ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Από παράταση σε παράταση οι πολλαπλές συντάξεις

Η ψήφιση για τις πολλαπλές συντάξεις πήρε εκ νέου παράταση και πάει για την τελευταία συνεδρία της Βουλής που είναι στις 10 Ιουλίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στις 10 Ιουλίου θα τεθεί τελικά ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής το νομοσχέδιο για τις πολλαπλές συντάξεις. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δέχθηκε πολλές αλλαγές, αλλά και κριτική από αρχές Ιανουαρίου του 2025, ωστόσο στο «τραπέζι» βρίσκονται και 12 προτάσεις νόμου που έχουν κατατεθεί. Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι, με το νομοσχέδιο η Βουλή θα καταλήξει για ένα ζήτημα το οποίο συζητείται για πάνω από 40 χρόνια.

Μετά την ανακοίνωση της αναβολής από την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους προειδοποίησε ότι αν έρθουν την ερχόμενη εβδομάδα οι προτάσεις και το νομοσχέδιο ως έχουν δεν υπάρχει περίπτωση «να βγει από μέσα η Βουλή» και «για ακόμα μια φορά θα γελιοποιηθεί» αφού δεν θα μπορούν πρακτικά να καταλήξουν με την ψηφοφορία στο τι θα περάσει. Έκανε έκκληση να πάει εκ νέου το νομοσχέδιο στην Επιτροπή Οικονομικών και να συμφωνηθεί ένα ενιαίο κείμενο που θα τεθεί στην Ολομέλεια.

Απαντώντας, η Πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε ότι το ζήτημα «παέι και έρχεται εδώ και μήνες», σημειώνοντας ότι ηγέρθηκαν εύλογοι προβληματισμοί. Τόνισε, ωστόσο, πως έχει έρθει η ώρα να ληφθεί μια απόφαση και να σταλεί το ανάλογο μήνυμα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, σημείωσε ότι η Επιτροπή έχει συζητήσει το θέμα σε βάθος, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας, αμέτρητες φορές. Όπως ανέφερε, ύστερα από προβληματισμό και περίσκεψη, κρίθηκε ότι όλα τα σχετικά νομοθετήματα πρέπει να οδηγηθούν στην Ολομέλεια. Υπενθύμισε ότι κάθε εισηγητής πρότασης διατηρεί το δικαίωμα να την αποσύρει, και ότι είναι πιο σωστό και δίκαιο να δοθεί η δυνατότητα στους Βουλευτές που δεν συμμετείχαν στις συνεδριάσεις της Επιτροπής να εκφράσουν άποψη.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς, ανέφερε ότι είναι γνωστή η σειρά με την οποία θα τεθούν οι προτάσεις προς ψήφιση και εξήγησε ότι η σειρά αυτή έχει καθοριστεί με συγκεκριμένα κριτήρια.

Μπορεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο, ο «Περί καταβολής φιλοδωρήματος σε αξιωματούχους Νόμος του 2025» να εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 18 Ιουνίου 2025, όμως, δεν είχε βρεθεί η χρυσή τομή μέχρι και την τελευταία στιγμή για να ικανοποιεί όλα τα μέρη. Με απλά λόγια επί του νομοσχεδίου, αντικαθίσταται για καινούργιους αξιωματούχους η καταβολή σύνταξης, με φιλοδώρημα.

Μέσα στο νομοσχέδιο υπάρχει η φόρμουλα υπολογισμού του φιλοδωρήματος που θα καταβάλλεται στους βουλευτές με την αντικατάσταση του συντελεστή ύψους ενός τετάρτου, με συντελεστή ύψους ενός τρίτου. Πρόσθετα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, έχει απαλειφθεί η πρόνοια, η οποία διαλαμβάνει ότι το φιλοδώρημα που θα καταβάλλεται θα υπόκειται στην επιβολή φόρου εισοδήματος, τηρουμένων των προνοιών του περί Φορολογίας Νόμου. Σημειώνεται πως, στο νομοσχέδιο εμπίπτουν οι αξιωματούχοι που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά, κατά ή μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, αξίωμα ή λειτούργημα. Το νομοσχέδιο προβλέπει πως το εισόδημα από φιλοδώρημα που θα καταβάλλεται στους αξιωματούχους, θα υπόκειται σε φορολογία με 15%.

Oι 12 προτάσεις νόμου

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το πακέτο των 12 προτάσεων νόμου περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αλλάζουν το συνταξιοδοτικό καθεστώς για κρατικούς αξιωματούχους, με στόχο τη δίκαιη μεταχείριση, την αποτροπή καταχρήσεων και την άρση στρεβλώσεων που προκαλούν αντιδράσεις στην κοινωνία.

Μεταξύ άλλων, με πρόταση νόμου του Προέδρου ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου καθιερώνεται γενική αρχή ότι οι συντάξεις που δικαιούται ένας αξιωματούχος, αν προέρχονται από πολλαπλά αξιώματα, δεν θα υπερβαίνουν συνολικά το 50% των υψηλότερων συντάξιμων απολαβών που είχε. Επιπλέον, εάν ένας συνταξιούχος επιστρέφει σε αξίωμα ή θέση, η σύνταξή του θα αναστέλλεται όσο διαρκεί η νέα θητεία του. Εξαιρούνται οι επαγγελματικές συντάξεις που κερδήθηκαν με μακροχρόνια υπηρεσία στον δημόσιο τομέα.

Όπως έγραψε το ΚΥΠΕ, άλλη πρόταση του Βουλευτή ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επιτρέπει σε συνταξιούχους που αναλαμβάνουν ξανά δημόσια θέση να λαμβάνουν τη σύνταξή τους, αλλά προβλέπει μείωση της αποζημίωσης που θα λαμβάνουν από τη νέα θέση. Συγκεκριμένα, το σύνολο σύνταξης και μισθού δεν θα υπερβαίνει τον κανονικό μισθό του αξιώματος.

Σειρά προτάσεων από Βουλευτές διαφόρων κομμάτων εισάγει νέες ρυθμίσεις για αξιωματούχους που αναλαμβάνουν καθήκοντα. Μεταξύ άλλων αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 για βουλευτές, υπουργούς, δημάρχους, και μέλη ανεξάρτητων επιτροπών των οποίων το όριο αυτή τη στιγμή είναι τα 60 έτη.

Προβλέπεται ακόμα δυνατότητα αποποίησης κρατικής σύνταξης από αξιωματούχους που διορίζονται ή εκλέγονται σε δημόσιο αξίωμα, λειτούργημα ή θέση.

Με πρόταση της Βουλευτού ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου εισάγεται φορολογικός συντελεστής 90% για το μέρος εισοδήματος από συντάξεις που υπερβαίνει τις €70.000 ετησίως, χωρίς να προστίθεται στα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογουμένου. Η ρύθμιση στοχεύει στην εξάλειψη προκλητικών εισοδημάτων που προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών όπως έγραψε το ΚΥΠΕ, εισηγήθηκε αλλαγές σε αρκετές προτάσεις, μεταξύ των οποίων καθορίζεται ως ημερομηνίας έναρξης εφαρμογής της νομοθεσίας η 1η Ιουνίου 2026. Εισηγήθηκε επίσης ενίσχυση της αρμοδιότητας του Γενικού Λογιστή για την πρακτική εφαρμογή των νέων κανόνων. Αφαίρεσε ακόμα πρόνοια που προβλέπει για την καταβολή στο ταμείο του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης ποσού που προκύπτει από την αποποίηση σύνταξης από αξιωματούχο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X