ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:36
 

Στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης ο δείκτης PMI στην Ελλάδα

Ο Νοέμβριος του 2019 ήταν ο 30ός συνεχής μήνας που ο δείκτης διαμορφώθηκε σε επίπεδα πάνω από τις 50 μονάδες

Newsroom Κ, Αθήνα

Αναπάντεχη εξαίρεση στην παγκόσμια επιβράδυνση της μεταποίησης χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. Κι αυτό διότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, η ελληνική μεταποίηση βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη, μετατρέποντας στην ουσία σε πλεονέκτημα το γεγονός ότι δεν συμμετέχει στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας και επομένως δεν υφίσταται πολύ βαριά πλήγματα, όπως οι μεγάλες εξαγωγικές χώρες από τους εμπορικούς πολέμους.

Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση, γνωστός ως δείκτης PMI, που καταρτίζει η εταιρεία IHS Markit, διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο στις 54,1 μονάδες, πάνω δηλαδή από το επίπεδο των 50 μονάδων που αποτελεί το όριο ανάμεσα στην ανάπτυξη και στην ύφεση. Ο Νοέμβριος του 2019 ήταν ο 30ός συνεχής μήνας που ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στην Ελλάδα σε επίπεδα πάνω από τις 50 μονάδες. Μάλιστα, με την επίδοση των 54,10 μονάδων βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, με τη Νορβηγία να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση (στις 53,70 μονάδες), ενώ σε μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε σε επίπεδα κάτω των 50 μονάδων.

Οπως επισημαίνεται και στο άρθρο της WSJ ο δείκτης PMI στη μεταποίηση της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο βρέθηκε για δέκατο συνεχή μήνα κάτω από τις 50 μονάδες, στις 45,9. Σε αυτή τη χαμηλή επίδοση αποτυπώνεται κυρίως η επιβράδυνση του μεταποιητικού κλάδου στη Γερμανία (43,4 μονάδες), στην Ιταλία (47,6 μονάδες) και στην Ισπανία (47,5 μονάδες). Από τις 30 χώρες που εξετάζει η IHS Markit, ο δείκτης PMI βρέθηκε κάτω από τις 50 μονάδες, η μεταποίηση δηλαδή βρισκόταν στη ζώνη της ύφεσης, σε 19.

Εκτός από το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία διαταράσσεται λιγότερο από τους παγκόσμιους εμπορικούς πολέμους, λόγω της μη συμμετοχής της σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, ένας άλλος λόγος είναι ότι η βιομηχανική της παραγωγή και οι εξαγωγές της αφορούν σε βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, φάρμακα και πετρελαιοειδή, τα οποία είναι λιγότερο ευαίσθητα στις διακυμάνσεις της παγκόσμιας ανάπτυξης, αποτελούν με άλλα λόγια αγαθά που χαρακτηρίζονται από ανελαστική ζήτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X