ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γροιλανδία: Οι πάγοι λιώνουν με δραματικό ρυθμό

Την αποκαρδιωτική εικόνα της τήξης των πάγων της Γροιλανδίας αποτυπώνει από αέρος ο φωτογραφικός φακός του πρακτορείου Ρόιτερς

Kathimerini.gr

Την αποκαρδιωτική εικόνα της τήξης των πάγων της Γροιλανδίας αποτυπώνει από αέρος ο φωτογραφικός φακός του πρακτορείου Ρόιτερς. Αν οι φωτογραφίες δεν ήταν τόσο ανησυχητικές για την ταχεία κλιματική αλλαγή που συντελείται, θα ήταν αναμφίβολα εξαιρετικά εντυπωσιακές.

Οι αεροφωτογραφίες του βρετανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου προέρχονται τόσο από την ανατολική όσο και από τη δυτική ακτή της Γροιλανδίας.

Η περιοχή, που ανήκει διοικητικά στη Δανία, διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη χερσαία συγκέντρωση πάγου στον κόσμο μετά την Ανταρκτική, και το λιώσιμο των πάγων της έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην υδρόγειο καθώς οδηγεί στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Τον περασμένο μήνα καταγράφηκε μάλιστα βροχόπτωση στο υψηλότερο σημείο της χερσονήσου για πρώτη φορά από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία, κάτι που ασφαλώς επιτείνει τη διαδικασία τήξης των πάγων.

«Αυτό δεν είναι καλό σημάδι για τον πάγο», δήλωσε η Ιντράνι Ντας του πανεπιστημίου Κολούμπια, «το νερό στον πάγο είναι κακό, κάνει την επιφάνεια του πάγου πιο ευάλωτη στην τήξη», εξήγησε.

Ήδη το νερό από το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας ευθύνεται για το 25% της ανόδου του στάθμης της θάλασσας στις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πηγή: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση