ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σχέδιο Οικία: Στο 35% των επιλέξιμων δανείων το ενδιαφέρον μέχρι στιγμής

Tα επιλέξιμα δάνεια για το Σχέδιο Οικία ανέρχονται στα 1.948 και αφορούν συνολικό ποσό ύψους περίπου €179 εκατομμυρίων

ΚΥΠΕ

Στο 35% των επιλέξιμων δανείων για συμμετοχή στο Σχέδιο Οικία ανέρχεται μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των δανειοληπτών για το Σχέδιο, το οποίο έχει ως στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) Βασιλική Βασιλείου, τονίζοντας παράλληλα ότι η περίοδος υποβολής ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Σχέδιο Οικία λήγει στις 30 Ιουνίου του 2022, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Φεβρουαρίου του 2022.

«Έχουμε παραλάβει αιτήματα για συμμετοχή στο Σχέδιο που ανέρχονται γύρω στο 35% των επιλέξιμων δανείων» ή σε απόλυτο αριθμό 673 αιτήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε €62 εκατομμύρια, ανέφερε.

Σημείωσε ότι τα επιλέξιμα δάνεια για το Σχέδιο Οικία ανέρχονται στα 1.948 και αφορούν συνολικό ποσό ύψους περίπου €179 εκατομμυρίων, εκ των οποίων τα €106 εκ. δόθηκαν με κεφάλαια του Οργανισμού.

Η κ. Βασιλείου είπε ακόμη ότι από την ενημέρωση που έχει λάβει ο Οργανισμός από τους ίδιους τους πελάτες του, «ένας σημαντικός αριθμός δανειοληπτών δήλωσε ότι προτίθενται να υποβάλει αίτημα σύντομα», καλώντας παράλληλα όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο Σχέδιο να υποβάλουν το αίτημα τους έγκαιρα στα χρονοδιαγράμματα ισχύς του Σχεδίου.

«Είναι μια ευκαιρία, που προσφέρεται στους δικαιούχους, εφόσον είχαν εξαιρεθεί προηγουμένως από το Σχέδιο Εστία, για να διευθετήσουν δάνεια, τα οποία διατηρούν στον Οργανισμό και παρουσιάζουν καθυστερήσεις έτσι ώστε να προστατευθεί η κύρια κατοικία, καθώς με τη λήξη του Σχεδίου, ο Οργανισμός θα αρχίσει ή/και θα συνεχίσει τις διαδικασίες του Κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και τις απαιτούμενες νομικές και άλλες διαδικασίες για πλήρη ανάκτηση του χρέους», τόνισε.

Σημείωσε ότι το Σχέδιο Οικία εφαρμόζεται για δάνεια που έχουν συναφθεί τόσο με κεφάλαια του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης όσο και με κυβερνητικά κεφάλαια στα πλαίσια της στεγαστικής πολιτικής του Κράτους.

Επιπλέον, η κ. Βασιλείου είπε στο ΚΥΠΕ ότι ο ΟΧΣ έχει υλοποιήσει διάφορες δράσεις έτσι ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία του Σχεδίου και σημείωσε ότι «μία από τις δράσεις είναι η λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου μέσω του οποίου ενημερώνουμε τους πελάτες για τη δυνατότητα τους να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο Σχέδιο και την επίλυση τυχόν αποριών που δύναται να έχουν».

Η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΟΧΣ κάλεσε τους δανειολήπτες είτε να απευθυνθούν τηλεφωνικά είτε να προσέλθουν στον Οργανισμό για να βοηθηθούν με την συμπλήρωση της αίτησης τους ή με την έρευνα στο Κτηματολόγιο η οποία προνοείται από το Σχέδιο Οικία.

Τέλος, ανέφερε ότι μετά την υποβολή της αίτησης θα αξιολογηθεί το αίτημα των ενδιαφερόμενων κατά πόσον είναι επιλέξιμοι για συμμετοχή στο Σχέδιο με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προνοούνται στο Σχέδιο, ενώ σε περίπτωση που ζητείται ρύθμιση του χρέους, όπως σημείωσε, θα εξεταστεί κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα από μέρους του δανειολήπτη αποπληρωμής του ρυθμισμένου χρέους και στη συνέχεια να προωθηθεί στο Γενικό Λογιστήριο για έγκριση.

Το Σχέδιο Οικία σκοπό έχει την προστασία της κύριας κατοικίας και προορίζεται για υποβοήθηση πρωτοφειλετών που έχουν συνάψει δάνεια με κυβερνητικά κεφάλαια (Στεγαστικό Σχέδιο Δανειοδότησης Ζευγαριών με Χαμηλά Εισοδήματα ή Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο) ή/και δάνεια με συγχρηματοδότηση του ΟΧΣ ή/και εξασφαλίζονται με οικόπεδα που παραχώρησε το κράτος σε δικαιούχους στα πλαίσια της στεγαστικής του πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα, με το Σχέδιο Οικία δίδεται η ευχέρεια στους δικαιούχους πρωτοφειλέτες των δανείων αυτών, μετά από την υποβολή αίτησης να προχωρήσουν σε διευθέτηση των υπολοίπων των δανείων τους με τους ακόλουθους τρόπους: (α) με αναδιάρθρωση του εναπομείναντος Κεφαλαίου του δανείου, στα πλαίσια εφικτής και βιώσιμης λύσης, είτε, (β) με πλήρη αποπληρωμή του εναπομείναντος Κεφαλαίου, είτε, (γ) με συνδυασμό των πιο πάνω (Εφάπαξ ποσό και Αναδιάρθρωση του υπολοίπου).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση