ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τη δίωξη των πετρελαϊκών κολοσσών γιατί γνώριζαν ότι το πετρέλαιο θα «κατέκαιγε» τον πλανήτη, ζήτησε ο γγ του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θεωρεί ότι οι πετρελαϊκοί κολοσσοί που γνώριζαν για τις κλιματικές επιπτώσεις πρέπει να διωχθούν

ΑΜΠΕ

Ορισμένοι πετρελαϊκοί γίγαντες διακίνησαν ένα «μεγάλο ψέμα» για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη, κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών από το Νταβός, στον απόηχο της μελέτης σχετικά με όσα γνώριζε ο αμερικανικός κολοσσός της ExxonMobil για τον κίνδυνο της επικείμενης κλιματικής καταστροφής πριν από 40 χρόνια.

«Ορισμένοι παραγωγοί ορυκτών πηγών ενέργειας γνώριζαν από την δεκαετία του 1970 ότι το βασικό προϊόν τους θα κατέκαιγε τον πλανήτη. Όμως, όπως και η καπνοβιομηχανία, αγνόησαν την ίδια την πληροφόρησή τους. Ορισμένοι πετρελαϊκοί γίγαντες διακίνησαν το μεγάλο ψέμα», σχολίασε ο Αντόνιο Γκουτέρες από το βήμα του Φόρουμ του Νταβός.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θεωρεί ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να διωχθούν, όπως έγινε με τις καπνοβιομηχανίες, αναφερόμενοςστα 246 δισεκατομμύρια δολάρια που οι καπνοβιομηχανίες δέχθηκαν να καταβάλουν το 1998 σε 46 αμερικανικές πολιτείες, σε βάθος 25ετίας, για να καλύψουν το κόστος της περίθαλψης των παλιών καπνιστών.

Ήδη από την δεκαετία του 1980, η ExxonMobil είχε στην διάθεσή της προβλέψεις αξιοσημείωτης ακρίβειας για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη βάσει μελετών των δικών της επιστημόνων, οι επαληθεύτηκαν πολλές δεκαετίες αργότερα, όπως επιβεβαιώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην επιθεώρηση Science.

Σύμφωνα με την μελέτη, παρά την εσωτερική πληροφόρηση, η ExxonMobil δημοσίως αμφισβητούσε αυτές τις επιστημονικές προγνώσεις.

«Σήμερα, οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων και όσοι τους υποστηρίζουν συνεχίζουν να αγωνίζονται για την αύξηση της παραγωγής, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το οικονομικό τους μοντέλο είναι ασύμβατο με την επιβίωση της ανθρωπότητας», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Αυτή η παράνοια ισοδυναμεί με επιστημονική φαντασία, την ώρα που γνωρίζουμε ότι η κατάρρευση των οικοσυστημάτων είναι ένα απόλυτο επιστημονικό γεγονός», είπε προειδοποιώντας πως «φλερτάρουμε με την κλιματική καταστροφή». 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση