ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:25
 

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Προς κατάργηση πλαστικών μιας χρήσης

Η ΕΕ προτείνει την πλήρη κατάργηση των πλαστικών ειδών, όπως τα καλαμάκια, τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα.

Newsroom Κ, Αθήνα

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι σήμερα, καθώς η φύση αναδεικνύεται στον σημαντικότερο θησαυρό του πλανήτη, έστω κι αν οι άνθρωποι της φέρονται με τόση περιφρόνηση.

Η 5η Ιουνίου ανακηρύχθηκε από τον ΟΗΕ ως τέτοια, σε μια προσπάθεια να αφυπνιστεί η κοινή γνώμη και οι πολίτες να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα το περιβάλλον, στο οποίο ζουν και κινούνται.

Εκδηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση έχουν προγραμματιστεί σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη, η οποία ήδη προτείνει την πλήρη κατάργηση των πλαστικών ειδών μιας χρήσης, σε μια προσπάθεια διάσωσης των θαλασσών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ενωση προτείνει την πλήρη κατάργηση των πλαστικών ειδών μιας χρήσεως, όπως τα καλαμάκια, τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα.

Επ. Περιβάλλοντος: Υπέρ της καταπολέμησης των πλαστικών

Υπέρ της παγκόσμιας εκστρατείας, η οποία έχει καθοριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη για καταπολέμηση της ρύπανσης που προκαλείται από τη χρήση πλαστικών, τάσσεται η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

«Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καθορίσει ως κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2018 την καταπολέμηση της ρύπανση από τα πλαστικά με σύνθημα «Beat Plastic Pollution» if you can’t reuse it, refuse it», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου της κ. Παναγιώτου.

Προστίθεται ότι «η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πλαστικά υλικά αποτελεί μέρος της μετάβασης προς μια πιο κυκλική οικονομία». Με τη στρατηγική αυτή, επεξηγείται, «θα προστατευτεί το περιβάλλον από τη ρύπανση από πλαστικά υλικά και παράλληλα θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και η καινοτομία, ώστε αυτή η πρόκληση να μετατραπεί σε θετική ατζέντα για το μέλλον της Ευρώπης». «Σύμφωνα με τα νέα σχέδια, το 2030 θα διατίθενται πλέον μόνο ανακυκλώσιμες πλαστικές συσκευασίες στην αγορά της ΕΕ, η κατανάλωση πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης θα μειωθεί και η σκόπιμη χρήση μικροπλαστικών θα περιοριστεί», αναφέρεται.

Η ανακοίνωση συνεχίζει προειδοποιώντας ότι «εάν δεν αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής και χρήσης των πλαστικών υλικών, το 2050 οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερο πλαστικό παρά ψάρια». «Πρέπει να εμποδίσουμε την είσοδο πλαστικών υλικών στο νερό, στα τρόφιμα, ακόμα και στον οργανισμό μας», σημειώνεται.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, «η μόνη μακροπρόθεσμη λύση είναι η μείωση των πλαστικών απορριμμάτων με αύξηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης».

«Αυτή την πρόκληση πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί – πολίτες, βιομηχανίες και κυβερνήσεις. Θα πρέπει να επενδύσουμε σε νέες καινοτόμες τεχνολογίες που θα προστατεύουν τους πολίτες και το περιβάλλον μας, ενώ παράλληλα θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών», αναφέρεται.

Επίσης, «οι καταναλωτές αποκτούν τη δυνατότητα να κάνουν συνειδητοποιημένες επιλογές προς όφελος του περιβάλλοντος και αυτό θα είναι πραγματικά επωφελές για όλους».

Επιπλέον, προστίθεται, «νέοι κανόνες για τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα των θαλάσσιων απορριμμάτων, με μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι τα απόβλητα που παράγονται σε πλοία ή συγκεντρώνονται από τη θάλασσα δεν θα αφήνονται εκεί αλλά θα μεταφέρονται στην ξηρά, όπου θα υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία».

«Όλα αυτά και πολλά άλλα έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και/ή να τροχοδρομούνται σε επίπεδο ΕΕ και η Κύπρος ως κράτος μέλος οφείλει να συμμετέχει και να υλοποιεί τους στόχους της», αναφέρεται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Μόνο πρόστιμο σε Παπουλή, Μερκή, Σοφρώνη

«Οι οπαδοί της Ανόρθωσης είναι μάλλον επικίνδυνοι, ίσως και οι χειρότεροι τα τελευταία χρόνια. Παλιά ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  18:39

ΥΠΕΣ: Θέλουμε να περιορίσουμε τους οικονομικούς μετανάστες

«Όταν έρθουν στην Κύπρο (στην μισή μας πατρίδα) ακόμα 100,000 Άραβες Πακιστανοί και Αφρικανοί σε λίγα ...»
Leon  |  18:31

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Την ίδια ώρα, μερίδα κόσμου που θέλει να κατευνάσει τις ανησυχίες περί αύξησης των τιμών -όπως το Υπουργείο- ...»
YIANNOULIS  |  14:15

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Το Κράτος, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΔΕΙ στους πολίτες !!! ΠΑΝΤΑ πέρνει, πέρνει ΠΕΡΝΕΙ !!!!!!!»
YIANNOULIS  |  14:02

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X