ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο ρόλος της επιστήμης εν καιρώ πανδημίας για το κλίμα είναι εξόχως σημαντικός

Aναφέρεται πως η επιδημία του Covid-19 και η αυξανόμενη κλιματική αλλαγή δημιουργούν άνευ προηγουμένου προκλήσεις για τον πλανήτη μας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο ρόλος της επιστήμης εν καιρώ πανδημίας και αυξανόμενων προκλήσεων για το κλίμα είναι εξόχως σημαντικός αναφέρει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της ΄Ενωσης για τη Μεσόγειο (Κ.Σ. ΕγΜ) σε δελτίο Τύπου που απέστειλε στα ΜΜΕ.

Στο δελτίο αναφέρεται πως η επιδημία του Covid-19 και η αυξανόμενη κλιματική αλλαγή δημιουργούν άνευ προηγουμένου προκλήσεις για τον πλανήτη μας και τη διεθνή κοινότητα γενικότερα και ποτέ άλλοτε η επιστήμη δεν ήταν τόσο σημαντική για τη ζωή μας όσο σήμερα.

Η κρίση του νέου κορωνοϊού, αναφέρεται, ενισχύει τη σημασία της επιστήμης μέσω κυβερνητικών πολιτικών και το ρόλο της στη λήψη αποφάσεων. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης των δράσεών μας κατά της κλιματικής αλλαγής την ίδια ώρα που οι χώρες λαμβάνουν μέτρα για να ανακάμψουν από την κρίση του κορωνοϊού,

Αναφέρεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξη, ο Γενικός Γραμματέας προειδοποίησε επίσης ότι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της πανδημίας θα αφορά και την κλιματική αλλαγή καθώς υπάρχει σαφής απόδειξη ότι όταν ανοικοδομούμε τις οικονομίες μας, θα έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε με ένα πιο βιώσιμο τρόπο. "Τώρα, που καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια, κινούμαστε λιγότερο, είναι μια στιγμή να δούμε πώς να το κάνουμε καλύτερα στο μέλλον", ανέφερε.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ενδεικτικά ότι λόγω των περιορισμών στην Κίνα, οι εκπομπές άνθρακα μειώθηκαν κατά περίπου 25% σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων και οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 0,3% σε 1,2% το 2020.

Στην ΕΕ, οι ημερήσιες εκπομπές έχουν μειωθεί 58% . Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν μειωθεί σημαντικά από τότε που η χώρα τέθηκε σε μερική καραντίνα, με ορισμένες πόλεις να καταγράφουν μειωμένα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου έως και 60%.

Στη Βόρεια Ιταλία, το δορυφορικό σύστημα Copernicus κατέγραψε δραστική μείωση αυτών των εκπομπών. Πάντως ερευνητές στο Istituto Affari Internazionali προειδοποιούν ότι αυτές οι μειώσεις είναι μόνο προσωρινές.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ συνδέει τον αντίκτυπο του νέου κορωνοϊού σε εξαιρετικά μολυσμένες περιοχές των ΗΠΑ και διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ της μακροχρόνιας έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και της σταθερής αύξησης του ποσοστού θανάτου από Covid-19. Επίσης επιστήμονες από το Ιταλικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας έλαβαν υπόψη την υψηλή συγκέντρωση του Covid-19 στην κοιλάδα του ποταμού Πάδου στην Ιταλία, μια από τις πλέον μολυσμένες περιοχές στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X