ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:19
 

Στον πάγο η σύμβαση στα ξενοδοχεία λόγω Thomas Cook

Ούτε συζήτηση τώρα λένε ξενοδόχοι που τρέχουν να καλύψουν τις ζημιές τους από το κλείσιμο του βρετανικού κολοσσού ταξιδίων

Της Μαρίας Ηρακλέους

Η είδηση της χρεωκοπίας της Thomas Cook και η διαπίστωση ότι λείπουν από τα ταμεία των ξενοδόχων ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, είναι σαφές ότι ανοίγει πολλά μέτωπα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Η καμπάνα κτυπά για τους ξενοδόχους οι οποίοι παρά τα σημάδια συνέχιζαν να υπογράφουν συμφωνίες με τον βρετανικό κολοσσό ταξιδίων, που πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόβλημα βιωσιμότητας, ωστόσο το μούδιασμα και η αβεβαιότητα είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα την πλειοψηφία των ξενοδόχων στην Κύπρο. Ενός κακού μύρια έπονται, είναι γνωμικό το οποίο φαίνεται ότι ενστερνίζονται τις τελευταίες ώρες ξενοδοχειακοί κύκλοι. Δεν είναι μόνο ότι χάνεται ποσοστό από την βρετανική αγορά, ούτε το οικονομικό κενό που προκύπτει, αλλά είναι η γενικότερη αναστάτωση που θα προκαλέσει στην τουριστική αγορά, η αλλαγή στις ισορροπίες, η αύξηση ή η μείωση στις τιμές, αλλά και το πώς αυτή η εξέλιξη θα επιδράσει και εσωτερικά στην λειτουργία των ξενοδοχείων αλλά και στα εργασιακά θέματα. Και όλα αυτά, εν αναμονή του Brexit.

Το σενάριο του άτακτου Brexit και το πώς αυτό θα επιδράσει αρνητικά στις επιχειρήσεις τους, ήταν το βασικό επιχείρημα αλλά και η ανησυχία που προέτασσαν οι ξενοδόχοι προτού εγκρίνουν και υπογράψουν την πρόταση της Υπουργού και την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. Η προσκόλλησή τους στο Brexit, ωστόσο, ίσως ήταν αυτό που δεν τους άφησε να προβλέψουν και να κινηθούν έγκαιρα και να προφυλάξουν τις επιχειρήσεις τους από τον τυφώνα της Thomas Cook.

Η επόμενη μέρα, το λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων, που ως επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες, είναι ένα μεγάλο ζήτημα και ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Το ερώτημα αυτό, στο πλαίσιο ενός παραγωγικού συλλογισμού, ανοίγει αναπόφευκτα το θέμα της συλλογικής σύμβασης. Αφού οι επιχειρήσεις δεν θωρακίστηκαν και βρίσκονται αντιμέτωπες με θέματα ρευστότητας, είναι σαφές ότι οι εξελίξεις με την Thomas Cook στην ουσία παγώνουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την συλλογική σύμβαση. Πηγές από τους ξενοδοχειακούς κύκλους δηλώνουν στην «Κ» ότι δεν μπορεί να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για την συλλογική σύμβαση, στην σκιά των τελευταίων εξελίξεων. Στην ουσία με την υπογραφή της σύμβασης και την εφαρμογή της, μεταφράζεται για μερίδα ξενοδόχων με ξαφνικό θάνατο, λόγω επιδείνωσης των οικονομικών δεδομένων. Δεν μπορεί, εξηγούν οι ίδιες πηγές, ένας ξενοδόχος που έμεινε με τρύπα μερικών εκατομμυρίων, να βάλει στην υπογραφή του σε μια πρόταση η οποία αυξάνει τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης του. Πηγές από τις τάξεις των ξενοδόχων αναφέρουν ότι ενώ πριν από μερικές μέρες οι ξενοδόχοι ζητούσαν διευκρινήσεις από την Υπουργό Εργασίας για συγκεκριμένες πρόνοιες της πρότασης της, πλέον με τις εξελίξεις στον βρετανικό κολοσσό ταξιδίων, κανείς δεν τολμά να ανοίξει αυτή την συζήτηση.

Κόστος εκατομμυρίων

Η πρόταση της Υπουργού Εργασίας, τον προηγούμενο μήνα είχε αγκαλιαστεί από τις συντεχνίες. Έγινε επίσης αποδεκτή, αν και με κάποια επιφύλαξη από πλευράς των ξενοδόχων, κυρίως λόγω της θεσμοθέτησης του κατώτατου μισθού σε συγκεκριμένα ξενοδοχειακά επαγγέλματα αφού κάτι τέτοιο σαφώς και θα αυξήσει το εργατικό κόστος. Μάλιστα κάποια ξενοδοχεία θα επωμιστούν με επιπλέον ποσό 200 χιλιάδων ή άλλα με επιπλέον 300 χιλιάδες ενώ συνολικά το επιπλέον κόστος για την εργοδοτική πλευρά εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Την ώρα που η έλλειψη ρευστότητας απειλεί με λουκέτο κάποια ξενοδοχεία, δεν είναι ώρα να αυξηθεί το λειτουργικό κόστος υπογραμμίζουν πηγές

Καταλαβαίνουν, αλλά

Πάντως και η πλευρά των συντεχνιών παρακολουθεί τις εξελίξεις που ακολουθούν το κλείσιμο της Thomas Cook, από την στιγμή που υπάρχει ενδεχόμενο να αγγίξουν και τα μέλη τους. Πέραν ενδεχόμενων περικοπών, για τις οποίες αν και δεν έγινε επίσημα αναφορά, δεν είναι απομακρυσμένο σενάριο, οι συντεχνίες συνεχίζουν να είναι σε επιφυλακή από την στιγμή που ακόμα εκκρεμεί η διαδικασία συλλογικής σύμβασης. Αναντίλεκτα το γεγονός ότι κατάφεραν να πετύχουν την κατοχύρωση συγκεκριμένων επαγγελμάτων, και την θέσπιση κατώτατου μισθού σε περίπου είκοσι ειδικότητες όπως καμαριέρες, γκαρσόνια και υπάλληλους υποδοχής, θεωρείται νίκη για την συνδικαλιστική πλευρά, την οποία δεν αναμένεται να είναι διατεθειμένοι να απωλέσουν. Μεταξύ άλλων στο πακέτο της σύμβασης επαναφέρονται ρυθμίσεις προ του 2013 που αφορούν τις υπερωρίες και τα ρεπό των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Μιλώντας στην «Κ» ο γ.γ. της ΠΕΟ Πάμπτης Κυρίτσης αναφέρει ότι όλα εξαρτώνται από την ανταπόκριση των ξενοδόχων. Ξεκαθαρίζει ότι από πλευράς συντεχνιών, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί , αφού έγιναν οι επαρχιακές συνελεύσεις και η πρόταση της υπουργού έλαβε το πράσινο φως.

Τα σενάρια

Άγνωστο παραμένει το πώς θα κινηθούν οι εργοδότες στην προκειμένη περίπτωση. Δεν αποκλείεται να ζητήσουν παράταση της διαδικασίας, παράταση της έναρξης ισχύος της συμφωνίας, ή ακόμα και να απορρίψουν την πρόταση της Ζέτας Αιμιλιανίδου. Σε μια τέτοια περίπτωση, τότε η Υπουργός θα αποφασίσει αν θα κηρύξει αδιέξοδο στην διαδικασία. Εξέλιξη η οποία θα δημιουργήσει αυτόματα νέες περιπέτειες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και μπορεί να τινάξει στον αέρα την εργατική ειρήνη η οποία διασώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες με την υπογραφή της κατ΄ αρχήν συμφωνίας. Πάντως χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν υπάρχει, ωστόσο είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να δοθεί απάντηση σε εύλογο χρονικό διάστημα. Πηγές από τις συντεχνίες υπογραμμίζουν την σημασία του μομέντουμ, καθώς αν ολοκληρωθεί η καλοκαιρινή περίοδος, τα όποια μέτρα ενδεχομένως αναγκαστούν να λάβουν οι συντεχνίες, δεν θα έχουν κανένα αντίκρισμα.

Από την απέναντι πλευρά, αυτήν των ξενοδόχων, η επίσημη θέση είναι ότι η διαδικασία έγκρισης της συλλογικής σύμβασης θα συνεχιστεί κανονικά. Από την άλλη αναγνωρίζουν ότι παρά τις όποιες δυσκολίες καλούνται να διαχειριστούν, δεν μπορούν να πάρουν επ’ αόριστον παράταση για τις διαβουλεύσεις τους, αφού και σε αυτή την περίπτωση κινδυνεύει η εργατική ειρήνη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X