ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Βαρκελώνη διώχνει τα οχήματα απ’ το κέντρο

Η πρωτεύουσα της Καταλονίας έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα οχημάτων στην Ευρώπη

Newsroom Κ, Αθήνα

Η πρωτεύουσα της Καταλονίας έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα οχημάτων στην Ευρώπη. Πριν από δύο χρόνια ο δήμος άρχισε να δημιουργεί δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Το πρόγραμμα αποδίδει τώρα καρπούς.

Mια διασταύρωση στη συνοικία Σαντ Αντόνι της Βαρκελώνης το απόγευμα. Μέχρι πριν από μερικούς μήνες εδώ ήταν μποτιλιαρισμένα πλήθος αυτοκίνητα. Ο θόρυβος από τις μηχανές και τις κόρνες αφόρητος. Σήμερα όμως επικρατεί ησυχία. Τόσο που ακούς την ηλικιωμένη Μόντσε να μιλά με τις φίλες της που κάθονται σε παγκάκι σε μια λεωφόρο. Το στέκι τους, ένα καφέ λίγο πιο πέρα, έχει κλείσει λόγω κορωνοϊού: «Όλα τα καφέ και τα εστιατόρια έχουν κλείσει. Για αυτό μαζεύονται εδώ οι γειτόνισσες. Εδώ και καμιά ώρα βρισκόμαστε εδώ», λέει η κοτσονάτη συνταξιούχος.

Τους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότεροι στη Βαρκελώνη εργάζονται από το σπίτι ή χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους ηλεκτρικά πατίνια. Η ηρεμία σε διάφορα σημεία της Βαρκελώνης οφείλεται ωστόσο κυρίως στην απόφαση του δήμου να διώξει τα αυτοκίνητα από πολλές κεντρικές συνοικίες.

Αυξάνονται οι ηλικιωμένοι λόγω του δημογραφικού

Μια από αυτές είναι η συνοικία Σαντ Αντόνι. Η τοπική αυτοδιοίκηση επέλεξε συγκεκριμένα τετράγωνα με μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα δημιουργώντας ένα είδος «νησίδων», όπως αποκαλούνται, στα οποία πολλές οδικές αρτηρίες μετατράπηκαν σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Παράλληλα επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων των κατοίκων ή ανεφοδιασμού μόνο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ωρών. Εκεί όπου παλιά στάθμευαν χιλιάδες οχήματα σήμερα έχουν τοποθετηθεί παγκάκια και τσιμεντένιες γλάστρες με κάθε λογής λουλούδια και φυτά. Πάνω στην άσφαλτο είναι οριοθετημένα με κίτρινο χρώμα μεγάλα τετράγωνα μέσα στα οποία παίζουν παιδιά.

O Χαβί Ματίλα επικεφαλής αρχιτέκτονας του δήμου Βαρκελώνης έχει αναλάβει να δημιουργήσει κι άλλες τέτοιες «νησίδες» στο κέντρο της πόλης: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη πόλη ζουν ήδη σήμερα πολλοί ηλικιωμένοι, οι οποίοι λόγω των δημογραφικών εξελίξεων γίνονται ολοένα περισσότεροι. Κατά συνέπεια θα πρέπει να αλλάξουν οι δημόσιοι χώροι και να γίνουν πολύ πιο ευχάριστοι».

«Η ζωή επέστρεψε στους δρόμους της συνοικίας μας»

Στη πρωτεύουσα της Καταλονίας ζουν σήμερα πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι σε μια σχετικά μικρή έκταση 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι πνεύμονες πρασίνου και τα πάρκα είναι λίγα, η μόλυνση υψηλή.

Σύμφωνα με την τοπική αυτοδιοίκηση μέσα στον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των πεζών στη συνοικία Σαντ Αντόνι αυξήθηκε περισσότερο από 30%, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν οι ρύποι, αλλά και ο θόρυβος σε παρόμοια ποσοστά. Η ζωή επέστρεψε στους δρόμους της συνοικίας μας, λένε ικανοποιημένοι πολλοί κάτοικοι.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση