του σχολικού φροντιστή, του φρουρού ασφαλείας και του καθαριστή. Το ποσό του κατώτατου γι’ αυτά τα επαγγέλματα είναι στα 870 ευρώ και με τη μονιμοποίησή τους (δηλαδή αν εργάζονται για 6 συνεχούς μήνες), τα 924 ευρώ.

Συνολικά, 21 κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό, ενώ στα υπόλοιπα 6 (συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου) υπάρχουν παρόμοιες ρυθμίσεις μέσω συλλογικών συμβάσεων και άλλων ρυθμίσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση