ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κυριακίδου: Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, η κλιματική αλλαγή αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία

Η παρέμβαση της Στέλλας Κυριακίδου στην Green Agenda Cyprus Summit 2024

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ως μια από τις πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και τον αντίκτυπο της στην υγεία χαρακτήρισε την κλιματική κρίση η Στέλλα Κυριακίδου.

Στην ομιλία της στο «Cyprus Green Agenda Summit 2024», η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, σημείωσε ότι η περσινή χρονιά ήταν η πιο καυτή που έχει καταγραφεί, προσθέτοντας ότι η Γηραιά Ήπειρος, θερμαίνεται δυο φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο.

Το 2022, η Ευρώπη έχασε πάνω από 60.000 ζωές από τους καταστροφικούς καύσωνες, ενώ ένας στους οκτώ Ευρωπαίους ζει σε περιοχές δυνητικά επιρρεπείς σε πλημμύρες.

Στην ομιλία της, κα. Κυριακίδου εστίασε και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από πλευράς Πανεπιστημίου Κύπρου, επιβεβαιώνοντας τις σοβαρές επιπτώσεις της ξηρασίας στην υγεία.

Όπως σημείωσε, η έκθεση στη ζέστη προκαλεί μια ολόκληρη σειρά δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του θερμικού στρες, της αφυδάτωσης, των διαταραχών του ύπνου, της υπέρτασης, του ψυχικού στρες, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.Παράλληλα, κα. Κυριακίδου αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα προκληθούν στην υγεία, όπως είπε, η άνοδος της θερμοκρασίας, σημαίνουν περισσότερα παθογόνα και ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του νερού και των τροφίμων.

Πάντα, στον τομέα της υγείας, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις πιο ευάλωτες περιοχές, τομείς και ανθρώπους, σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι γυναίκες και τα άτομα με χαμηλό εισόδημα επηρεάζονται περισσότερο.

Η ευρωπαία επίτροπος, εξέφρασε και την ανάγκη για πιο βιώσιμα συστήματα υγείας, ουσιαστικά είπε ότι θα πρέπει να μειώσουν ενεργειακό τους αποτύπωμα. Επίσης η κα. Κυριακίδου αναφέρθηκε και στα 45 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του κυπριακού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας όπου θα βοηθήσουν τα κρατικά νοσηλευτήρια της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση