ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αδέσποτα: Νομοσχέδιο εισάγει πιο άμεσες διαδικασίες επιβολής ποινών

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων

ΚΥΠΕ

Στην αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων αρχών και πιο αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για τους σκύλους αποσκοπεί το τροποποιητικό νομοσχέδιο που ενέκρινε την Τετάρτη το Υπουργικό, αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι, μεταξύ άλλων, εισάγει πιο άμεσες διαδικασίες επιβολής ποινών, οι οποίες θα επιτρέπουν εξώδικη ρύθμιση των αδικημάτων και θα λειτουργούν ως αποτρεπτικός παράγοντας που θα προάγει την υπεύθυνη κατοχή και τον περιορισμό του τεράστιου προβλήματος των αδέσποτων σκύλων.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με ανακοίνωση του την οποία αναμεταδίδει το ΓΤΠ, εκφράζει μεγάλη ικανοποίηση που το Υπουργικό Συμβούλιο, με σημερινή του απόφαση, ενέκρινε το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Σκύλων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022», το οποίο αποσκοπεί στην αναθεώρηση του περί Σκύλων Νόμου, η οποία αποτέλεσε διαχρονική ανάγκη αλλά και αίτημα διαφόρων φορέων.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μέσα από τον κοινοβουλευτικό διάλογο που θα ακολουθήσει αναμένεται ότι θα προκύψουν περαιτέρω αναπροσαρμογές και βελτιώσεις στις πρόνοιές του.

Όπως αναφέρεται, η διαμόρφωση του νομοσχεδίου έγινε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, μετά από δημόσια διαβούλευση, κατά την οποία λήφθηκε μεγάλος αριθμός γραπτών εισηγήσεων και σχολίων από πολίτες και φορείς, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία του νομοσχεδίου και το μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από τα θέματα της κατοχής των σκύλων. Καταβλήθηκε δε ιδιαίτερη προσπάθεια, ώστε το νομοσχέδιο να λαμβάνει υπόψη σε μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη και να συγκεράζει τις απόψεις που υποβλήθηκαν.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο στη τελική του μορφή διαμορφώθηκε σε συνεννόηση με την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, οι οποίες εκπροσωπούν τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν και τη βασική αρμοδιότητα στην εφαρμογή του περί Σκύλων Νόμου, αλλά και με τον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος έχει την πολιτική αρμοδιότητα για τον Νόμο.

Το νομοσχέδιο, σημειώνεται, αποσκοπεί στην αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων αρχών και στην πιο αποτελεσματική εφαρμογή του Νόμου.

«Προς την κατεύθυνση αυτή, εισάγει, ανάμεσα σε άλλα, πιο άμεσες διαδικασίες επιβολής ποινών, οι οποίες θα επιτρέπουν εξώδικη ρύθμιση των αδικημάτων και θα λειτουργούν ως αποτρεπτικός παράγοντας που θα προάγει την υπεύθυνη κατοχή και τον περιορισμό του τεράστιου προβλήματος των αδέσποτων σκύλων», προστίθεται.

Μέσα από το νομοσχέδιο, αναφέρεται, επιφέρονται βελτιώσεις και σε άλλα σημαντικά θέματα που καθορίζονται στον υφιστάμενο Νόμο, όπως η διαδικασία εξασφάλισης άδειας κατοχής σκύλου, η σήμανση και εγγραφή των σκύλων και η μεταβίβαση της κυριότητας του ζώου, η διαχείριση των αδέσποτων σκύλων με έμφαση στην υιοθεσία τους και η αποτελεσματικότερη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων που αφορούν επικίνδυνους σκύλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Σε μια δύσκολη συγκυρία, διεθνώς και στο Κυπριακό, η Λευκωσία εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον – Οι προεκτάσεις ...
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ