ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Altamira η διαχείριση των ΜΕΔ της Alpha Bank Κύπρου

Αφορά χαρτοφυλάκιο ύψους 3.8 δισ. ευρώ - Τα δάνεια παραμένουν ιδιοκτησία της Τράπεζας

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Την Altamira επέλεξε η Alpha Bank Κύπρου για να διαχειριστεί το προβληματικό της χαρτοφυλάκιο.

Πληροφορίες της «Κ» θέλουν οι επίσημες ανακοινώσεις της συμφωνίας να προχωρούν εντός του επομένου μήνα, δηλαδή Ιούλιο. Ο προτιμητέος επενδυτής του διαγωνισμού που «τρέχει» εδώ και αρκετούς μήνες, θα αναλάβει χαρτοφυλάκιο 3.8 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αποτελείται από κόκκινα δάνεια, αλλά και ακίνητα. Διευκρινίζεται πως δεν πωλούνται τα προβληματικά δάνεια στην Altamira, αλλά η εταιρεία θα έχει μόνο την διαχείρισή τους. Η ιδιοκτησία τους θα παραμείνει στην Τράπεζα.

Τα Μη Εξυπηρετούμενα της τράπεζας στο τέλος του 2017 ανέρχονταν σε 1.72 δισ. ευρώ και αντιπροσώπευαν το 65.6% του συνόλου των δανείων της. Όμως, η Altamira αναμένεται να εξυπηρετήσει κόκκινα δάνεια ύψους 3.8 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2 δισ. ευρώ έχουν μεταφερθεί σε εταιρείες ειδικού σκοπού, SPV’s. Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2018 μετέφερε 400 εκατ. ευρώ σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV), ενώ το 2012 είχε μεταφέρει εκτός ισολογισμού άλλα 1.6 δισ. ευρώ.

Η κυπριακή Altamira που συστάθηκε στα τέλη του 2017 ανέλαβε την επιχειρηματική ευθύνη διαχείρισης των ΜΕΔ της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας που περιλαμβάνουν δάνεια ύψους 5.4 δισ. ευρώ, ακινήτων προς πώληση ύψους 0.4 δισ. ευρώ καθώς και το χαρτοφυλάκιο που έθεσε τέλος του 2017 ο Συνεργατισμός εκτός ισολογισμού, ύψους 1 δισ. ευρώ. Σύνολο κοντά στα 7 δισ. ευρώ.

Η Altamira έχει δείξει «δείγματα γραφής» στην Κύπρο. Πλέον, έχει αναλάβει την εξυπηρέτηση των δανείων της ΚΕΔΙΠΕΣ, δηλαδή της οντότητας που απέμεινε από το διαχωρισμό του Συνεργατισμού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΚΕΔΙΠΕΣ, για το πρώτο τρίμηνο του 2019 επιτεύχθηκαν λύσεις που αφορούν χορηγήσεις ύψους 138 εκατ. ευρώ μέσω της Altamira Asset Management Cyprus Ltd. Τέλος, οι πωλήσεις ακινήτων μέσω της Altamira στο ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 30.1 εκατ. ευρώ.

Η Altamira ήταν εξ’αρχής το φαβορί για να αναλάβει την εξυπηρέτηση των δανείων της τράπεζας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X