ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ούτε φέτος έρχονται οι ξένοι επενδυτές

«Εκτός νυμφώνος» αναμένεται να βρεθεί και φέτος η ελληνική αγορά ακινήτων

Newsroom Κ, Αθήνα

 «Εκτός νυμφώνος» αναμένεται να βρεθεί και φέτος η ελληνική αγορά ακινήτων, αναφορικά με την προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών, παρά τη σημαντική πτώση των αξιών και τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση του κύκλου πτώσης των τιμών, που θεωρητικά θα έπρεπε να αποτελέσει σημάδι για την πραγματοποίηση περισσότερων επενδύσεων για την απόκτηση ακινήτων, ώστε να μεγιστοποιηθούν και οι προοπτικές μελλοντικής υπεραξίας του εκάστοτε ενδιαφερόμενου επενδυτή.

Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έρευνα που πραγματοποίησε η PriceWaterHouseCoopers για λογαριασμό του Urban Land Institute (ULI), η Αθήνα κατατάσσεται στην προτελευταία θέση (29η μεταξύ 30 πόλεων). Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογη θέση είχε βρεθεί η αγορά της Αθήνας και κατά την περσινή έρευνα.

Ο κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη παραμένει ορατός και λειτουργεί ως ανασχετικός παράγοντας για πολλούς ξένους επενδυτές. «Δεν έχουμε επενδύσει στην ελληνική αγορά ακινήτων. Εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, και ακόμα κι αν δεν πιστεύουμε ότι μπορεί κάτι τέτοιο όντως να συμβεί, δεν παύει να υφίσταται ως προοπτική».

Αυτή ήταν μία από τις απαντήσεις ενός ξένου επενδυτή, που κλήθηκε να τοποθετηθεί για τις επενδυτικές προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων για το 2017. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι, το εάν θα επενδύσει κανείς στην Ελλάδα εξαρτάται από το μέγεθος του επενδυτικού ρίσκου που είναι διατεθειμένος να αναλάβει.

Πάντως, δεν λείπουν και οι πιο αισιόδοξες φωνές. Σύμφωνα με έναν επενδυτή, κατά τους επόμενους 6-9 μήνες αναμένεται αύξηση των τιμών πώλησης και ανάκαμψης των ενοικίων, καθώς η χώρα καθίσταται περισσότερο «δυτική» και μοντέρνα. Παράλληλα, πολλοί επενδυτές εξετάζουν την απόκτηση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων και να τοποθετηθούν σε πολλές επιχειρήσεις.

Εν ολίγοις, επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν, παρά το ρίσκο που εξακολουθεί να συνοδεύει τη χώρα. Ως εκ τούτου, οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές, όπως π.χ. οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), αναμένεται να έχουν λιγότερο ανταγωνισμό στην εξασφάλιση ελκυστικών αποδόσεων, δεδομένου του περισσότερο μακροπρόθεσμου επενδυτικού τους χαρακτήρα. Αλλωστε, οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων έχουν υποχωρήσει κατά 52% από το ανώτατο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί το 2007, μέχρι σήμερα.

Πλέον οι αξίες έχουν σταθεροποιηθεί. Αυτό προκύπτει και από τις προβλέψεις των επενδυτών, οι οποίοι εκτιμούν ότι το 2017 οι τιμές πώλησης κι ενοικίασης ακινήτων εισοδήματος θα παραμείνουν σταθερές. Ετσι, η αγορά της Αθήνας κατατάσσεται στην 24η θέση, δηλαδή αναρριχάται σε σαφώς καλύτερη θέση, συγκριτικά με την εικόνα της, αναφορικά με τις επενδυτικές της προοπτικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

BidX1: Στήριξη του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο διευκολύνοντας τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της διαδικτυακής της πλατφόρμας

BidX1: Στήριξη του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο διευκολύνοντας τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της διαδικτυακής της πλατφόρμας

Σημαντικό να αναφερθεί ότι παρά τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο, η BidX1 συνεχίζει να ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X