ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

Δόθηκε το πράσινο φως από τους βουλευτές μετά από 35 ημέρες από την πρώτη στα χρονικά καταψήφισή του

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ως συναινετική θα πρέπει να χαρακτηριστεί η ψήφιση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού του 2021 που έφτασε ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων και τάχθηκαν υπέρ 29 Βουλευτές. Εντούτοις ήταν κρίσιμης σημασίας και δόθηκε ένα τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες 35 ημέρες στην Κύπρο.

Πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού, όλα τα κόμματα τον στήριξαν ενόψει της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που έχει θέσει το κράτος η πανδημία. Ο Βουλευτής Μιχάλης Γιωργάλλας εκ μέρους της Αλληλεγγύης κατέθεσε παράλληλα με την θετική του ψήφο και ψήφο διαμαρτυρίας. Ο Γιώργος Λιλλήκας εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών τόνισε πως αν το κράτος μείνει χωρίς προϋπολογισμό το κόστος δεν θα το πληρώσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αλλά η χώρα και η κοινωνία. Ο βουλευτής Μαρίνος Σιζόπουλος εκ μέρους της ΕΔΕΚ υπογράμμισε πως, η επιλογή να δοθεί θετική ψήφος στους προϋπολογισμούς δεν έχει σχέση με τη φιλοσοφία τους, δεν είναι κάποιου είδους στήριξης προς την Κυβέρνηση, αλλά είναι στήριξη προς του πολίτες και τους πληγέντες της πανδημίας που έχουν ανάγκη οικονομικής στήριξης. Ο Βουλευτής Άγγελος Βότσης εκ μέρους της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων τόνισε πως ενώπιον η Βουλή της είχε έναν κρατικό προϋπολογισμό, όχι έναν προϋπολογισμό Αναστασιάδη και όσοι έχουν διαφωνίες με την Κυβέρνηση πρέπει να τους τιμωρήσουν στις εκλογές. Ο Βουλευτής Χρίστος Χρίστου από πλευράς ΕΛΑΜ τόνισε πως αν δεν ψηφιζόταν ο Προϋπολογισμός θα ήταν όλα στον αέρα, μία καταψήφιση τιμωρεί το λαό και όχι την Κυβέρνηση.

Η υπερψήφιση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού δίνει τη δυνατότητα από την επόμενη κιόλας ημέρα στην κυβέρνηση να δώσει τα επιδόματα που εξήγγειλε το Υπουργείο Εργασίας για το μήνα Δεκέμβριο, επιδόματα που αναμένουν εργαζόμενοι και εργοδότες. Όπως επίσης και τα επιδόματα του ίδιου Υπουργείου στους επόμενους μήνες. Δίνει τη δυνατότητα να δώσει το κράτος τα εφάπαξ επιδόματα που εξήγγειλε το Υπουργείο Οικονομικών. Την υπερψήφιση του προϋπολογισμού θα δουν με απόλυτα θετικό μάτι οι Οίκοι Αξιολόγησης και συγκεκριμένα ο Οίκος Moody’s που την Παρασκευή αξιολογεί την κυπριακή οικονομία.

Η πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι για την ορθή λειτουργία της Δημοκρατίας, πρέπει να εφαρμόζεται ανεξαρτήτως ποιος ήταν ή είναι στην Κυβέρνηση. Δεν θα έπρεπε εξαρχής να είχε συνδεθεί με την ψήφιση ενός προϋπολογισμού ενός του κράτους και να δίνει βήμα σε μια δυνητική οικονομική αστάθεια μίας χώρας.

Υπέρ τάχθηκαν 18 βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού, 3 βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, 2 βουλευτές του ΕΛΑΜ, 3 βουλευτές της ΕΔΕΚ, 2 βουλευτές της Αλληλεγγύης και 1 της Συμμαχίας Πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση