ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί οι σφυροκέφαλοι καρχαρίες κρατούν την αναπνοή τους όταν κυνηγούν τροφή;

Οι σφυροκέφαλοι καρχαρίες προτιμούν γενικά τα ζεστά νερά, ωστόσο αν πρόκειται για ένα καλό γεύμα είναι έτοιμοι να κρυώσουν

Οι σφυροκέφαλοι καρχαρίες προτιμούν γενικά τα ζεστά νερά, ωστόσο αν πρόκειται για ένα καλό γεύμα είναι έτοιμοι να κρυώσουν. Οι καρχαρίες μπορεί να καταδυθούν από τα τροπικά νερά στα ψυχρά βάθη του ωκεανού, ακόμα και στα 800 μέτρα για να κυνηγήσουν ψάρια και καλαμάρια.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Science δείχνει πώς ένα είδος, οι καρχαρίες ”Sphyrna lewini” ή σφυροκέφαλοι με χτένια, παραμένουν ζεστοί κατά τη διάρκεια των καταδύσεων: Κλείνουν τα βράγχια τους, κρατώντας ουσιαστικά την αναπνοή τους.

Αυτή η ρύθμιση της θερμοκρασίας δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν, καθώς οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες ή οι τόνοι του Ατλαντικού χρησιμοποιούν πολύ διαφορετικές στρατηγικές για να αντέξουν το ακραίο κρύο.

Ο Μαρκ Ρόγιερ, βιολόγος καρχαριών στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης στο Mānoa δήλωσε: «Αν και είναι προφανές ότι τα θαλάσσια θηλαστικά κρατούν την αναπνοή τους κατά την κατάδυση, δεν περιμέναμε να δούμε καρχαρίες να κάνουν κάτι ανάλογο».

«Αυτή η συμπεριφορά που δεν είχε παρατηρηθεί προηγουμένως αποκαλύπτει ότι οι συγκεκριμένοι σφυροκέφαλοι καρχαρίες έχουν στρατηγικές διατροφής που είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες με εκείνες ορισμένων θαλάσσιων θηλαστικών, όπως κάποιες φάλαινες», πρόσθεσε.

Η ομάδα των επιστημόνων προσάρμοσε ένα πακέτο αισθητήρων κοντά στα ραχιαία πτερύγια έξι σφυροκέφαλων κοντά στη Χαβάη. Έτσι παρατήρησαν ότι ακόμα και όταν το νερό ήταν πολύ κρύο, οι καρχαρίες διατηρούσαν μια σταθερή θερμοκρασία.

Οι παραπάνω παρατηρήσεις είναι σημαντικές για τον εξής λόγο: Οι εν λόγω καρχαρίες μπορούν με αυτόν τον τρόπο να προστατευτούν από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες των ωκεανών, συμπεριλαμβανομένης της υπερθέρμανσης λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση