ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Wall Street: Πλήγμα στις μετοχές εταιρειών software αυτήν την εβδομάδα

Υπάρχει ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία αναγκάζει τις επιχειρήσεις να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητες

Money Review

Στελέχη της Salesforce δήλωσαν στους επενδυτές ότι οι συμφωνίες συρρικνώνονται ή καθυστερούν. Η Dell δήλωσε ότι το περιθώριο κέρδους της μικραίνει. Η Okta υπογράμμισε τις μακροοικονομικές προκλήσεις. Και o CEO της Veeva δήλωσε στην ενημέρωση για τα αποτελέσματα της εταιρείας του ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη ήταν «ανταγωνιστική προτεραιότητα» για τους πελάτες.

Αν τα προσθέσετε όλα αυτά, έχουμε μια δύσκολη εβδομάδα για το λογισμικό και την επιχειρησιακή τεχνολογία.

Οι μετοχές της Salesforce σημείωσαν πτώση σχεδόν 20% την Πέμπτη, τη μεγαλύτερη πτώση από το 2004, αφού ο πωλητής λογισμικού cloud ανακοίνωσε ασθενέστερα του αναμενόμενου έσοδα και εξέδωσε απογοητευτικές προβλέψεις. Ο διευθύνων σύμβουλος Marc Benioff δήλωσε ότι η Salesforce αναπτύχθηκε γρήγορα στην εποχή του Covid, καθώς οι εταιρείες έσπευσαν να αγοράσουν προϊόντα για απομακρυσμένη εργασία. Στη συνέχεια, οι πελάτες έπρεπε να ενσωματώσουν όλη τη νέα τεχνολογία και τελικά να εξορθολογήσουν.

«Κάθε εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού έχει κατά κάποιο τρόπο προσαρμοστεί» από τότε που ξέσπασε η πανδημία, δήλωσε ο Benioff στην ενημέρωση για τα αποτελέσματα της εταιρείας του. Οι επιχειρήσεις που ανακοίνωσαν αποτελέσματα τον τελευταίο καιρό «όλες ουσιαστικά λένε το ίδιο πράγμα με διαφορετικούς τρόπους».

Οι κατασκευαστές λογισμικού MongoDB, SentinelOne, UiPath και Veeva μείωσαν τις προβλέψεις τους για τα έσοδα του έτους αυτή την εβδομάδα.

Το WisdomTree Cloud Computing Fund, ένα χρηματιστηριακό αμοιβαίο κεφάλαιο που παρακολουθεί μετοχές cloud, διολίσθησε κατά 5% αυτή την εβδομάδα, η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο. Οι Paycom, GitLab, Confluent, Snowflake και ServiceNow έχασαν τουλάχιστον 10% της αξίας τους.

Η Dell, η οποία πωλεί υπολογιστές και υλικό για κέντρα δεδομένων σε επιχειρήσεις, αύξησε τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους την Πέμπτη και δήλωσε ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο για διακομιστές AI είχε αυξηθεί σε 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια από 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από τρεις μήνες. Αλλά το αυξανόμενο ποσοστό αυτών των διακομιστών στο μείγμα προϊόντων, μαζί με το υψηλότερο κόστος εισροών, θα προκαλέσει μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους της εταιρείας κατά 150 μονάδες βάσης για το έτος.

Οι μετοχές της Dell διολίσθησαν κατά 13% για την εβδομάδα, αφού σημείωσαν νέα υψηλά. Η εταιρεία έχει θεωρηθεί ωφελημένη από το κύμα της genAI, καθώς οι επιχειρήσεις αυξάνουν τις αγορές hardware. Οι προσδοκίες ήταν «αυξημένες», έγραψαν οι αναλυτές της Barclays σχολιάζοντας τα αποτελέσματα.

Η τιμή της μετοχής της Okta υποχώρησε σχεδόν 9% για την εβδομάδα. Οι αναλυτές επικαλέστηκαν ασθενέστερο από το αναμενόμενο ανεκτέλεστο υπόλοιπο συνδρομών. Η εταιρεία δήλωσε ότι οι οικονομικές συνθήκες πλήττουν την ικανότητα της εταιρείας κατασκευής λογισμικού ταυτότητας να εγγράψει νέους πελάτες και να πείσει τους υπάρχοντες να επεκτείνουν τις αγορές.

«Οι μακροοικονομικοί αντίξοοι παράγοντες εξακολουθούν να υπάρχουν», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικών της Okta, Brett Tighe, στην ενημέρωση των επενδυτών για τα αποτελέσματα της εταιρείας.

Μια μέτρηση του πληθωρισμού αυτή την εβδομάδα ήταν ελαφρώς υψηλότερη από την αναμενόμενη. Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ διατηρούν σταθερό το επιτόκιο αναφοράς, το οποίο βρίσκεται σε υψηλό 23 ετών.

Στην UiPath, μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού αυτοματισμού, ο επιχειρησιακός ρυθμός έπεσε στα τέλη Μαρτίου και τον Απρίλιο, εν μέρει λόγω της οικονομίας, δήλωσε ο συνιδρυτής Daniel Dines σε αναλυτές την Τετάρτη. Οι πελάτες γίνονταν επίσης πιο διστακτικοί στη δέσμευση πολυετών συμφωνιών, δήλωσε ο Dines, ο οποίος αντικαθιστά το πρώην στέλεχος της Google Rob Enslin ως διευθύνων σύμβουλος την 1η Ιουνίου, λίγους μήνες μετά την αποχώρησή του από τη θέση του συνδιευθύνοντος συμβούλου.

Η SentinelOne, πωλητής λογισμικού κυβερνοασφάλειας, βλέπει μια παρόμοια τάση.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αγοραστικές συνήθειες αλλάζουν», δήλωσε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της SentinelOne Tomer Weingarten στο CNBC, προσθέτοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο οι πελάτες αξιολογούν το λογισμικό» αλλάζει επίσης. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας του σημείωσε πτώση 22% για την εβδομάδα.

Στη συνέχεια, υπάρχει ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία αναγκάζει τις επιχειρήσεις να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Veeva, Peter Gassner, ανέφερε «αναστάτωση στις μεγάλες επιχειρήσεις καθώς επεξεργάζονται τα σχέδιά τους για την AI». Η Veeva, η οποία πωλεί λογισμικό βιοεπιστημών, έχασε σχεδόν το 15% της αξίας της αυτή την εβδομάδα λόγω ανησυχιών σχετικά με τις δαπάνες στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο Gassner δήλωσε κατά την ενημέρωση για τα κέρδη ότι η genAI αποτελεί «ανταγωνιστική προτεραιότητα» για τους πελάτες της Veeva.

Τα νέα δεν ήταν άσχημα σε όλους τους τομείς. Η μετοχή της Zscaler σημείωσε άλμα 8,5% την Παρασκευή, αφού ο πάροχος λογισμικού ασφαλείας ξεπέρασε τις προσδοκίες για το τρίμηνο και αύξησε τις προβλέψεις για το σύνολο του έτους.

«Αναμένουμε ότι η ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων σχεδιάζει να υιοθετήσει την πλατφόρμα μας για καλύτερη προστασία στον κυβερνοχώρο και τα δεδομένα», δήλωσε ο CEO Jay Chaudhry στην ενημέρωση των επενδυτών.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Οικονομία  |  Geek  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση