ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε κρίσιμη καμπή το ΓεΣΥ, αναφέρει η Συμμαχία Πολιτών

Συμμαχία Πολιτών και ΠΙΣ είχαν σήμερα συνάντηση στα γραφεία του Κινήματος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συνάντηση με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο είχε σήμερα αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών. 

Σε δηλώσεις του ο κ. Κωνσταντίνος Φιλαρέτου, μέλος της γραμματείας της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε πως η μεταρρύθμιση του ΓεΣΥ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, και καλό θα ήταν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να βάλουν νερό στο κρασί τους.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Κωνσταντίνου Φιλαρέτου 

Είχαμε σήμερα μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο η οποία αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας της Συμμαχίας Πολιτών για συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τομέα υγείας ώστε να εξευρεθεί η χρυσή τομή και σύντομα να εφαρμοστεί σωστά το ΓεΣΥ.

Μέσα από τις συναντήσεις διαφάνηκε ότι  η μεταρρύθμιση του ΓεΣΥ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και θα πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να βάλουν νερό στο κρασί τους. Να δείξουν όλοι πνεύμα συμβιβασμού και συναίνεσης.  Αυτό ισχύει και για τα εργασιακά θέματα.

Θα πρέπει να επιλυθούν όλα τα εκκρεμούντα σημεία και να δοθούν ξεκάθαρες οριστικές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα τα οποία τα οποία αφορούν πέραν από τους επαγγελματίες και τους ασθενείς. Θα πρέπει να καλύψουμε τα κενά που δημιουργούνται για όλους τους χρήστες του ΓεΣΥ. Δεν είναι πρώτιστο το τι θα καταβάλλει ο κάθε πολίτης για την εφαρμογή του ΓεΣΥ αλλά θα πρέπει να διασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμεων υπηρεσιών προς όλους.

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι αναφορικά με το ύψος της συνεισφοράς στο ΓεΣΥ μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, η Συμμαχία Πολιτών απέστειλε στον Υπουργό Υγείας τεκμηριωμένη πρόταση με την οποία εισηγούμαστε όπως η εισφορά να είναι μεγαλύτερη για τους εργοδότες αντί για τους εργαζόμενους.

Η πρόταση μας στηρίζεται σε τέσσερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι εργοδότες βρίσκονται οικονομικά σε πλεονεκτικότερη θέση από ότι οι εργαζόμενοι.

Ως Συμμαχία Πολιτών επαναλαμβάνουμε ότι θα αγωνιστούμε για την άμεση εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

ΠΙΣ: Το ΓεΣΥ είναι ένα μεγαλεπήβολο έργο που θα διασφαλίσει την κοινωνική αλληλεγγύη

Ο ΠΙΣ επαναλαμβάνει ότι πρώτα πρέπει να διασφαλιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στο ΓεΣΥ και μετά να υπάρξει κατάληξη στις συνεισφορές.

Οι θέσεις αυτές διατυπώθηκαν σε συνάντηση που είχε ο ΠΙΣ με αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών και σε δηλώσεις ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πέτρος Αγαθαγγέλου ανέφερε ότι το ΓεΣΥ είναι ένα μεγαλεπήβολο έργο το οποίο πρέπει να διασφαλίζει την ποιότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη, την καθολικότητα και την προσβασιμότητα σε ένα εκσυγχρονισμένο μοντέλο.

Πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τους επαγγελματίες υγείας σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον παροχής υγείας, την υποχρέωση όλων να συμβάλουμε για τις ευάλωτες ομάδες και τους πάσχοντες και ένα σύστημα το οποίο να εξυπηρετεί τις ανάγκες της σύγχρονης  επιστήμης και με τα καινούργια προσδόκιμα επιβίωσης.

«Εκείνο στο οποίο θα σταθώ είναι ότι η ποιότητα και στο ότι το πακέτο υπηρεσιών θα πρέπει να διασφαλιστεί προτού καταλήξουμε στις συνεισφορές γιατί είμαι βέβαιος ότι ένα σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης θα πρέπει πραγματικά να προσφέρει ποιότητα, να διασφαλίζει τη ζωή αλλά ταυτόχρονα να ικανοποιεί την επιστημοσύνη και την αξία του γιατρού επαγγελματία. Γιατί μέσα σε αυτό το πνεύμα να είστε βέβαιοι ότι όλοι θα συμβάλουμε και η αναγκαιότητα είναι εδώ και την αναγνωρίζουμε και δεν θα υπάρξει κανένα τροχοπέδη. Ως θεσμός επανατονίζουμε ότι ο ιατρικός κόσμος είναι έτοιμος να συμμετάσχει υπό την προϋπόθεση ότι τα προαναφερόμενα διασφαλίζονται», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση