ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι αφρικανικοί πιγκουίνοι μπορεί να εξαφανιστούν τις επόμενες δεκαετίες

Τι προειδοποιούν οι ειδικοί

Οι αφρικανικοί πιγκουίνοι, των οποίων οι πληθυσμοί μειώθηκαν ραγδαία τον τελευταίο αιώνα, ενδέχεται να εξαφανιστούν τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με ειδικούς.

Ο πληθυσμός των αφρικανικών πιγκουίνων, που θεωρείται απειλούμενος με εξαφάνιση σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), έχει συρρικνωθεί λόγω πολλαπλών ανθρώπινων παραγόντων, από τη βιομηχανική αλιεία μέχρι τις διαρροές καυσίμων.

Η διευθύντρια έρευνας στο Ίδρυμα Προστασίας Παράκτιων Πτηνών της Νότιας Αφρικής (SANCCOB), Κάτια Λιντίνια, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι έχει διατηρηθεί μόνο το 2% του πληθυσμού του είδους, σε σύγκριση με τις αρχές του 20ου αιώνα.

«Υπήρχαν εκατομμύρια πιγκουίνοι στην περιοχή στις αρχές του 20ου αιώνα. Τα δεδομένα του 2021 δείχνουν ότι έχουμε μόνο 10.000 αναπαραγόμενα ζευγάρια στη Νότια Αφρική» πρόσθεσε και προειδοποίησε: «Αυτή η πτώση είναι τόσο δραματική που τα μοντέλα μας δείχνουν ότι θα μπορούσαν να εξαφανιστούν σε λίγες μόνο δεκαετίες».

Η ίδια σημείωσε ότι ο κύριος λόγος για τη μείωση του πληθυσμού των πιγκουίνων είναι η έλλειψη -λόγω της υπεραλίευσης– ψαριών με τα οποία τρέφονται, όπως η σαρδέλα και ο γαύρος. Η κλιματική αλλαγή, οι διαρροές καυσίμων, η υποθαλάσσια ηχορύπανση που προκαλείται από τα πλοία και οι μολυσματικές ασθένειες είναι άλλοι σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση του πληθυσμού, πρόσθεσε.

Η υπεύθυνη αποκατάστασης Ρόμι Κλούσενερ δήλωσε ότι η εγκατάσταση του ιδρύματος SANCCOB στο Κέιπ Τάουν εργάζεται εδώ και χρόνια για την αποκατάσταση πιγκουίνων και την επιστροφή τους στην άγρια ​​φύση. Όπως εξήγησε, προτού αποφασιστεί η απελευθέρωση ενός πιγκουίνου στη φύση, εξετάζεται το βάρος του σε διάφορες ηλικίες.

Ο Ρόνις Ντάνιελς, διευθυντής ανάπτυξης πόρων στο SANCCOB, είπε από την πλευρά του ότι θα χρειαστούν πολλοί ακόμη εθελοντές για τη διάσωση των πιγκουίνων. «Όσοι θέλουν να σώσουν τους αφρικανικούς πιγκουίνους μπορούν να συμμετάσχουν στο διεθνές πρόγραμμα εθελοντισμού έξι εβδομάδων» είπε.

Με πληροφορίες από Anadolu

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση