ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πολλά πρωτεύοντα απειλούνται με αφανισμό

Στα πρωτεύοντα περιλαμβάνονται οι πίθηκοι, οι μαϊμούδες οι λεμούριοι

Kathimerini.gr

Τον ζοφερό κίνδυνο του αφανισμού αντιμετωπίζουν πολλά είδη πρωτευόντων όπως οι γορίλες, οι πίθηκοι και οι λεμούριοι, και σύμφωνα με τους επιστήμονες ο άνθρωπος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή.

Περίπου το 60% των πεντακοσίων ειδών πρωτευόντων «απειλούνται με αφανισμό», ενώ ο πληθυσμός των τριών στα τέσσερα είδη πρωτευόντων παρουσιάζει σημαντική μείωση. Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξε μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό Science Advances. Στην πραγματικότητα, η τελευταία μελέτη αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη ματιά στην κατάσταση του κόσμου των πρωτευόντων σε όλα τα δάση του κόσμου, αν και οι ερευνητές από καιρό κατέγραφαν την απίσχνανση των πληθυσμών αυτών των ζώων.

Οπως επισημαίνει ο Πολ Γκάρμπερ του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, «η προοπτική πόρρω απέχει από το να είναι καλή» και τα συμπεράσματα της έρευνας θα πρέπει να μας αφυπνίσουν στη ζοφερή πραγματικότητα. Ο Γκάρμπερ τώρα επέστρεψε από τις ζούγκλες της Βραζιλίας όπου μελετούσε μαρμοσέτες. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι για τη μείωση των πληθυσμών των πρωτευόντων ευθύνονται ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η θήρα, η εξόρυξη μεταλλευμάτων αλλά και οι γεωτρήσεις για πετρέλαιο.


Την ίδια στιγμή, η υλοτομία, η δημιουργία αγροκτημάτων και η γεωργία κατέστρεψαν τα πολύτιμα οικοσυστήματα όπου ζουν αυτά τα ζώα σε Αφρική, Ασία και Νότια Αμερική. Στα πρωτεύοντα περιλαμβάνονται οι πίθηκοι, οι μαϊμούδες, αλλά και ο άνθρωπος, με κοινά χαρακτηριστικά τα μάτια που βρίσκονται στο μπροστινό τμήμα του προσώπου και κοιτούν μπροστά, αλλά και την ικανότητα να πιάνουν αντικείμενα με τα χέρια τους.

Οι επιστήμονες μελετούν αυτά τα είδη με πολύ μεγάλη προσοχή προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τον άνθρωπο και την εξέλιξή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πρωτεύοντα είναι μάλλον πρόσφατα. Παραδείγματος χάρη, ο πληθυσμός του γορίλα Γκράουερ μειώθηκε από 17.000 το 1995 σε μόλις 3.800 σήμερα εξαιτίας κυρίως της θήρας για το κρέας του αλλά και λόγω της εξόρυξης μεταλλευμάτων.

Σήμερα ζουν στον κόσμο μόλις 14.000 ουραγκοτάγκοι της Σουμάτρας, ενώ υπάρχουν μόλις 25 γίββωνες της Χαϊνάν στην Κίνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα είδη πρωτευόντων που ζουν στην Κίνα (τα 22 από τα 26) κινδυνεύουν με αφανισμό. Το 94% των ειδών λεμούριου, επίσης κινδυνεύουν και ιδιαίτερα αυτοί που ζουν στη Μαδαγασκάρη, όπου καταγράφεται τεράστια απίσχνανση του πληθυσμού τους.

«Πρέπει να δούμε την απώλεια των πληθυσμών σαν ένα σημάδι», εξηγεί ο Γκάρμπερ. «Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα». Οι επιστήμονες διατυπώνουν την ελπίδα ότι κάποια είδη μπορούν να προστατευτούν, αλλά η αδιαμφισβήτητη αλήθεια είναι ότι πολλά είδη πρόκειται να εξαφανιστούν διά παντός μέσα στις επόμενες δεκαετίες, σημειώνει ο συνυπογράφων την έκθεση Εντοάρντο Φερνάντεζ-Ντουκ του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση