ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρείς ημερομηνίες - τρία βήματα στο τραπέζι για άνοιγμα του τουρισμού

1η Ιουνίου τα ξενοδοχεία θα δέχονται τουρίστες από το εσωτερικό - 20 μέρες μετά τουρίστες από το εξωτερικό

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ο Ιούνιος θα είναι ο μήνας κατά τον οποίο θα πάρει μπροστά και πάλι, το βαρύ χαρτί της κυπριακής οικονομίας που είναι ο τουρισμός. Μετά και τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, με τους επιδημιολόγους - συμβούλους της κυβέρνησης, πάνω στο τραπέζι βρίσκονται τρείς ημερομηνίες οι οποίες θα κλειδώσουν στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου της Παρασκευής, και που ουσιαστικά θα ανοίξουν την Κύπρο, τουριστικά, στον έξω κόσμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η εκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν για να υποδεχθούν, τουρίστες μόνο από το εσωτερικό.Το επόμενο βήμα, με βάση τους σχεδιασμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα πραγματοποιηθεί στον τομέα των αερομεταφορών και ουσιαστικά θα προλειάνει το έδαφος για την υποδοχή των πρώτων τουριστών από το εξωτερικό. Στις 9 Ιουνίου προγραμματίζεται η άρση των περιορισμών στις αερομεταφορές, με το άνοιγμα των αεροδρομίων, μόνο για επαναπατρισμό κυπρίων υπηκόων, ευρωπαίων πολιτών με μόνιμη διαμονή στην Κύπρο αλλά και επισκεπτών για επαγγελματικούς σκοπούς.

Το τρίτο και καθοριστικό βήμα θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου, όπου απελευθερώνονται οι περιορισμοί στα αεροδρόμια τα οποία θα μπορούν να υποδεχθούν τουρίστες και επισκέπτες. Την ημερομηνία εκείνη τα ξενοδοχεία, κάτω από συγκεκριμένο πλαίσιο, θα μπορούν να υποδεχθούν τους πρώτους τουρίστες από το εξωτερικό.

Τα πρωτόκολλα

Με βάση την πληροφόρηση που έχει στην διάθεσή της η «Κ», όσοι αφιχθούν στην Κύπρο από τις 9 Ιουνίου και μετά, θα υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους. Η πραγματοποίηση τεστ κορωνοϊού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία. Στις περιπτώσεις αρνητικών τεστ, οι επιβάτες που προέρχονται από χώρες με υψηλό επιδημιολογικό δείκτη, θα πρέπει να αυτοπεριορίζονται για 14 ημέρες, ενώ οι επιβάτες από χώρες με χαμηλό επιδημιολογικό δείκτη, η χρονική διάρκεια αυτοπεριορισμού προσδιορίζεται στις 7 ημέρες. Πρωτόκολλα ασφαλείας θα ετοιμασθούν και για την πλήρη άρση των περιορισμών, από τις 20 Ιουνίου στις αερομεταφορές. Τα πρωτόκολλα θα ετοιμασθούν από τους επιδημιολόγους - συμβούλους της κυβέρνησης και σύμφωνα με τις πληροφορίες θα παρουσιασθούν στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή.

Η Ελλάδα

Μια πρώτη γεύση για τις κινήσεις που αναμένονται στην Κύπρο, δόθηκε από το μοντέλο επανέναρξης του Ελληνικού τουρισμού που ανακοινώθηκε στην Αθήνα. Στο κομμάτι των αεροπορικών ταξιδιών, η Ελλάδα ανοίγει στις 15 Ιουνίου με πτήσεις, μόνο, προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η πλήρης απελευθέρωση των πτήσεων θα γίνει την 1η Ιουλίου, με άνοιγμα του συνόλου των περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας. Αυτό που έχει ενδιαφέρον και αγγίζει και την Κύπρο, είναι τα όσα μεταδίδονται για τις χώρες από τις οποίες θα επιτρέπονται οι αφίξεις, σε πρώτη φάση, καθώς και τα στάδια που θα πραγματοποιηθούν.

Οι πρώτες χώρες στις οποίες η Ελλάδα θα ανοίξει το κεντρικό της αεροδρόμιο, περιλαμβάνονται σε μια λίστα με βασικό κριτήριο επιλογής, την καλή επιδημιολογική τους εικόνα. Όπως μεταδόθηκε στην Αθήνα, οι 20 χώρες είναι: Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία. Την 1η Ιουλίου, ημερομηνία καθολικού ανοίγματος των αεροδρομίων της Ελλάδας, θα επιτραπούν τα ταξίδια και από τις υπόλοιπες χώρες με κάποιες εξαιρέσεις χωρίς να έχουν δοθεί περισσότερες διευκρινήσεις. Αυτό που έχει ενδιαφέρον και αφορά και τους επιβάτες από Κύπρο είναι πως για τις 20 χώρες της λίστας, δεν απαιτείται η πραγματοποιήσει τεστ κορωνοϊού ή ο αυτοπεριορισμός-καραντίνα. Η Ελλάδα θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα αεροδρόμια.

Η Κύπρο

Στη λογική των χαλαρών προϋποθέσεων για ταξίδια από χώρες με χαμηλό επιδημιολογικό δείκτη, κινείται και η Κύπρος με ισχυρό το ενδεχόμενο κάποιες χώρες της ελληνικής λίστας να συμπεριλαμβάνονται και στην υπό διαμόρφωση κυπριακή. Εν αντιθέσει με τη λογική της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει το αεροπορικό άνοιγμα σε δυο στάδια, με κάποιες εξαιρέσεις, η Λευκωσία φαίνεται να επιλέγει την δυνατότητα πραγματοποίησης ταξιδιών απ’ όλες τις χώρες, με διαφορετικές προϋποθέσεις και ανάλογα με τον επιδημιολογικό δείκτη της κάθε χώρας. Λογική που παραπέμπει σε δυο λίστες, μια χαμηλού και ή άλλη υψηλού ρίσκου. Εδώ υπό διαμόρφωση βρίσκεται η κατάταξη των χωρών στις δυο λίστες, καθώς και τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφάλειας που θα ισχύουν για την κάθε λίστα χωρών. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση