ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψηλότερο τέλος ή οριστικό τέλος για τις σακούλες

Παίρνει το θέμα στα χέρια της η Επ. Περιβάλλοντος και ανοίγει ξανά τη συζήτηση τον Σεπτέμβριο

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Προς αύξηση του τέλους ή προς πλήρη απαγόρευση της χρήσης της πλαστικής σακούλας προσανατολίζεται η Βουλή. Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του νόμου, τα αποτελέσματα ναι μεν είναι ικανοποιητικά, ωστόσο, δεν έχουν πείσει ότι είναι και τα πλέον αποτελεσματικά. Μπορεί λοιπόν να έχει μειωθεί η χρήση κατά 80% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο εντοπίζονται κενά ως προς το πού καταλήγουν τα χρήματα από το τέλος των έξι σεντ τα οποία καταβάλλουν οι καταναλωτές για την αγορά τους από τα ταμεία. Υπενθυμίζεται ότι οι μεγάλοι πωλητές στο πλαίσιο της νομοθεσίας θα πρέπει να αξιοποιούν το συγκεντρωθέν ποσό είτε επιχορηγώντας σακούλες πολλαπλής χρήσης, είτε με εκστρατείες υπέρ της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του κοινού. Μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος εκφράζουν, ωστόσο, επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο όντως τα ποσά διοχετεύονται προς αυτή την κατεύθυνση, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου της διαδικασίας. Εξ ου και από Σεπτέμβριο, θα εξετάσουν το θέμα εκ νέου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Από την άλλη πλησιάζει και η προθεσμία για τον περιορισμό άλλων πλαστικών μιας χρήσης με τη Βουλή να είναι στην αναμονή για κατάθεση νομοσχεδίου από την κυβέρνηση.

Προς πλήρη απαγόρευση

Ένα από τα σενάρια που εξετάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος και το οποίο φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται θετικά από τα μέλη της, είναι η καθολική απαγόρευση της πλαστικής σακούλας. Είναι γεγονός ότι στις μεγάλες υπεραγορές ο νόμος τηρείται, ωστόσο καταγράφονται παρατυπίες σε μικρότερα καταστήματα, φαρμακεία και περίπτερα. Το ενδεχόμενο της πλήρους απαγόρευσης τέθηκε στο τραπέζι και αναμένεται ότι εφόσον υπάρχει συμφωνία θα προχωρήσει ως πρόταση νόμου από τα μέλη της Επιτροπής.

Ψηλότερο το κόστος

Ένα δεύτερο σενάριο είναι αντί να απαγορευτούν οι πλαστικές τσάντες, να αυξηθεί το ύψος της χρέωσης και από έξι σεντ να πωλούνται προς 20 σεντ η καθεμιά. Η Βουλή εισηγείται επίσης να αλλάξει και η χρήση του ποσού που θα συγκεντρώνεται από τις πωλήσεις. Έτσι, αντί να καταλήγει στις εταιρείες, να διοχετεύεται σε ειδικό ταμείο στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με τη σειρά του θα αξιοποιεί το ποσό για περιβαλλοντικά προγράμματα και εκστρατείες. Σύμφωνα με τον βουλευτή των Οικολόγων Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, η πρόταση συγκεντρώνει την αποδοχή της πλειοψηφίας της Βουλής. Ποιο από τα δύο σενάρια θα επικρατήσει είναι θέμα που θα ξεκαθαρίσει το προσεχές φθινόπωρο.

Μπατονέτες και καλαμάκια

Μετά τις πλαστικές σακούλες, οι καταναλωτές θα πρέπει να ετοιμαστούν να περιορίσουν την χρήση και άλλων πλαστικών προϊόντων τα οποία χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση. Η απαγόρευση θα πρέπει να ισχύσει το αργότερο μέχρι το 2021. Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σαφής και αφορά τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης, όπως πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια και ξυλάκια φαγητού, τα πλαστικά πιάτα μιας χρήσης, πλαστικά καλαμάκια, μπατονέτες με πλαστικά μέρη, πλαστικές βάσεις μπαλονιών, οξοδιασπώμενα πλαστικά, συσκευασίες μεταφοράς φαγητού και ποτού από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ). Κάποια από αυτά θα απαγορευτούν πλήρως, όπως είναι τα πλαστικά καλαμάκια. Οι μπατονέτες θα διατίθενται με νέο υλικό, ενώ κάποια προϊόντα θα συνεχίζουν να διοχετεύονται στην αγορά με σήμανση ότι επιβαρύνει το περιβάλλον. Τέτοια προϊόντα είναι τα τσιγάρα με πλαστικό φίλτρο, πλαστικά ποτήρια, υγρά μαντηλάκια και προϊόντα γυναικείας υγιεινής. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι οι καταναλωτές θα ευαισθητοποιηθούν και θα προχωρήσουν σε εναλλακτικές επιλογές, οι οποίες θα είναι περιβαλλοντικά φιλικότερες.

Απολύουν προσωπικό

Η μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας είχε ως αποτέλεσμα και την μείωση του κύκλου εργασιών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή ή παραγωγή των πλαστικών προϊόντων. Μάλιστα, στην τελευταία συζήτηση του θέματος στη Βουλή στην οποία παρευρέθηκαν, είχαν αναφέρει ότι προχώρησαν σε απολύσεις του 40-50% του προσωπικού τους λόγω της δραματικής μείωσης της δουλειάς τους. Εκτιμάται δε ότι ο περιορισμός και άλλων πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, θα κτυπήσει ακόμα περισσότερο τον κύκλο εργασιών αυτών των εταιρειών. Οι εταιρείες εισαγωγής και παραγωγής πλαστικών σακουλών προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις ζητώντας να απαλλαγούν από τα έξοδα ανακύκλωσης που καλούνται να πληρώσουν βάσει νομοθεσίας. Επιχείρημα του συνδέσμου των εταιρειών πλαστικών είναι ότι αυτός που πωλεί λιανικά τη σακούλα είναι και αυτός που πρέπει να αναλάβει και την ανακύκλωσή του, επιχείρημα το οποίο βρίσκει έδαφος σε βουλευτές και θα συζητήσουν εκ νέου το θέμα με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής.

Ο στόχος της Ε.Ε.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Κύπρο, αντιστοιχούν περίπου 140 σακούλες τον χρόνο και η χώρα κατατάσσεται στη 15η θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χρήση πλαστικής σακούλας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014 ο όγκος έφτασε στους 15,822 τόνους απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών, ενώ ανακυκλώθηκε περίπου το 50%. Η Κύπρος κατατάσσεται επίσης στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών στην κατά κεφαλήν παραγωγή αποβλήτων με 640 κιλά για κάθε κάτοικο της χώρας, όσο και στην παραγωγή απορριμμάτων τροφίμων με 327 κιλά ανά κάτοικο. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Οδηγία, τα κράτη μέλη θα πρέπει να πετύχουν τον στόχο για συλλογή 90% των πλαστικών μπουκαλιών μέχρι το 2029, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να προέρχονται τουλάχιστον κατά 25% από ανακυκλωμένο υλικό μέχρι το 2025 και 30% μέχρι το 2030. Η συμφωνία ενισχύει επίσης την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», συγκεκριμένα για τα προϊόντα καπνού, εισάγοντας καθεστώς αυξημένης ευθύνης για τους παραγωγούς. Αυτό το νέο καθεστώς θα ισχύει και για τα αλιευτικά εργαλεία, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι παραγωγοί, και όχι οι αλιείς, θα επιβαρύνονται με το κόστος συλλογής των απολεσθέντων στη θάλασσα εργαλείων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X