ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο θερμός χειμώνας προκάλεσε την πρώιμη ανθοφορία των εμβληματικών κερασιών της Ουάσιγκτον

«Ο κύκλος της θεαματικής, πλην σύντομης ανθοφορίας τους αντιπροσωπεύει την εφήμερη φύση της ομορφιάς και τον αέναο κύκλο της ζωής»

ΠΗΓΗ: Associated Press

Ο ασυνήθιστα θερμός χειμώνας στην Ουάσιγκτον, λόγω της κλιματικής αλλαγής, μπέρδεψε τις εμβληματικές κερασιές της πρωτεύουσας, προκαλώντας την άνθησή τους νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Όπως γνωστοποίησε η δήμαρχος, Μίριελ Μπάουσερ και η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων (NPS), οι 3.700 κερασιές της Ουάσιγκτον θα φτάσουν στην κορύφωση της ανθοφορίας τους μεταξύ 22-25 Μαρτίου, αρκετές ημέρες νωρίτερα απ’ό,τι ανέμεναν ειδικοί και, φυσικά, οι λάτρεις τους.

Οι διάσημες κερασιές ήταν δώρο του δημάρχου του Τόκιο, το 1912. Η ιαπωνική πρεσβεία εμπλέκεται στη συντήρηση των δέντρων και το ετήσιο φεστιβάλ.

«Αυτή ήταν δύσκολη χρονιά για να προβλέψουμε τα δέντρα» σημειώνει ο Τζεφ Ρέινμπολντ, επόπτης της Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων. Όπως λέει, ο ήπιος χειμώνας, ένας από τους θερμότερους στην ιστορία της πρωτεύουσας, συν οι δραματικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας ουσιαστικά προκάλεσαν σύγχυση στα δέντρα, με τον ίδιο να συγκρίνει το φετινό φαινόμενο «με τις ορμόνες ενός έφηβου».

Πηγή: AP Photo/Andrew Harnik

Σημειώνεται πως η Ουάσιγκτον κατέγραψε πρωτόγνωρες αυξομειώσεις θερμοκρασίας, όπου χαρακτηριστικά για μία εβδομάδα του Φεβρουαρίου ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 27 βαθμούς Κελσίου και μετά από δύο ημέρες χιόνιζε.

Η πρώιμη ανθοφορία καθ’αυτή δεν είναι πρόβλημα, εξηγούν οι ειδικοί, εκτός αν η θερμοκρασία πέσει ξαφνικά ξανά τώρα που τα ευαίσθητα μπουμπούκια σκάνε. «Ένας πρώιμος παγετός οπωσδήποτε θα κατέστρεφε τα άνθη» λέει ο Ρέινμπολντ.

Πηγή: AP Photo/Andrew Harnik

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Φεστιβάλ Ανθισμένων Κερασιών, Νταϊάνα Μέιχιου σημειώνει πως οι ημερομηνίες άνθησης δεν είναι πρωτόγνωρες, αν και στα 23 χρόνια που εργάζεται στον οργανισμό είναι η δεύτερη πιο πρώιμη ανθοφορία που έχει βιώσει.

Όπως λέει, η ίδια και οι αξιωματούχοι του δήμου αναμένουν «έκρηξη» συμμετοχής στο φετινό φεστιβάλ που τυπικά σηματοδοτεί την ανεπίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Ουάσινγκτον.

Πηγή: AP Photo/Andrew Harnik

Το φεστιβάλ του 2020 κατέληξε σε πανωλεθρία, με ακυρώσεις των συντριπτικά περισσότερων εκδηλώσεων, λόγω της επελαύνουσας, τότε, Covid-19. To 2021, οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες ήταν εξ ολοκλήρου διαδικτυακές λόγω των περιορισμών της πανδημίας, ενώ το περυσινό φεστιβάλ προσέλκυσε περί τους 1,1 εκατομμύριο επισκέπτες – αρκετά λιγότερους από το 1,5 εκατ. προ πανδημίας. Φέτος, η Μέιχιου εκτιμά πως ο αριθμός των επισκεπτών θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα.

Οι διάσημες κερασιές της αμερικανικής πρωτεύουσας ήταν δώρο του δημάρχου του Τόκιο, το 1912. Η ιαπωνική πρεσβεία συνεχίζει να εμπλέκεται στη συντήρηση των δέντρων και το ετήσιο φεστιβάλ.

Τα δέντρα διατηρούν «ένα ιδιαίτερο καθεστώς» στην ιαπωνική κουλτούρα, εξηγεί ο Κοΐτσι Άι, επικεφαλής εθιμικού δικαίου της ιαπωνικής πρεσβείας στις ΗΠΑ. Όπως λέει, ο κύκλος της θεαματικής, πλην σύντομης ανθοφορίας τους αντιπροσωπεύει «την παροδική φύση της ομορφιάς και τον αέναο κύκλο της ζωής».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Associated Press

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση