ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χάρτινα καλαμάκια σαν πλαστικά

Καινοτόμο υλικό ανακάλυψε ερευνητική ομάδα στο Τόκιο

ΠΗΓΗ: Reuters

ΤΟΚΙΟ. Σημαντική ανακάλυψη παρουσίασε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τόκιο, που μελετάει τρόπους περιορισμού της ρύπανσης από πλαστικά. Οι ερευνητές ανακάλυψαν τεχνική η οποία επιτρέπει τη δημιουργία συγκριτικά πιο «πράσινων» υλικών με τις ιδιότητες του πλαστικού, αλλά χωρίς τις δεινές περιβαλλοντικές συνέπειές του.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν έτσι την ουσία «τσοετσού», η οποία αδιαβροχοποιεί το χαρτί, διατηρώντας το σκληρό, αλλά εύκαμπτο, και αποσυντίθεται με ασφάλεια στο περιβάλλον. Η παρουσία του πλαστικού σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής καθιστά ιδιαίτερα δυσεπίλυτο το πρόβλημα.Χάρτινα καλαμάκια σαν πλαστικά-1

Φθηνή και ανθεκτική

Ο καθηγητής Ζέντζι Χιρόι του Ινστιτούτου Φυσικής του Πανεπιστημίου του Τόκιο εξηγεί ότι το κυριότερο πρόβλημα με το πλαστικό είναι η αδυναμία του να αποσυντεθεί γρήγορα και ασφαλώς. Η επικάλυψη «τσοετσού» έχει χαμηλό κόστος και βελτιώνει δραστικά την αντοχή του χαρτιού στην υγρασία. Παρ’ όλα αυτά, το επικαλυμμένο χαρτί αποσυντίθεται σχετικά γρήγορα. Χάρτινες κατασκευές ή σκεύη, όπως δοχεία μεταφοράς τροφίμων ή καλαμάκια, εμβαπτίζονται στο πρωτοποριακό διάλυμα και αφήνονται να στεγνώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Το υλικό αποτελείται από φθηνό μείγμα αλκοόλης, μεθοξυλάνης και ενώσεων μεθυλίου, για να δημιουργήσει λεπτή στρώση σιλικόνης, ικανή να ενισχύσει και να αδιαβροχοποιήσει το χαρτί. Η επικάλυψη διαθέτει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες, προλαμβάνοντας τη δημιουργία μούχλας πάνω στις ψεκασμένες επιφάνειες.

Το υλικό δεν είναι μόνιμο και αποσυντίθεται με την πάροδο του χρόνου, αφήνοντας πίσω του ακίνδυνα υλικά, όπως άνθρακα, νερό και σιλικόνη σε στερεά μορφή. Σύμφωνα με τον Χιρόι, ορισμένα σκεύη όπως μαχαιροπίρουνα, συσκευασίες και καλαμάκια θα μπορούν να αρχίσουν να κατασκευάζονται με τη νέα μέθοδο.

Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι με κάποιες τροποποιήσεις του αρχικού χημικού τύπου, το καινοτόμο υλικό θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως επίστρωση διαφορετικών αντικειμένων, ακόμη και όσων είναι κατασκευασμένα από πλαστικό. Ο Χιρόι εκτιμά ότι η ανθεκτική φύση της νέας ουσίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επέκταση του χρόνου ζωής κεραμικών σκευών ή ακόμη και πλαστικών αντικειμένων, ενισχύοντας την αντοχή πολυμερών και αυξάνοντας σημαντικά τον χρόνο ζωής τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση