ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χάρης: Δεν έχει φοροεισπρακτικό χαρακτήρα η αύξηση του εταιρικού φόρου

Στόχος ο περιορισμός ένταξης της Κύπρου στις λεγόμενες μαύρες λίστες λόγω ενός χαμηλού φορολογικού συντελεστή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με ραδιοφωνικές δηλώσεις του στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του ΡΙΚ, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης τοποθετήθηκε για το ενδεχόμενο αύξησης του εταιρικού φόρου και σε άλλα τρέχοντα οικονομικά θέματα.

Αναφορικά με το ζήτημα της αύξησης του εταιρικού φόρου στο 15%, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «όσον αφορά το φορολογικό ζήτημα, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ήταν ένα σενάριο που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών και το θέσαμε σε διαβούλευση. Δεν υπάρχει κάποια απόφαση ή κάτι τελεσίδικο. Θέσαμε αυτό το σενάριο σε διαβούλευση». Ξεκαθάρισε επί τούτου πως τα κίνητρα δεν είναι φοροεισπρακτικά, και ούτε προτείνονται ως αποτέλεσμα εξωγενών πιέσεων προς το Υπουργείο.

Σημείωσε μάλιστα πως η παραμονή σε ένα χαμηλό φορολογικό εταιρικό συντελεστή μπορεί να θεωρηθεί και ως μειονέκτημα, μιας και σύμφωνα με τον Υπουργό «ακυρώνει ή περιορίζει τις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας, που είναι και το πιο σημαντικό εργαλείο για ανάπτυξη και διατήρηση αυτού του σημαντικού τομέα των υπηρεσιών. Έχουμε περιστατικά ένταξης της χώρας μας στις λεγόμενες μαύρες λίστες λόγω ενός φορολογικού συντελεστή που είναι αρκετά χαμηλός. Το σενάριο που θέτουμε στο διάλογο και η εισήγηση είναι μια προσεκτική αύξηση στο 15%, καθώς έχουμε συμπεράνει ότι αυτό θα περιόριζε δραστικά αυτά τα προβλήματα».

Αντισταθμιστικά Μέτρα

Σε μια τέτοια περίπτωση, το Υπουργείο είναι έτοιμο να προωθήσει αντισταθμιστικά μέτρα, ένα εκ των οποίων να αφορά την αμυντική εισφορά όπως επιβεβαίωσε ο κ. Γεωργιάδης. «Προτείνουμε μείωση της έκτακτης αμυντικής εισφοράς από το 17% στο 15%, στους τόκους από το 30% στο 15%, μείωση του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών από το 20% στο 15%, πλήρη κατάργηση του γνωστού τέλους των 350 ευρώ που πληρώνει η κάθε εταιρία ετησίως, πλήρης κατάργηση του τέλους χαρτοσήμων και αύξηση του ποσοστού έκπτωσης για κάθε φυσικό πρόσωπο για εισφορές σε ταμεία συντάξεων, ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων και ασφαλιστικά ταμεία από το 1/6 στο 1/5».

Ιδιωτικός Τομέας

Ξεκαθάρισε παρόλα αυτά πως είναι απαραίτητη η ιδιωτική συναίνεση για να προχωρήσει το όλο θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν η άποψη του ιδιωτικού τομέα είναι ότι θα κάνουμε κακό αντί καλό και θα απωλέσουμε ένα σημαντικό πλεονέκτημα, τότε δεν θα προχωρήσει αυτό το σενάριο».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο υπάρχει χρονικός ορίζοντας για να απαντήσουν οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε λέγοντας ότι «βασιζόμαστε στην άποψη του ιδιωτικού τομέα. Μέχρι το τέλος Αυγούστου, όπως μου έχουν αναφέρει, οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα θα είναι σε θέση να μας καταθέσουν τις απόψεις, τις εισηγήσεις, τις διαφωνίες τους, τις παρατηρήσεις τους και τις εναλλακτικές τους εισηγήσεις για να διαμορφωθεί ,ενδεχομένως, μια άποψη για το αν αυτό το σενάριο θα προχωρήσει ή όχι

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση