ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η τ/κ δεξιά δεν αποδέχεται την κατάργηση των εγγυήσεων

Επιφυλάξεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων εκφράζει ο Σερντάρ Ντενκτάς

Η τουρκοκυπριακή δεξιά, η οποία εκπροσωπείται στην «συγκυβέρνηση» και το τελευταίο διάστημα ασκεί κριτική στην ηγεσία του Μουσταφά Ακιντζί δεν αποδέχεται την κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων. 

Δια στόματος του «Υπουργού Εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος διακρίνεται για την εθνικιστική κοσμοθεωρία του, η τ/κ Δεξιά ξεκαθαρίζει ότι δεν διατίθεται να συζητήσει το ενδεχόμενο της κατάργησης των εγγυήσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της «συγκυβέρνησης», Σερντάρ Ντενκτάς. Αμέσως μετά την χθεσινή συνάντηση του με τον κ. Ακιντζί, ο κ. Ντενκτάς ξεκαθαρίζει ότι η παράταξη του διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Ντενκτάς ενημερώνει την τ/κ κοινή γνώμη ότι ο κ. Ακιντζί αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο τραπέζι των συνομιλιών. Κατά την άποψη του κ. Ντενκτάς, αυτός ο ισχυρισμός θα πρέπει να αποδεχθεί και στην πράξη.

Από την πλευρά του, ο «Πρωθυπουργός» Χιουσεγίν Όζγκιουργκιουν, επιλέγει να είναι πιο προσεκτικός στις τοποθετήσεις του. Ο κ. Όζγκιουργκιουν επιχειρεί να εκπέμψει την μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις της «Πρωθυπουργίας» με το «Προεδρικό». Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται αμέσως μετά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και λίγες μόλις ημέρες μετά την δημόσια αντιπαράθεση του κ. Όζγκιουργκιουν με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο Όζερσαϊ δεν εμπιστεύεται τον Αναστασιάδη

Τέλος, στην όλη συζήτηση εμπλέκεται και ο αρχηγός του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Όζερσαϊ. Όπως πληροφορείται η Κ από τους κύκλους του νέου τ/κ πολιτικού φορέα, ο τέως διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς τονίζει τα εξής: «Φαίνεται πως η ε/κ πλευρά θα καταβάλλει κάθε είδους προσπάθεια για να μην λάβει χώρα η διάσκεψη των εγγυητριών δυνάμεων και να μην λυθεί το πρόβλημα μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Όσο η διαδικασία της επίλυσης παραμένει εγκλωβισμένη στο επίπεδο των δυο ηγετών, ενδέχεται να χάσουμε πολύτιμο χρόνο για τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Όζερσαϊ, η Ε/κ πλευρά δεν θέλει να πάρει ρίσκα τόσο στο ζήτημα των εγγυήσεων, όσο και σε άλλα σημαντικά ζητήματα του Κυπριακού. Για αυτό τον λόγο, καθυστερεί την τελική λύση. Κατά την άποψη του, η ε/κ πλευρά επιχειρεί να θέσει σε δημόσιο διάλογο το ζήτημα εγγυήσεων και να εκπέμψει την εικόνα ότι η τ/κ ηγεσία είναι έτοιμη για συμβιβασμούς με απώτερο στόχο την ματαίωση της διεθνούς διάσκεψης.

Ο κ. Όζερσαϊ ισχυρίζεται ακόμη ότι η ε/κ πλευρά, λαμβάνοντας υπόψη της το ενδεχόμενο της κατάρρευσης των συνομιλιών, επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνες στην τ/κ πλευρά. Κατά την άποψη του, η τ/κ ηγεσία θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και να αναμένει ότι στο τέλος των επόμενων επτά συναντήσεων η Ε/κ πλευρά θα επιχειρήσει να εκπέμψει την εικόνα ότι δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες.

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση