ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίτροπος Περιβάλλοντος: Nα διαχειριστούμε κατάλληλα τις περιοχές Natura

«Το μέλλον μας έγκειται στην αλλαγή της σχέσης μας με τη μητέρα γη»

ΚΥΠΕ

Οφείλουμε να διαχειριστούμε κατάλληλα και άμεσα τις περιοχές του νησιού, θαλάσσιες και χερσαίες, που είναι ενταγμένες στο δίκτυο Natura2000 και άλλες αξιόλογες περιοχές καθώς και το πολύτιμο αγροτικό και παραδοσιακά ανθρωπογενές τοπίο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Αντωνίας Θεοδοσίου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Όπως σημειώνεται, το μέλλον μας έγκειται στην αλλαγή της σχέσης μας με τη μητέρα γη, και μόνο εάν επανεδραιώσουμε τη σχέση μας με τη φύση θα μπορέσουμε να ζήσουμε αρμονικά και σε ισορροπία, χωρίς η φύση να κινδυνεύει από τον άνθρωπο και κατά συνέπεια ούτε και ο άνθρωπος από τη φύση.

Το Γραφείο της Επιτρόπου αναφέρει ότι οι προσπάθειές μας χρειάζεται να στοχεύουν στη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων, στην εισαγωγή περιβαλλοντικά καθαρών τεχνολογιών, στην ενεργειακή απόδοση και στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην πρόληψη, στον έλεγχο και στον μετριασμό της ρύπανσης.

Αναφέρεται, παράλληλα, ότι το Γραφείο επεξεργάζεται προτάσεις για βελτίωση του νομικού καθεστώτος αναφορικά με την πρόσβαση της Κοινωνίας των Πολιτών στη Δικαιοσύνη για ενέργειες που βλάπτουν το περιβάλλον και έχει εγκαινιάσει δράσεις, σε πιλοτικό επίπεδο, μέσω συνεργειών με συμπλέγματα κοινοτήτων για την υποβοήθηση της μετεξέλιξής τους σε κλιματικά ουδέτερα συμπλέγματα.

Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί ο καταρτισμός εθνικού προτύπου ή/και οδηγού κλιματικής ουδετερότητας, σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς και με τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης και οργανώνονται ημερίδες και διαλέξεις.

Αναφέρεται ότι η Κύπρος σήμερα βιώνει παρατεταμένες περιόδους ολιγομβρίας, έντονα καιρικά φαινόμενα, ταχεία απώλεια βιοποικιλότητας, και διάβρωση του εδάφους , πλήττεται ήδη από το φαινόμενο της ερημοποίησης των εδαφών, και ως εκ τούτου είναι επιτακτική η ανάγκη για υλοποίηση στρατηγικής κατά της σφράγισης του εδάφους και διεξαγωγής έργων που να αποκαθιστούν τη φύση και να είναι φιλικά στο περιβάλλον.

Αναφέρεται, παράλληλα, ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από τα πρόστιμα και τις επιβαρύνσεις για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι σημαντικές και υπογραμμίζουν την ανάγκη για δράση και αλλαγή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

Κύπρος: Ανάγκη για εξοικονόμηση νερού για τους δημόσιους χώρους πρασίνου. Γνώρισε την ιστορία της Έφης
Προωθητική Ενέργεια
 |  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ