ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο hot spot της κλιματικής αλλαγής η Κύπρος

Φέτος αναμένεται η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου 2021-2030 για το κλίμα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ως climate hot spot χαρακτηρίζεται η ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειος και κατ' επέκταση η Κύπρος ανέφερε στην Καθημερινή ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Υψηλότερες θερμοκρασίες, πιο έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα και μείωση στη βροχόπτωση είναι μερικά απο τα στοιχεία που συνθέτουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας. Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν τόσο οι μέγιστες όσο και οι ελάχιστες θερμοκρασίες στην Κύπρο, αυτό τουλάχιστον προκύπτει και από το διάγραμμα πιο κάτω. Πιο συγκεκριμένα η μέση μέγιστη θερμοκρασία ανά έτος ξεκινά από τους 25.3 βαθμούς το 1983 και φθάνει τους 27.75 το 2023, μία αύξηση περίπου 0.6 βαθμοί ανά δεκαετία.

Όπως επισημαίνει στην «Καθημερινή» ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Φίλιππος Τύμβιος, παρόμοιες ενδείξεις φαίνονται και στις μέσες θερμοκρασίες αλλά και στις μηνιαίες, για όλους τους σταθμούς του Τμήματος μετεωρολογίας

Ακραία καιρικά φαινόμενα συνδέονται με την κλιματική αλλαγή

Σύμφωνα με τον κ. Τύμβιο, έχει παρατηρηθεί αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης έντονων καιρικών φαινομένων όπως καταιγιδόμορφη δραστηριότητα, μεγάλο χαλάζι, ανεμοστρόβιλοι, πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες.

Σε μεγαλύτερη κλίμακα, λιώσιμο των πάγων, αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, αλλαγή της συνήθους πορείας των καιρικών συστημάτων, αύξηση των επεισοδίων αυξημένης αεροσωματιδιακής ρύπανσης από καταιγίδες ερήμου, τονίζει.

Σε ερώτηση μας, πώς συνδέονται οι αυξημένες θερμοκρασίες με την κλιματική αλλαγή, ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής, ανέφερε ότι «το κλίμα ονομάζουμε την μέση κατάσταση των ατμοσφαιρικών συνθηκών που παρουσιάζονται σε κάποια περιοχή, σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, συνήθως 30 χρόνων. Η κλιματική αλλαγή είναι η διαφοροποίηση του κλίματος σε κάποια περιοχή σε σχέση με την σύνηθη κατάσταση. Ως εκ τούτου, οι προβλέψεις της θερμοκρασίας που θα χαρακτηρίζουν το κλίμα του μέλλοντος, δίνουν περιοχές στις οποίες η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί αλλά επίσης δίνουν και περιοχές στις οποίες η μέση θερμοκρασία θα μειωθεί (πολύ λιγότερες). Οι ενδείξεις για την Ανατολική Μεσόγειο την χαρακτηρίζουν ως "climate hot spot", κάτι που σημαίνει ότι εδώ ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερος από το μέσο ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.»

Οι δράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την κλιματική αλλαγή

To 2020 υιοθετήθηκε το Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα 2021-2030, το οποίο στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 24% σε σχέση με το 2005 μέχρι το 2030. Το Σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις για την ενέργεια για τις μεταφορές, για τα απόβλητα και τα ψυκτικά αέρια.

Η υλοποίηση του Σχεδίου άρχισε από το 2020, ενώ φέτος αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη να αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου 2021-2030, το οποίο θα στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 32% σε σχέση με το 2005 μέχρι το 2030.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

Κύπρος: Ανάγκη για εξοικονόμηση νερού για τους δημόσιους χώρους πρασίνου. Γνώρισε την ιστορία της Έφης
Προωθητική Ενέργεια
 |  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ