ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:37
 

Προειδοποίηση ΔΝΤ για επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ζητά από την ΕΕ να καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης και επισημαίνει ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι επεκτείνονται

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάλεσε την ευρωζώνη να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη ύφεση, κατά την παρουσίαση των οικονομικών του προβλέψεων για την ΕΕ, η οποία παρουσιάστηκε την Τετάρτη (06/11) σε χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η έκθεση του ΔΝΤ, έρχεται μια μέρα πριν τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν (δεν ταυτίζεται με τις συστάσεις του άρθρου ΙV) καλεί τα Κράτη Μέλη που έχουν δημοσιονομικό περιθώριο, περιλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ολλανδίας, να το αξιοποιήσουν για να στηρίξουν ενδεχόμενα προγράμματα αναθέρμανσης της οικονομίας, αλλά και τις χώρες με ελλείμματα να επιλέξουν ηπιότερες πολιτικές μείωσής τους.

Το ΔΝΤ ζητά από την ΕΕ να καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης και επισημαίνει ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι επεκτείνονται και η νομισματική πολιτική έχει εξαντλήσει το οπλοστάσιό της.

Ειδικότερα το ΔΝΤ αναφέρει ότι Γερμανία και τις Κάτω Χώρες πρέπει να προβούν σε δημοσιονομική επέκταση, η οποία θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα και να σταματήσει την επιβράδυνση, μειώνοντας ταυτόχρονα τις εξωτερικές ανισορροπίες. Χώρες με υψηλά ελλείμματα και χρέη θα πρέπει να εξετάσουν «προσωρινά βραδύτερο ρυθμό δημοσιονομικής εξυγίανσης ή προσωρινή επέκταση» εάν προκύψουν αρνητικά σενάρια. Συστήνει στις κυβερνήσεις ότι θα πρέπει να εξετάσουν «επιλογές διαχείρισης του χρέους» για να εκμεταλλευτούν εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις για να βελτιώσουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ αναφέρει: «δεδομένου ότι υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι, σχέδια έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να είναι έτοιμα για εφαρμογή σε περίπτωση εμφάνισης αυτών των κινδύνων, κυρίως επειδή μειώθηκαν τα περιθώρια για αποτελεσματική δράση νομισματικής πολιτικής». «Μπορεί να είναι απαραίτητη μια συγχρονισμένη δημοσιονομική απάντηση», σημειώνεται.

Σε σχέση με το Brexit το ΔΝΤ υπολογίζει ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο άνευ Συμφωνία Αποχώρησης (άτακτο Brexit) θα χαθούν 3,5% μονάδες από το ΑΕΠ του σε δύο χρόνια και 0,5% από το ΑΕΠ της ΕΕ.

Σε αυτό το σενάριο σημειώνεται ότι «η πτώση του εμπορίου και της μεταποίησης θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλους τομείς - κυρίως στις υπηρεσίες - ταχύτερα και σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι προβλέπεται σήμερα».

Η ίδια έκθεση προειδοποιεί «για αυξημένες τιμές περιουσιακών στοιχείων σε αρκετές χώρες -συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων- που καθιστούν τις τράπεζες πιο ευάλωτες σε κραδασμούς, όπως απότομη πτώση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου και αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες». Τέλος το ΔΝΤ συνιστά στις κεντρικές τράπεζες «να διατηρήσουν τη φιλόδοξη στάση τους για να σταματήσουν την επιβράδυνση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Αβέρωφ σε Άντρο: Δεν βρήκε μια καλή κουβέντα για τον τόπο του

«Όταν μιλούν οι απόφοιτοι της σχολής …Γκαίμπελς να έχετε και τα δυο αφτιά ανοικτά, …για να μπαίνουν οι ...»
Ai Em  |  10:23

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση

X