ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Το Έβερεστ γίνεται ξηρό και βραχώδες»

Ο κορυφαίος Βρετανός ορειβάτης Κέντον Κουλ εξηγεί

Kathimerini.gr

To Έβερεστ χάνει χιόνι και γίνεται «ξηρό και βραχώδες», παρατήρησε ο κορυφαίος Βρετανός ορειβάτης Κέντον Κουλ, ο οποίος αυτήν την εβδομάδα πραγματοποίησε την 17η ανάβασή του στην υψηλότερη κορυφή του πλανήτη, αριθμός ρεκόρ για αλλοδαπό.

Ο 49χρονος Κουλ, που σκαρφάλωσε τα 8.849 μέτρα του Εβερεστ για πρώτη φορά το 2004, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters λίγο μετά την τελευταία του ανάβαση, υποστήριξε ότι το γιγάντιο βουνό φαίνεται ότι στεγνώνει.

«Αν πας πίσω στα μέσα της δεκαετίας του 2000, υπήρχε πολύ χιόνι», σημείωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Κατμαντού, αμέσως μετά το τέλος της φετινής του επιτυχίας.

«Η γενική τάση που παρατηρώ ότι είναι ότι το Εβερεστ γίνεται όλο και πιο βραχώδες, με λιγότερο χιόνι», συμπλήρωσε. Παρατήρησε, δε, ότι δεν είχε δει ποτέ στο παρελθόν τις πτώσεις βράχων που συνάντησε φέτος περνώντας από το σημείο «Lhotse Face», στη διαδρομή προς την κορυφή.

Ρεκόρ
Σημειώνεται ότι τη φετινή άνοιξη κατεγράφη ρεκόρ ως προς τον αριθμό των ορειβατών που επιχειρούν να φτάσουν στην υψηλότερη κορυφή του πλανήτη. Συνολικά 466 ορειβάτες από 43 ομάδες έχουν λάβει άδεια ανόδου στην κορυφή. Από αυτούς οι 98 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι 368 είναι άνδρες, ανέφερε το υπουργείο στο Κατμαντού.

Οι ορειβάτες που θέλουν να ανέβουν στο Εβερεστ (ή Σαγκαρμάθα κατά τους ντόπιους) αυτή τη σεζόν προέρχονται από 65 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Νεπάλ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου.

Πάνω από ένας στους πέντε (96 ορειβάτες) είναι από την Κίνα. Αλλοι 89 από τις ΗΠΑ πήραν την άδεια και 40 από την Ινδία. Ομοίως, 33 από την Ουγγαρία έχουν αποκτήσει την άδεια, 21 από τον Καναδά, 18 από τη Ρωσία και 15 από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και το Νεπάλ, μεταξύ άλλων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση