ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Πνίγονται» από την ρύπανση οι κάτοικοι στο Δάλι

Εντός Απριλίου η συνάντηση Επιτρόπου Περιβάλλοντος με τους τεχνοκράτες, στις €80 χιλιάδες η πρώτη εκτίμηση του κόστους της μελέτης

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Το πρόβλημα είναι γνωστό και χρονίζει. Πέντε βιομηχανικές ζώνες έχουν περικυκλώσει μια μικρή οικιστική περιοχή στο Δάλι με τους κατοίκους να αναπνέουν αμφιβόλου ποιότητας αέρα. Πρόκειται για την ενορία Κωνσταντίνου και Ελένης στην οποία κατοικούν περίπου έξι χιλιάδες κάτοικοι. Πέριξ της ενορίας δραστηριοποιούνται οι βιομηχανικές ζώνες Γερίου, Τσερίου, Ιδαλίου, Λατσιών και Πέρα Χωριού Νήσου.

Από τις πέντε οι δύο, Γερίου και Τσερίου, είναι οχληρές και μερικώς οχληρή η Ιδαλίου. Αποτέλεσμα, όπως έχουν καταγγείλει ουκ ολίγες φορές κάτοικοι της περιοχής, να αναπνέουν μολυσμένο και τοξικό αέρα μέσα στα σπίτια τους κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες. Δείχνουν δε βασικούς ρυπαντές δύο συγκεκριμένες βιομηχανίες παραγωγής ασφάλτου στην περιοχή.

Για παράδειγμα ο Πρόεδρος της Κίνησης για βελτίωση της ποιότητας ζωής Γιώργος Ολυμπίου αναφέρει ότι η αυλή του αν και έχει απόσταση 2,5 χλμ από την μία εκ των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, εντούτοις βρίσκεται στο ύψος του φουγάρου της. Έτσι, η κατεύθυνση των ανέμων, η υψομετρική διαφορά, η θερμοκρασία, η υγρασία, η πίεση και η μορφολογία του εδάφους, είναι όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις, όπως σημειώνει, ώστε η οσμή από το καυσαέριο να κατακάθεται στην κοιλότητα των γειτονιών τους.

«Αναπνέουμε καύσιμα και καυσαέρια την ώρα που κοιμόμαστε. Καίγεται μαζούτ που είναι κακής ποιότητας καύσιμο και το αέριο καύσης που είναι πιο ανθυγιεινό από το καυσαέριο αυτοκινήτου μπαίνει στα σπίτια μας». Η ατμόσφαιρα αποπνικτική, κυρίως δε τους χειμερινούς μήνες όπου λόγω του φαινομένου της αντιστροφής της θερμοκρασίας, το αέριο καύσης εγκλωβίζεται κάτω και φτάνει στις οικίες τους κυρίως τις πρωινές ώρες. Ο κ. Ολυμπίου σημειώνει δε ότι υπάρχουν πολλά περιστατικά κατοίκων της περιοχής με αναπνευστικά προβλήματα, κάτι που ωστόσο δεν έχει καταγραφεί σε μελέτη ώστε να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα.

Οι κάτοικοι της περιοχής και οι τοπικές αρχές Ιδαλίου, Λατσιών, Γερίου, Τσερίου, και Πέρα Χωρίου Νήσου έχουν θέσει τα αιτήματα τους και ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος στο παρελθόν και αναμένεται να τα θέσουν εκ νέου μέσω επιστολής προς το Προεδρικό. Ζητούν την απομάκρυνση των οχληρών βιομηχανιών και την μεταφορά τους σε νέα βιομηχανική περιοχή, καθώς επίσης και την μη αδειοδότηση άλλων βιομηχανικών μονάδων που θα επιβαρύνουν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση.Το αίτημα των κατοίκων βρίσκει σύμφωνη την Επίτροπο Περιβάλλοντος, η οποία εξηγεί την αναγκαιότητα όλες οι ενέργειες να γίνουν συντονισμένα και στην βάση μελέτης.

Νεότερα εντός Απριλίου

Παρά το γεγονός ότι οι μέχρι στιγμής μετρήσεις δεν έχουν δείξει κάτι μεμπτό στην ποιότητα του αέρα, είναι παραδεκτό ότι υπάρχει επιβάρυνση για παρακείμενες οικιστικές μονάδες. Ως εκ τούτου υπό τον συντονισμό της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Ιωάννας Παναγιώτου, προχωρεί το επόμενο διάστημα μελέτη για την οποία θα συνεργαστούν τέσσερα Υπουργεία. Στόχος η χαρτογράφηση όλων των πιθανών περιβαλλοντικών παραγόντων που επιβαρύνουν και ρυπαίνουν ατμόσφαιρα, έδαφος, νερά και που προκαλούν πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Οι δε μετρήσεις θα γίνονται ανά ώρα και όχι ανά 24ωρο ώστε να δίνουν πιο ακριβή την εικόνα.

Ήδη για το θέμα έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας, Εργασίας και Περιβάλλοντος οι οποίοι έχουν δώσει την συγκατάθεση τους για την χρηματοδότηση της μελέτης. Εντός της εβδομάδας θα λάβουν την πρόσκληση οι τεχνοκράτες των εμπλεκόμενων υπουργείων για την πρώτη συνάντηση τους με την Επίτροπο.

Συνάντηση η οποία προγραμματίζεται εκτός απροόπτου να γίνει στις 19-20 Απριλίου, ώστε να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες και τα τεχνικά σημεία της μελέτης. Εκτιμάται ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση της μελέτης δεν θα είναι περισσότερο από δύο χρόνια ωστόσο το ακριβές χρονικό πλαίσιο θα αποφασιστεί στην σύσκεψη Απριλίου.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι όροι και το ζητούμενο της μελέτης και ακολούθως ο δήμος Ιδαλίου θα προχωρήσει σε προσφορές για ανάθεσή της σε ιδιωτική εταιρεία. Το δε ποσό με το οποίο θα επιβαρυνθεί κάθε υπουργείο, σε αρχικό τουλάχιστον επίπεδο εκτιμάται ότι θα ανέλθει στις 20 χιλιάδες ευρώ.

Βιομηχανικές χωρίς μελέτη

Είναι σημαντική επίσης η παραδοχή της Επιτρόπου Περιβάλλοντος ότι υπάρχει θεμελιακό πρόβλημα με την χωροθέτηση βαρέων βιομηχανικών περιοχών δίπλα από οικιστικές ζώνες. Εκ των πραγμάτων αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα, αναφέρει. Το ίδιο σημαντική είναι η δήλωση ότι καμία βιομηχανική περιοχή στην Κύπρο δεν έχει σχεδιαστεί τεχνοκρατικά ορθά. Για παράδειγμα πριν από τον σχεδιασμό βιομηχανικής ζώνης θα έπρεπε να είναι γνωστές οι μετεωρολογικές συνθήκες, η κατεύθυνση του ανέμου και σε καμία περίπτωση να μην αναμειγνύεται η χρήση της γης αφού είναι λογικό ότι η γειτνίαση βιομηχανικής και οικιστικής ζώνης δεν μπορεί να γίνει ομαλά.

Είναι ερώτημα λοιπόν το κατά πόσο κατά τον σχεδιασμό των βιομηχανικών μονάδων έχει ληφθεί υπόψη η ευρωπαϊκή οδηγία Seveso, η οποία καθορίζει και περιορισμούς για την αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης, όπως διαρροή, πυρκαγιά ή έκρηξη που προκύπτουν από ανεξέλεγκτες εξελίξεις κατά την λειτουργία των εγκαταστάσεων, άμεσους ή απώτερους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, εντός ή εκτός της εγκατάστασης και σχετίζεται με μια ή περισσότερες επικίνδυνες ουσίες.
«Αυτή η μελέτη θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τις υφιστάμενες γιατί θα αναδείξει και τα προβλήματα και το τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθούν κάποια πράγματα και θα μας δώσει και την λύση όχι μόνο στο πρόβλημα που έχουν οι κάτοικοι της περιοχής Κωνσταντίνου και Ελένης σχετικά με τις οσμές αλλά και γενικότερα των βιομηχανικών ζωνών», αναφέρει καταληκτικά η κα Παναγιώτου.

«Καθαρές» οι μετρήσεις

Τα παράπονα κατοίκων ακολούθησε κινητοποίηση από το αρμόδιο τμήμα επιθεώρησης του αέρα, το οποίο εγκατέστησε στις 11 Μαρτίου του 2015 μονάδα μέτρησης στο τρίτο δημοτικό σχολείο Ιδαλίου. Η μονάδα κατέγραφε μετρήσεις για εννέα μήνες, μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου του 2015, ενώ αυτόματοι αναλυτές παρέμειναν στην περιοχή μέχρι τις δύο Νοεμβρίου του 2016, διάστημα στο οποίο λειτουργούσε επίσης δειγματοληπτική συσκευή αιωρούμενων σωματιδίων φίλτρων για χημικές αναλύσεις πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων.

Η μονάδα μετρούσε οξείδια του αζώτου, τα οποία είναι το NO μονοξείδιο του αζώτουτο, NO2 διοξείδιο του αζώτου και NOX, συνολικά οξείδια του αζώτου, διοξείδιο του θείου και μονοξείδιο του άνθρακα. Πέραν τούτων οι μετρήσεις αφορούσαν τις μετεωρολογικές παραμέτρους, θερμοκρασία, σχετική υγρασία και ταχύτητα του ανέμου και μετρούσαμε ημερήσιες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων. Μιλώντας στην «Κ» ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Χρύσανθος Σαββίδης υπεραμύνθηκε της πρακτικής που ακολουθήθηκε αναφέροντας ότι στις περιπτώσεις που υπήρχαν παράπονα από τους πολίτες τότε το δείγμα των αιωρούμενων σωματιδίων αποστέλλετο στο Γενικό Χημείο του κράτους για αναλύσεις σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (παράγωγα της καύσης των καυσίμων-οργανικοί ρύποι).

Ωστόσο, αναφέρει ότι οι μετρήσεις δεν κατέδειξαν υπερβάσεις των οριακών τιμών όπως καθορίζονται στην σχετική νομοθεσία και ότι η ποιότητα του αέρα στην περιοχή σε γενικές γραμμές είναι καλύτερη από την ποιότητα στα κέντρα των πόλεων. Δεν αποκλείει πάντως η οχληρία να προκύπτει από ουσία η οποία δεν περιλαμβάνεται στην οδηγία για την ποιότητα του αέρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X