ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με παλιά στοιχεία στοχοποιεί την Κύπρο η Guardian για τα διαβατήρια

Η εφημερίδα εγείρει ερωτήματα αναφορικά με τους ελέγχους ασφαλείας που διενεργούνται για τους αιτούντες κυπριακό διαβατήριο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δημοσίευμα που αναφέρει ότι δισεκατομμυριούχοι Ρώσοι ολιγάρχες και μέλη της ουκρανικής ελίτ που κατηγορούνται για διαφθορά έχουν επωφεληθεί από το «αμφιλεγόμενο» πρόγραμμα χορήγησης κυπριακού διαβατηρίου ως αντάλλαγμα για επενδύσεις στη χώρα, φιλοξενεί η εφημερίδα Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως το κυπριακό πρόγραμμα «χρυσής βίζας» έχει αποφέρει στην κυβέρνηση πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2013, με περισσότερα από 400 διαβατήρια να έχουν εκδοθεί μόνο από πέρυσι. 

Το παράδοξο όμως, είναι πως τα κριτήρια των πολιτογραφήσεων που αναγράφονται στο άρθρο, είναι αυτά τα οποία ίσχυαν πριν την τελευταία τους τροποποίηση. Χαρακτηριστικά αναφέρει: "Από το 2013, το σημερινό καθεστώς της Κύπρου απαιτεί από τους αιτούντες να τοποθετήσουν 2 εκατ. Ευρώ σε ακίνητα ή 2,5 εκατ. Ευρώ σε εταιρείες ή κρατικά ομόλογα. Δεν υπάρχει απαίτηση γλώσσας ή κατοικίας, εκτός από μια επίσκεψη μία φορά κάθε επτά χρόνια". Είναι γνωστό πως τα κριτήρια των πολιτογραφήσεων έχουν τροποποιηθεί και για να λάβει ένας ξένος επενδυτής τη χρυσή βίζα πρέπει να κάνει επένδυση 2 εκατ. ευρώ και να αγοράσει κατοικία τουλάχιστον 0.5 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, σε συνέντευξη του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στην Κ, είχε δηλώσει πως τα διαβατήρια που έχουν εκδοθεί ανέρχονται λίγο πάνω από τα 1000 από το 2013, κάτι που αντιβαίνει στο ότι μπορεί να έχουν εκδοθεί πάνω από 400 διαβατήρια τον τελευταίο μόνο χρόνο.

Πρόσθετα, τα 4 δισ. ευρώ που επικαλούνται στο άρθρο, αφορούν πιθανότατα τη δήλωση του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου σε συνέδριο του Cipa, ότι στην κυπριακή οικονομία έχει εισχωρήσει από το 2013 μέχρι το τέλος του 2016 αυτό το ποσό.

Το ρεπορτάζ επικαλείται ακόμα, κατάλογο που έχει διαρρεύσει με τα ονόματα εκείνων που έχουν λάβει κυπριακή υπηκοότητα μέσω του προγράμματος και σχολιάζει ότι εγείρονται ερωτήματα αναφορικά με τους ελέγχους ασφαλείας που διενεργούνται για τους αιτούντες κυπριακό διαβατήριο.

Παρόλα αυτά οι περιπτώσεις χορήγησης κυπριακού διαβατηρίου στις οποίες εστιάζει το δημοσίευμα αφορούν την περίοδο πριν από το 2013 και μάλιστα σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, που αφορά έναν ξάδερφο του Σύρου Προέδρου Άσαντ ο οποίος βρίσκεται σε διεθνή λίστα κυρώσεων, σημειώνεται ότι η κυπριακή υπηκοότητα αφαιρέθηκε.

Ο Guardian παραθέτει απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου που διευκρινίζει ότι το πρόγραμμα απευθύνεται «σε γνήσιους επενδυτές, οι οποίοι εγκαθιδρύουν μία επιχειρηματική βάση και αποκτούν μία μόνιμη κατοικία στην Κύπρο».

Τονίζεται επίσης ότι διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι στους αιτούντες επενδυτές, όπως έλεγχοι για ενδεχόμενο ξέπλυμα χρήματος. Παράλληλα επισημαίνεται ότι η Κύπρος δεν είναι η μοναδική χώρα-μέλος της ΕΕ που έχει παραχωρήσει υπηκοότητα σε πλούσιους Ρώσους.

Η ίδια η εφημερίδα σημειώνει ότι δεν υπάρχει κάποια υπόνοια περί παρανομίας από την πλευρά εκείνων που έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα.

Το κυπριακό Υπουργείο προσθέτει αναφερόμενο συγκεκριμένα στην περίπτωση του ξαδέρφου του Μπασάρ αλ Άσαντ ότι η αφαίρεση της υπηκοότητας, που ούτως ή άλλως είχε δοθεί πριν από το 2013, είναι απόδειξη της ετοιμότητας των κυπριακών αρχών να επέμβουν. Σημειώνεται δε ότι από την έναρξη του προγράμματος το 2013 έχει συσταθεί μία κατά πολύ βελτιωμένη, διαφανής διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X