
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Το Ψήφισμα που ενέκρινε σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας διέπεται, για άλλη μια χρονιά, από μια κραυγαλέα αντίφαση, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Από τη μια, περιέχει αυστηρές αναφορές για την κατάσταση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Τουρκία, για την προκλητικότητά της έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας, για τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στη Συρία. Περιέχει μάλιστα, ισχυρές αναφορές για το Κυπριακό και επιβεβαιώνει τη δέσμευση του Ευρωκοινοβουλίου στην ανάγκη τερματισμού της κατοχής και επανένωσης της Κύπρου με λύση στη συμφωνημένη βάση, θέσεις για τις οποίες το ΑΚΕΛ εργάστηκε με συνέπεια ώστε να διασφαλιστεί η συμπερίληψή τους.
Από την άλλη όμως, επιμένει να προσεγγίζει την Τουρκία -μια δύναμη κατοχής και επιθετικότητας- ως «πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας», «σημαντικό στρατηγικό εταίρο της ΕΕ», δίνει έμφαση στον ρόλο της Τουρκία στο ΝΑΤΟ και στην σημασία της στην πολεμική βιομηχανία, προετοιμάζοντας έτσι την είσοδο της στην ευρωπαϊκή άμυνα. Αυτός είναι ο λόγος που το ΑΚΕΛ τήρησε αποχή έναντι της Έκθεσης.
Ταυτόχρονα όμως, οι διεργασίες στο Ευρωκοινοβούλιο εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τη στάση των άλλων κυπριακών κομμάτων. Συγκεκριμένα:
- Το μεν ΕΛΑΜ επιχείρησε, με τις τροπολογίες του, να αφαιρέσει κάθε αναφορά στην επανένωση της Κύπρου και στη συμφωνημένη βάση λύσης δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, όπως καθορίζεται από τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ που αποτελούν την ασπίδα της πατρίδας μας. Είναι η δεύτερη φορά που το ΕΛΑΜ αποπειράται κάτι τέτοιο, το οποίο θα ισοδυναμούσε με εξυπηρέτηση της Τουρκίας και του Τατάρ που αξιώνουν ενταφιασμό της ομοσπονδίας. Οι μεθοδεύσεις του ακροδεξιού μορφώματος υπονομεύουν ευθέως την Κύπρο και τον αγώνα της.
- Ο δε ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ ζήτησαν, μαζί με το ΕΛΑΜ, να τερματιστεί οριστικά η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, κάτι που αντιστρατεύεται ευθέως την διαχρονική στρατηγική Κύπρου κι Ελλάδας στα ευρωτουρκικά αλλά και τις πρόσφατες προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης. Οι ηγεσίες αυτών των κομμάτων πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι τελικά υποστηρίζουν κι αν συνηγορούν σε μια επιλογή που θα αφαιρούσε από τα χέρια της Κύπρου ένα μοχλό πίεσης που διαθέτει έναντι της Τουρκίας. Η αλλοπρόσαλλη πολιτική εσωτερικής κατανάλωσης βλάπτει την υπόθεση της πατρίδας μας.
- Οι Πολιτικές Ομάδες αυτών των κομμάτων -το ΕΛΚ του ΔΗΣΥ, οι Συντηρητικοί του ΕΛΑΜ, οι Σοσιαλδημοκράτες του ΔΗΚΟ- απέρριψαν την τροπολογία που υπέβαλε το ΑΚΕΛ από μέρους της Ομάδας της Αριστεράς για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Επιβεβαίωσαν δηλαδή αυτές οι δυνάμεις που κυριαρχούν στην ΕΕ, ότι πάνω από τα μεγάλα λόγια στήριξης στην Κύπρο, θέτουν τα συμφέροντα των πολεμικών τους βιομηχανιών. Μόνο η Ομάδα της Αριστεράς στήριξε την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
Το ΑΚΕΛ είναι η δύναμη της συνέπειας, της διεκδίκησης και της σοβαρότητας στο Ευρωκοινοβούλιο, με πυξίδα τις θέσεις αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, το συμφέρον της πατρίδας και του λαού μας.