ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το κλίμα «λιώνει» το Εβερεστ

Oι υποτροπικές περιοχές του ωκεανού με μπλε χρώμα αναμένεται να αποκτήσουν ολοένα πιο έντονη μπλε απόχρωση

Kathimerini.gr

Τα δύο τρίτα των παγετώνων των Ιμαλαΐων και του Χίντου Κους μπορεί να λιώσουν μέχρι τα τέλη του αιώνα, αν ο πλανήτης διατηρηθεί στην ίδια τροχιά, όσον αφορά τις εκπομπές αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με κίνδυνο να ανατραπεί η ισορροπία των μεγάλων ποταμών της Ασίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε.

Με έκταση 3.500 χλμ. από το Αφγανιστάν μέχρι τη Μιανμάρ, η ορεινή περιοχή Χίντου Κους-Ιμαλάια (HKH) αποκαλείται «τρίτος πόλος» από τους επιστήμονες λόγω των τεράστιων αποθεμάτων πάγου που διαθέτει και οι οποίοι τροφοδοτούν δέκα μεγάλους ποταμούς στην Ασία, από τον Γάγγη έως τον Κίτρινο Ποταμό και τον Μεκόνγκ, κατά μήκος των οποίων διαμορφώνονται λεκάνες πληθυσμών.

Ομως, η κλιματική αλλαγή απειλεί τους παγετώνες που βρίσκονται στο ύψος αυτής της ορεινής γραμμής, η οποία περιλαμβάνει τις πιο ψηλές κορυφές στον κόσμο όπως το Εβερεστ και το K1, σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του Διεθνούς Κέντρου Ολοκληρωμένης Ορεινής Ανάπτυξης (ICIMOD), μιας διακυβερνητικής οργάνωσης με έδρα το Κατμαντού (Νεπάλ), έπειτα από πέντε χρόνια εργασίας και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 350 ερευνητές και ειδικοί.

Ακόμη και αν τα κράτη καταφέρουν να περιορίσουν την αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε +1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή έως το 2100, όπως είναι ο κατώτερος στόχος που είχε τεθεί στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015, το Χίντου Κους-Ιμαλάια θα χάσει το ένα τρίτο των παγετώνων του. Μια τήξη που δεν θα είναι χωρίς συνέπειες για τα 250 εκατομμύρια κατοίκους των βουνών αυτών και 1,65 εκατ. άλλους που ζουν στις λεκάνες των ποταμών.

Ομως, η κλιματική αλλαγή που συντελείται στις ημέρες μας δεν πρόκειται να καταλήξει μόνο στην τήξη των παγετώνων. Πιο έντονο μπλε και πράσινο χρώμα θα αποκτήσουν σταδιακά οι ωκεανοί του πλανήτη έως το τέλος του αιώνα μας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που προκαλεί σημαντικές αλλαγές στο φυτοπλαγκτόν των θαλασσών, σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Στέφανι Ντούντκιεβιτς του τμήματος Επιστημών της Γης, της Ατμόσφαιρας και του Πλανήτη του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Communications, εκτιμούν ότι έως το 2100 πάνω από το 50% των ωκεανών της Γης θα έχει αλλάξει χρώμα.

Οι σταδιακές αλλαγές θα είναι ορατές από τους δορυφόρους.

Καθώς αυξάνονται οι παγκόσμιες θερμοκρασίες, οι κοινότητες του θαλάσσιου φυτοπλαγκτού (επιφανειακών μικροοργανισμών που φωτοσυνθέτουν) θα απορροφούν και θα αντανακλούν περισσότερο ή λιγότερο φως, ανάλογα με την περιοχή.

Ετσι, οι υποτροπικές περιοχές του ωκεανού με μπλε χρώμα αναμένεται να αποκτήσουν ολοένα πιο έντονη μπλε απόχρωση, καθώς θα αντανακλούν ακόμη λιγότερο φυτοπλαγκτόν και ζωή γενικότερα, σε σχέση με σήμερα.

Από την άλλη, περιοχές του ωκεανού πιο πράσινες σήμερα, όπως κοντά στους πόλους, θα γίνουν ακόμη πιο βαθυπράσινες, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X