ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Π.Ιωάννου: Με την πώληση δανείων δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των ΜΕΔ

Αντιθέτως, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος φρονεί πως οι βιώσιμες αναδιαρθρώσεις αποτελούν ίσως το πλέον αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μόνο μέσα από δραστικά και θαρραλέα μέτρα πολιτικής οικονομίας είναι εφικτή, πλέον, η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) και δεν συνιστά αντιμετώπιση του προβλήματος η πώληση δανείων ή άλλα συναφή μέτρα, τονίζει ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, σε υπόμνημα που κατέθεσε στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στην οποία συζητήθηκαν οι επτά προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν από την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ σε σχέση με τη διευκόλυνση των αναδιαρθρώσεων.

"Η αποκάθαρση των ισολογισμών των Τραπεζών μέσα από την πώληση δανείων ή άλλων συναφών μέτρων", σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, "δεν συνιστά αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ αλλά μεταφορά του αποκλειστικά στην κοινωνία".

"Στην παρούσα φάση διαμόρφωσης του προβλήματος, μόνο μέσα από δραστικά και θαρραλέα μέτρα πολιτικής οικονομίας είναι εφικτή, πλέον, η ριζική αντιμετώπιση του. Εξυπακούεται βέβαια ότι τα μέτρα αυτά δεν θα επιβαρύνουν καθ΄ οιονδήποτε επαχθή τρόπο τους φορολογούμενους και τα δημόσια οικονομικά", τονίζει στο υπόμνημα του ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος.

Αναφορικά με τις προτάσεις νόμου, εισηγητές των οποίων είναι οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, Μάριος Μαυρίδης και Ονούφριος Κουλλάς, ο κ. Ιωάννου αναφέρει ότι αποσκοπούν στη διευκόλυνση των αναδιαρθρώσεων μέσα από την άρση διοικητικού χαρακτήρα αντικινήτρων και "είναι απολύτως ευπρόσδεκτες και εποικοδομητικές όπως και οτιδήποτε άλλο συμβάλλει στην αύξηση των ρυθμών επίτευξης βιώσιμων αναδιαρθρώσεων", σημειώνοντας, ωστόσο ότι η χρονική διάρκεια στις προτεινόμενες τροποποιήσεις θα έπρεπε να είναι τρία έως τέσσερα έτη, και όχι ένα μόνο έτος, "αν θέλουμε το μέτρο να μεγιστοποιεί την απόδοση του", όπως αναφέρει.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος φρονεί ότι η χρονική διάρκεια στις προτεινόμενες τροποποιήσεις θα έπρεπε να έχει διάρκεια τριών έως τεσσάρων ετών, για τους εξής λόγους: Να επιτρέπεται στα ΑΠΙ να έχουν ευρύτερο ορίζοντα σχεδιασμού σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των συνεπειών διαφόρων λύσεων αναδιάρθρωσης, να επιτρέπεται στους δανειολήπτες να έχουν ευρύτερο ορίζοντα κινήτρων για να προχωρήσουν σε απόφαση εκούσιας αναδιάρθρωσης των δανείων τους και επειδή δεν αναμένεται λογικά σε δυο με τρία χρόνια να έχουμε δραστική μείωση των ΜΕΔ, η οποία να καθιστά αχρείαστα τα οποιαδήποτε κίνητρα αναδιάρθρωσης και τις οποιεσδήποτε ρυθμίσεις για διευκόλυνση τους.

Σημασία αναδιαρθρώσεων

Στο υπόμνημά του στην Επιτροπή Οικονομικών, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος επαναλαμβάνει ότι "οι βιώσιμες αναδιαρθρώσεις ΜΕΔ αποτελούν ίσως το πλέον αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης ΜΕΔ για όλες τις περιπτώσεις όπου είναι αντικειμενικά εφικτή η εξεύρεση πραγματικά βιώσιμης λύσης αναδιάρθρωσης".

"Με δεδομένο το γεγονός ότι τέσσερα χρόνια μετά τα γεγονότα του 2013, παρά την επιτυχή έξοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη μνημονιακή επιτήρηση και παρά την αδιαμφισβήτητη μεγέθυνση του ΑΕΠ της Κύπρου με τους ψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη (ανεξάρτητα από το βαθμό διάχυσής της στην κοινωνία και παρά τον σε κάποιο βαθμό συγκυριακό της χαρακτήρα), η οποία για το 2017 θα πορευθεί προς το 4%, η Κύπρος εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ΜΕΔ στην Ευρωζώνη και κατέχει σήμερα τη δεύτερη θέση μετά την Ελλάδα", προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι το πρόβλημα των ΜΕΔ για την Κύπρο αποτελεί το πλέον επικίνδυνο απότοκο των γεγονότων του 2013 και των προηγηθέντων υφεσειακών επεισοδίων, το οποίο όχι μόνο επηρεάζει αρνητικά τις προοπτικές της οικονομίας αλλά παράγει και άκρως αρνητικές επιπτώσεις στη κοινωνική συνοχή και κοινωνική ευημερία.

Τέλος, ο Επίτροπος σημειώνει ότι έχει εντοπίσει στο τρέχον απόθεμα ΜΕΔ αριθμό περιπτώσεων για τα οποία έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις από το 2015 χωρίς ακόμα να ληφθούν μέτρα διευθέτησή τους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση