ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αγώνας δρόμου για το τερματικό LNG

Η Τριμερής του Ισραήλ επαναφέρει στο προσκήνιο την επιλογή υγροποίησης ΦΑ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στον απόηχο της 6ης Τριμερούς Συνόδου Ηγετών Κύπρου, Ελλάδας και η Ισραήλ, η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, ανακατεύει την τράπουλα των περιφερειακών συνεργασιών. Πέρα από τα μηνύματα που εστάλησαν μέσω της κοινής δήλωσης,  στο Ισραήλ αναδείχθηκε πως το κεφαλαιώδες ζήτημα των ενεργειακών υποδομών παραμένει ανοιχτό και πως οι τρείς χώρες αναζητούν την επιλογή για τη μεταφορά των κοιτασμάτων της περιοχής στις αγορές. Ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τον αγωγό EastMed αλλά και άλλες επιλογές που αποκαλύφθηκε ότι βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Μια από αυτές, με έντονο ενδιαφέρον από κυπριακής πλευράς, είναι το χερσαίο τερματικό υγροποίησης ΦΑ (LNG). Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα διέρρευσαν μετά τη Σύνοδο, οι τρείς ηγέτες φαίνεται να μην έχουν καταλήξει στην επιλογή του αγωγού EastMed για τον οποίο έχουν πραγματοποιηθεί προκαταρκτικές μελέτες και η Κομισιόν έχει εγκρίνει το προσχέδιο της διακρατικής συμφωνίας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας.

Προτεραιότητα για Κύπρο

Από κυπριακής πλευράς οι εξελίξεις στο Ισραήλ επαναφέρουν στο προσκήνιο την προοπτική των χερσαίων υποδομών, υγροποίησης ΦΑ που διαχρονικά αποτελεί για τη Λευκωσία στρατηγική επιλογή. Η επιβεβαίωση πως η Τριμερής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ δεν έχει καταλήξει στη μορφή των υποδομών μεταφοράς των κοιτασμάτων της περιοχής, ενισχύει τις φιλόδοξες προοπτικές, μετατροπής της Κύπρου σε ενεργειακό κέντρο από το οποίο θα διοχετεύεται στις αγορές ένα μέρος των κοιτασμάτων της περιοχής. Σαφέστατα αυτό το οποίο αφήνεται να διαρρεύσει από πηγές, είναι πως το τερματικό LNG αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα της κυπριακής πλευράς. Ένα έργο με τεράστιες στρατηγικές αλλά και οικονομικές προεκτάσεις, το οποίο όμως εξαρτάται από τις ποσότητες που θα ανακαλυφθούν στο μέλλον εντός της κυπριακής και ισραηλινής ΑΟΖ. Ενθαρρυντικός παράγοντας για τις προοπτικές ενός τερματικού στην Κύπρο αποτελούν οι διεργασίες εντός της ΑΟΖ του Ισραήλ, με το νέο γύρο αδειοδότησης που βρίσκεται στα σκαριά, αλλά και τα σεισμογραφικά δεδομένα που δείχνουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων που μπορούν να υποστηρίξουν ένα τερματικό LNG. Στη λογική πως τα ενεργειακά αποτελούν το ακρογωνιαίο λίθο στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας, η Λευκωσία δεν απορρίπτει ως δεύτερη επιλογή τον συνδυασμό τερματικού υγροποίησης με αγωγό ΦΑ.

Ο EastMed

Στη Σύνοδο της Ιερουσαλήμ αυτό που φαίνεται πως έκλεισε είναι η όποια προοπτική υπήρχε ο αγωγός ΦΑ να περάσει από την Τουρκία. Η θέση του ισραηλινού πρωθυπουργού ήταν σαφέστατη, αποκαλύπτοντας πως οι τελικές αποφάσεις για τις υποδομές θα ληφθούν κυρίως με πολιτικά κριτήρια. Το Ισραήλ εμφανίζεται να μην απορρίπτει καμία από τις επιλογές που υπάρχουν για τη μεταφορά των ενεργειακών πόρων, που εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από τα κοιτάσματα που θα ανακαλυφθούν σε κυπριακή και ισραηλινή ΑΟΖ. Από πλευράς Ελλάδας ο EastMed θεωρείται το ενεργειακό έργο που θα διαφοροποιήσει τα σημερινά δεδομένα μέσα στο Αιγαίο και από την άλλη θα μετατρέψει την χώρα σε ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης, για τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X