ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αμεση κύρωση της συνθήκης για το κλίμα

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να βρεθούν εκτός της συμφωνίας

Kathimerini.gr

Προσπάθειες κατέβαλε χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση για την επίτευξη συμφωνίας με στόχο την επίσπευση της κύρωσης της Συνθήκης του Παρισιού για το κλίμα εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να βρεθούν εκτός της συμφωνίας για τον περιορισμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, όταν αυτή τεθεί σε ισχύ, εκπόνησαν στη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα σχέδιο παράκαμψης των χρονοβόρων διαδικασιών επικύρωσής της από κάθε ένα από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η Γαλλία υπήρξε η πρώτη που ήγειρε επιφυλάξεις για τη διαδικασία επικύρωσης, την οποία ακόμη και ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «φαιδρή». Για τον λόγο αυτόν, τα κράτη της Ενωσης συμφώνησαν ότι «η Ε.Ε. δεν μπορεί μόνο να συζητάει, αλλά οφείλει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της», όπως χαρακτηριστικά είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος προσπαθούσαν, από τη μεριά τους, να συμβιβάσουν τις διαφωνίες γύρω από την αλλαγή της διαδικασίας, ενώ η Πολωνία αναζητούσε εξαιρέσεις για τη ζωτικής οικονομικής σημασίας παραγωγή ηλεκτρικού από την καύση άνθρακα.

«Υπάρχει ένα κράτος-μέλος το οποίο δεν διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις», είπε χθες η Ισπανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Ισαβέλ Γκαρθία Τεχερίνα, υπονοώντας την Πολωνία.

Το πολωνικό αίτημα απέρριψε, στο μεταξύ, και η Γερμανία. «Δεν είναι δυνατόν να αρχίσουμε τα παζάρια γύρω από τις διαφορετικές εθνικές προσεγγίσεις για το ζήτημα της κλιματικής πολιτικής», είπε ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Γιόχεν Φλάσμπαρτ.

Η Πολωνία είχε καταθέσει τις διαφωνίες της ήδη από τον Ιούλιο για τα σχέδια των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, με στόχο την κατανομή των βαρών του κλιματικού στόχου, ο οποίος αφορά τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων μέχρι το 2030 κατά 40% σε σχέση με εκείνα του 1990.

Αν οι υπουργοί Περιβάλλοντος επιτύχουν να συμφωνήσουν σε διαδικασία φαστ τρακ για την Ε.Ε. (τρίτη παγκόσμια πηγή εκπομπών), αυτό θα θέσει αυτομάτως σε λειτουργία απόφαση για διατήρηση της ανόδου των μέσων θερμοκρασιών «πολύ κάτω» των 2 βαθμών Κελσίου, λιγότερο από ένα έτος μετά τη σχετική δέσμευση 200 και πλέον κρατών και πριν από τον επόμενο γύρο κλιματικών διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ τον Νοέμβριο.

«Το διακύβευμα αφορά τη διατήρηση του διεθνούς ηγετικού μας ρόλου στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Δεν γίνεται να μείνουμε πίσω. Είναι αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ενωση να παραμείνει αξιόπιστη», είπε ο Αυστριακός υπουργός Περιβάλλοντος Αντρε Ρουπρέχτερ.

Η επικύρωση της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πριν από τις αμερικανικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου θα καθιστούσε επίσης δυσκολότερη την υπαναχώρηση της Ουάσιγκτον, σε περίπτωση εκλογής του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει δημόσια τη διαφωνία του με αυτή.

Για να τεθεί σε εφαρμογή, η συνθήκη απαιτεί την επικύρωσή της από 55 κράτη, τα οποία ευθύνονται για ποσοστό 55% των παγκόσμιων εκπομπών καυσαερίων. Μέχρι στιγμής, 61 κράτη, που αντιπροσωπεύουν το 47,8% των εκπομπών, έχουν επικυρώσει τη συνθήκη, με προεξάρχοντα τις ΗΠΑ και την Κίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση