ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Κυβέρνηση δεν βλέπει θέμα αναδρομικών

Ενώπιον του Υπουργικού σήμερα η απόφαση του Δικαστηρίου για τις περικοπές στο δημόσιο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, θα κλειδώσει η γραμμή αντίδρασης της κυβέρνησης στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου με την οποία ουσιαστικά ανατρέπεται το χρονοδιάγραμμα κατάργησης των μέτρων που είχαν ληφθεί το 2012 στον δημόσιο τομέα.

Ένα θέμα που συνεχίζει να προκαλεί κραδασμούς, υπό το φόβο δημιουργίας δημοσιονομικού κενού το οποίο με βάση πρόχειρους υπολογισμούς, ενδέχεται να ανέλθει στα 1,2 δισ. ευρώ. Πριν τη συνεδρία του κυβερνητικού οργάνου, όπου θα γίνει η πρώτη συζήτηση μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα χαιρετήσει το ετήσιο συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ.

Από το βήμα του συνεδρίου ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να κάνει αναφορά στα όσα έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής, που σε πρώτη φάση είναι ο μη επηρεασμός της σταδιακής αποκατάστασης του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, μέχρι το τέλος του 2022. Μια πρώτη γεύση των μέτρων που βρίσκονται υπό μελέτη έδωσε ο Νίκος Αναστασιάδης στο ΡΙΚ.

Το πακέτο μέτρων που ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκινούν από την έφεση κατά της απόφασης με ταυτόχρονη υποβολή αίτησης για αναστολή εφαρμογής της πρωτόδικης απόφασης, επίκληση του Δικαίου της Ανάγκης, στη λογική πως τα μέτρα προέκυψαν ως έκτακτη ανάγκη, μελέτη εάν το Ευρωπαϊκό Δίκαιο υπερισχύει του εγχώριου. Παράλληλα ο Νίκος Αναστασιάδης έβαλε στο τραπέζι και την εμπλοκή των κομμάτων με ενδεχόμενη σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών. Ένα εξίσου σοβαρό ζήτημα που προκύπτει από τις κυβερνητικές διαρροές, αφορά την αναδρομικότητα της απόφασης και το κατά πόσο το κράτος θα πρέπει να επιστρέψει τις αποκοπές από το 2012 σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Από κυβερνητικής πλευράς απορρίπτεται πως τίθεται θέμα επιστροφής, κάτι που θα διπλασίαζε το δημοσιονομικό κενό που υποστηρίζεται ότι προκαλεί η πρωτόδικη απόφαση.

Ο προσανατολισμός

Οι τελικές αποφάσεις για τις κινήσεις ενάντια στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, θα κλειδώσουν σε σύσκεψη με τη Νομική Υπηρεσία η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας. Σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Κ» ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης, στη σύσκεψη με τη συμμετοχή κυβερνητικών παραγόντων θα παρουσιαστούν πιθανοί λόγοι και προοπτικές έφεσης κατά της δικαστικής απόφασης.

Από κυβερνητικής πλευράς αυτό το οποίο λέγεται είναι πως στη σύσκεψη ο Γενικός Εισαγγελέας θα εξουσιοδοτηθεί να προχωρήσει με έφεση, νοουμένου ότι και ο ίδιος κρίνει πως υπάρχει βάση για έφεση. Παράλληλα με την έφεση θα υποβληθεί αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης έως ότου εκδικαστεί η έφεση. Κάτι ανάλογο έγινε και με τις προσφυγές 208 συνταξιούχων του δημοσίου που πρωτόδικα δικαιώθηκαν και στη συνέχεια ασκήθηκε έφεση.

Συνδυασμός μέτρων

Εν αναμονή της συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο οι απόψεις που επικρατούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ως αντίδραση στην απόφαση, είναι συνδυασμός δικαστικών και νομοθετικών κινήσεων. Πέρα από την έφεση υπάρχουν σκέψεις όπως το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τη Βουλή προχωρήσουν σε εκ νέου νομοθετική ρύθμιση, αντίστοιχων και ισοδύναμων μέτρων που θα διατηρούν τη βασική αρχή της υφιστάμενης νομοθεσίας που είναι η σταδιακή αποκατάσταση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τις 31/12/2022.

Με την εκ νέου ρύθμιση, πιστεύεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο πως μπορεί να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη απόρριψη της έφεσης που θα ασκηθεί. Όπως τονίζεται από κυβερνητικούς κύκλους, με νόημα, και τώρα υπάρχει συμφωνημένο νομοθετικό πλαίσιο με ΣΕΚ και ΠΕΟ για σταδιακή αποκατάσταση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Αναδρομική ισχύς

Ένα βασικό στοιχείο που προκύπτει από το κυβερνητικό στρατόπεδο αφορά την ερμηνεία της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, και το κατά πόσο αυτό έχει ή όχι αναδρομική ισχύ. Όπως υποστηρίζεται, η απόφαση να κριθούν αντισυνταγματικοί οι νόμοι που επέβαλαν τις μισθολογικές περικοπές το 2012, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά αναδρομική ισχύ της απόφασης, τουτέστιν επιστροφή των αποκοπών στο δημόσιο τομέα από το 2012 μέχρι και το 2018.

Σε μια τέτοια περίπτωση το δημοσιονομικό κενό υπολογίζεται πως θα ξεπερνούσε τα 2 δισ. ευρώ. Το θέμα που έχει δημιουργηθεί για την κυβέρνηση, στην παρούσα φάση, έχει να κάνει με την άμεση ή σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών. Η κυβέρνηση επιμένει στην σταδιακή αποκατάσταση που έχει συμφωνηθεί και έχει νομοθετηθεί, εν αντιθέσει με την άμεση που προβλέπει η απόφαση του Δικαστηρίου η οποία όπως τονίζεται δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή υπό τον φόβο ότι θέτει την οικονομία εκτός δημοσιονομικών σχεδιασμών.

Σε απόλυτους αριθμούς τυχόν άμεση αποκατάσταση των περικοπών μεταφράζεται, από κυβερνητικής πλευράς, με επιβάρυνση των δημοσιονομικών με 1,2 δισ. που είναι η διαφορά με τη σταδιακή επαναφορά του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Η ΠΑΣΥΔΥ

Η «Κ» αναζήτησε αντιδράσεις στα όσα καταγράφονται το τελευταίο διάστημα από την πλευρά των δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς ωστόσο να γίνει κατορθωτό. Στο συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ σήμερα στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται ότι η ηγεσία της οργάνωσης να αναφερθεί μεταξύ άλλων και στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, δίνοντας μια πρώτη ένδειξη για το πώς τοποθετείται απέναντι σε αυτή, αλλά κυρίως στα επόμενα βήματα με δεδομένη την άσκηση έφεσης από πλευράς κυβέρνησης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση