ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Χρέος και ιστορικό καθήκον να φροντίσουμε το Παγκύπριο Γυμνάσιο

Με πλήρη σεβασμό η αναδόμηση του ιστορικού κτιρίου

ΚΥΠΕ

Έχουμε χρέος και καθήκον ιστορικό να φροντίσουμε ώστε το Παγκύπριο Γυμνάσιο να παραμείνει ες αεί «φωτοβόλος της νήσου αστήρ», δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είπε ότι ως Κυβέρνηση εκφράζει τη βούληση να μεριμνήσει για την ομαλή διεξαγωγή των κτιριολογικών εργασιών και τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων, ώστε το ταχύτερο δυνατόν το Παγκύπριο Γυμνάσιο να παραδοθεί με τη νέα του μορφή και με τον αναβαθμισμένο του ρόλο στα νιάτα της πατρίδας.


Σε χαιρετισμό του, στην εκδήλωση τιμής για το Παγκύπριο Γυμνάσιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως “το Παγκύπριο Γυμνάσιο τιμά τη χώρα μας, την παράδοση, την ιστορία μας”, για να προσθέσει πως “ο χρόνος είναι γεγονός πως άφησε τα σημάδια του στις κτιριακές εγκαταστάσεις και τις υποδομές του σχολείου και έτσι αναπόφευκτα το Γυμνάσιο αντιμετωπίζει εδώ και καιρό σοβαρά κτιριακά και λειτουργικά προβλήματα”.

Όπως είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, “η συνολική κτιριακή αναβάθμιση του συζητείται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, αλλά ποτέ δεν έγινε συντονισμένη προσπάθεια για συνολική αντιμετώπισή των προβλημάτων”. Με πολυεπίπεδο διάλογο, συνέχισε, “καταφέραμε να ξεπεράσουμε δυσκολίες και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάζουμε την έναρξη των έργων αναβάθμισης που θα διατηρήσουν αλώβητο τον ιστορικό χαρακτήρα του κτηρίου, αλλά θα βελτιώσουν ταυτόχρονα τη λειτουργικότητα του καθώς ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για ένα ενεργό σχολείο και όχι για ένα μουσείο”.

“Τα έργα”, είπε, “θα ξεκινήσουν εντός των αμέσως επομένων ημερών και θα διεξαχθούν σε τρεις φάσεις με προβλεπόμενη ολοκλήρωση τους το Φθινόπωρο του 2018. Η αποκατάσταση και αναδόμηση του ιστορικού κτηρίου θα γίνει με πλήρη σεβασμό στην παράδοση του σχολείου, στη φυσιογνωμία του κτηρίου και με τις λιγότερες δυνατές τροποποιήσεις και παρεμβάσεις”.

Πρόσθεσε ότι “οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν –πάντοτε μέσα σε όρια αποδεκτά από διεθνείς συμβάσεις– μόνο στόχο θα έχουν την εξασφάλιση των απαιτούμενων επιπέδων ασφαλείας των κτηρίων και τη βελτίωση της λειτουργίας τους”, σημειώνοντας ότι “όχι μόνο δεν θα επηρεάζουν το διατηρητέο κτίριο και τον ιστορικό του χαρακτήρα, αλλά, αντίθετα, θα τον αναδεικνύουν και θα αφαιρούν κάποιες άστοχες επεμβάσεις, όπως το τριώροφο κτήριο των αρχών της δεκαετίας του 1970”.

Είπε, μεταξύ άλλων, πως το Δεκέμβριο του 2014 συστάθηκε από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, ειδική Επιτροπή με στόχο τη λήψη μέτρων που να αποσκοπούν στη διασφάλιση του ενιαίου της λειτουργίας του Παγκυπρίου Γυμνασίου, τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του ως ελληνικού σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης, στην ανάδειξη της συμβολής του στα Ελληνικά Γράμματα και στην αναβάθμιση της πνευματικής του προσφοράς στην κυπριακή κοινωνία.

“Σταματούμε επιτέλους τη φθίνουσα πορεία του σχολείου που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια και δίνουμε ξανά στο Παγκύπριο Γυμνάσιο την παλιά του αίγλη. Η αναβάθμιση του Παγκυπρίου Γυμνασίου αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης πολιτικής που καθιερώσαμε για ανάδειξη και βελτίωση των εγκαταστάσεων και άλλων ιστορικών σχολείων της χώρας μας, όπως το Λανίτειο Γυμνάσιο στη Λεμεσό, στο οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες μίας αντίστοιχης Επιτροπής”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Κατέληξε λέγοντας πως το Παγκύπριο Γυμνάσιο καθόρισε τη φυσιογνωμία του Ελληνισμού της Κύπρου και της εκπαίδευσης σε εποχές δύσκολες, κατά τις οποίες ακόμη και η επίκληση της πίστης και της ελληνικότητας των ανθρώπων στοίχιζε τη ζωή τους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση